Anul acesta au fost mai multe deschideri oficiale, pentru ca inspectorul scolar general, Lilliana Tudoran a considerat ca toate scolile unde s-au facut investitii importante, care au obtinut rezultate bune, merita atentia Inspectoratului Scolar.
Cristina DOSULEANU
"Recomandam tuturor cadrelor didactice sa depaseasca orice forma de conservatorism, sa sprijine «vizionarul»"
La Grupul Scolar "Anghel Saligny" au fost prezenti: inspectorul scolar general Lilliana Tudoran, subprefectul Aurica Avram, vicepresedintele Consiliului Judetean Niculina Moisescu, viceprimarul Lucian Tilea, prof. Mihai Ungureanu, inspector in ministerul Educatiei, Pasa Policov inspector din MEdC responsabil cu invatamintul in limbile minoritatilor nationale, reprezentanti ai agentilor economici implicati in viata scolii, alaturi de conducerea scolii, directorii prof. Petruta Simionescu si Virginia Mihailescu. Musafirii au vizitat scoala, proaspat renovata printr-un proiect Phare, proiect prin care s-au facut si achizitii importante pentru baza materiala: 35 de calculatoare ultima generatie pentru un laborator de informatica, diferite scule performante pentru laboratorul de mecatronica si un alt laborator de tehnica de calcul. Prin reorganizarea spatiului scoala are acum si o biblioteca foarte spatioasa, in care elevii vor putea consulta cartile de care au nevoie. Si laboratoarele de stiinte au fost renovate, imbunatatite, mobilierul din spatiul de depozitare a substantelor a fost realizat chiar cu elevii, insa a ramas problema scaunelor in aceste laboratoare. In primele ore, pina cind se vor gasi banii necesari pentru scaune, elevii vor sta in picioare.
Dupa vizita, s-a derulat festivitatea de deschidere a anului scolar. Sute de copii si parinti au ascultat cu atentie cuvintul inspectorului scolar general Lilliana Tudoran, care a spus ca sintagma "copilul este subiect si nu obiect al educatiei" contine un adevar de necontestat si ca pentru dezvoltarea armonioasa a copilului trebuie sa colaboreze toti factorii implicati, scoala, familia si comunitatea locala. "Recomandam tuturor cadrelor didactice sa depaseasca orice forma de conservatorism, sa sprijine «vizionarul», pentru ca energia si implicarea sa pot deschide noi oportunitati. Exigenta profesionala nu ne împiedica sa fim toleranti si flexibili într-o lume în care elevii îsi pot exprima, argumentat, libertatea. Uram tuturor cadrelor didactice din municipiul si judetul Braila sa înceapa anul scolar 2005-2006 cu dorinta de a fixa punti între generatii, de a fi puternici si sanatosi si de a fi mereu mindri de roadele muncii lor", a spus prof. Lilliana Tudoran. Tot seful Inspectoratului Scolar Judetean a citit si mesajul ministrului Educatiei, Mircea Miclea, care alaturi de celelalte indemnuri specifice primei zile de scoala, a indemnat elevii sa faca din acest an scolar "Anul copacului". "Anul acesta am învatat, cu totii, cite nenorociri putem trai daca nu respectam natura, cu legile ei. Va propun sa ne luam cu totii angajamentul, in prima zi de scoala, sa facem din acest an «Anul copacului». Sa plantam fiecare cite un copac, pe care sa-l crestem si sa-l îngrijim. Vom invata de la el cum sa fim puternici si liberi, cum sa ne uitam la cerul instelat, dar, in acelasi timp, sa fim puternic atasati de pamintul nostru. La sfirsitul anului vom avea, in tara noastra, cu trei milioane de copaci mai multi si, cu siguranta, se va schimba ceva in sufletul nostru. Ministerul pe care il conduc se va implica cu toate resursele in acest proiect". De remarcat faptul ca reprezentantul Santierului Naval "Aker" a promis ca in acest an se vor mentine bursele scolare pentru cei mai buni elevi, pentru ca unitatea vrea sa se dezvolte si are nevoie de cei mai buni profesionisti, si ca se vor introduce sisteme de burse si pentru cei care vor sa devina ingineri.
Dupa scurte urari, discursuri incurajatoare si mobilizatoare ale invitatilor si alte discursuri de multumire pentru conditiile create ale elevilor, Catalin Hamza - clasa I, Dragos Giuglea - clasa a IV-a si Andra Hanu - clasa a VIII-a, manifestarea s-a incheiat cu o slujba de binecuvintare.
O scoala fara laboratoare este un muzeu
Si la Colegiul National "Nicolae Balcescu" emotiile au fost mari, iar bucuria pe masura. Elevii de clasa a IX-a au privilegiul de a invata in corpul de cladire proaspat renovat. La inaugurare au fost prezenti presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, directorul economic al Primariei, ec. Stoica Anghelescu, subinspectorul Doru Stancuna de la Politia Braila si preotul paroh Bogdan Laurentiu Frunza de la Biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel". De asemenea, a raspuns invitatiei scolii si absolventul Bogdan Chioreanu, acum student al Facultatii de limbi straine din Universitatea Bucuresti. Directorii scolii, prof. Petru Cosnita si prof. Nicoleta Mineca, au spus ca sint multumiti de cum arata cladirea, dar ca o scoala fara laboratoare bune este un muzeu. "Acum avem pereti, banci, scaune, vom pune perdele, dar ramine problema laboratoarelor si a materialelor didactice, pentru ca un invatamint performant nu se poate face altfel, iar administratia orasului si a judetului trebuie sa tina cont de acest lucru", a precizat directorul Petru Cosnita.
La Liceul Economic "P. S. Aurelian" deschiderea anului scolar s-a facut in prezenta politicienilor si a reprezentantilor administratiei locale: senatorii Dan Sabau si Aurel Simionescu, prefectul Nicolae Mitroi, vicepresedintele Consiliului Judetean Niculina Moisescu, inspectorul Daniel Kitu, rectorul Universitatii "Constantin Brancoveanu", prof. univ. dr. Alexandru Puiu, decanul Facultatii de Management si Marketing in Afaceri Economice, conf. univ. dr. Elena Enache. Directorul liceului, lect. univ. dr. Marian Chivu, a inceput prin a preciza ca liceul pe care il conduce a reusit sa fie cu fiecare an mai bun, iar ca argumente a adus: acordarea de catre MEdC a Autorizatiei de incredere înca din primul an de functionare,
calificativele "foarte bine" obtinute cu ocazia controalelor efectuate de catre Minister, ultimul fiind cel din septembrie 2004, ceea ce atesta ca Liceul "P. S. Aurelian" respecta standardele din domeniu. Mai mult, in anul 2000 s-a pornit cu 40 de elevi si 17 profesori, iar acum s-a ajuns la 250 de elevi, 32 de profesori si doua promotii de absolventi. "Procentul foarte mare, 93%, de absolventi ai liceului care au promovat examenul de bacalaureat este dovada unei bune pregatiri, a preocuparii cadrelor didactice si a elevilor pentru performanta. Vrem sa construim caractere puternice, luptatori într-o societate destul de agresiva. Nichita Stanescu spunea: «viata este un dar serios de care se bucura doar acela care nu are atrofiat organul "a vrea cu ardoare"». Daca dvs. veti dori sa luptati, noi va vom fi aproape", a mai spus lect. univ. dr. Marian Chivu, directorul Liceului "P. S. Aurelian".
Inspectorul scolar general adjunct Lucica Visalon a deschis oficial anul scolar la Grupul Scolar Industrial din Insuratei. Din pacate, trei scoli au ramas inchise pentru cei mici: scoala din Corbu Vechi unde se mai fac reparatii, elevii urmind sa invete in Caminul Cultural, scoala din Plopu - unde se realizeaza modernizari cu ajutorul unei fundatii elvetiene, lucrari care se vor finaliza, ca si cele de la Corbu Vechi, in octombrie, si Scoala nr. 9 din Braila, care a intrat intr-un program de reabilitare. Elevii din invatamintul primar ai acestei scoli vor invata la Scoala nr. 32, iar cei de la gimnaziu la Liceul Pedagogic.