Mergi la conţinutul principal

Ministrul Educaţiei ne asigură, din nou, că anul şcolar nu va îngheţa

• precizarea a fost făcută, ieri, după ce vicepremierul Raluca Turcan a declarat că repetarea anului şcolar este unul dintre scenariile luate în calcul în contextul pandemiei de coronavirus • afirmaţia liderului PNL a creat haos pentru câteva ore în rândul părinţilor, elevilor şi sindicatelor, care au ieşit imediat cu reacţii în presă • ulterior, Monica Anisie, ministrul Educaţiei, a emis un comunicat de presă în care a precizat că varianta nu se află pe masa guvernanţilor în acest moment 

 

O declaraţie făcută ieri de vicepremierul Raluca Turcan a stârnit reacţii dure în rândul elevilor, părinţilor şi sindicatelor. Este vorba despre scenariul privind îngheţarea anului şcolar, liderul PNL declarând că aceasta este una dintre variantele luate în calcul de Guvern, în situaţia în care criza creată de infecţiile cu COVID-19 se va prelungi. Nu a durat mult timp şi reprezentanţii părinţilor, elevilor şi sindicatelor au venit cu reacţii prin care au condamnat afirmaţia vicepremierului. Astfel, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, a scris următorul mesaj Facebook:

“Doamna Turcan vine şi aruncă-n spaţiul public un scenariu care nu a fost luat în calcul de nimeni. Ministerul Educaţiei şi Cercetării, împreună cu toţi partenerii sociali, sunt în contact permanent. Măcar să ne fi întrebat şi pe noi când lansează această idee. Dacă are de gând să repete anul şcolar, de ce naiba ne mai chinuim cu on-line-ul? Doar întreb”, este mesajul postat de Iulian Cristache pe contul de socializare.

Contactat de redactorii “Obiectiv”, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor (CJE) Brăila, Rareş Voicu, ne-a declarat că este absurd cum guvernanţii fac declaraţii alarmiste în momente critice, precum criza actuală creată de COVID-19. În opinia sa, repetarea anului şcolar reprezintă o măsură nefondată, care nu ar face decât să destabilizeze profund sistemul educaţional din România. 

“Excludem din start această variantă. În aceste momente, decidenţii ar trebui să îşi îndrepte eforturile spre a găsi o formulă prin care toţi elevii să aibă acces la educaţie, indiferent de situaţia socio-economică în care se află”, ne-a declarat Rareş Voicu, liderul elevilor brăileni.

Întrebat care ar fi cea mai bună soluţie pentru elevii din ultimii ani de gimnaziu şi liceu, care ar trebui să susţină în vară examenele naţionale, Rareş ne-a spus că soluţia ar fi ca subiectele să vizeze doar materia din primul semestru.

“Am discutat cu elevii, ne-am consultat şi, pentru momentul actual, o variantă ar fi ca Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională să fie susţinute doar din materia de pe semestrul I, care a fost parcursă integral. Orice altă soluţie ar da peste cap tot calendarul anului şcolar, un exemplu fiind că liceenii s-ar putea să nu mai poată organiza a doua sesiune a bacalaureatului”, a adăugat acesta.

Şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, din care face parte şi Sindicatul “Învăţământ” Brăila, a avut o reacţie la declaraţia făcută de vicepremierul Raluca Turcan. Printr-un comunicat de presă, sindicaliştii solicită membrilor Guvernului să evite a mai da declaraţii alarmiste referitoare la sistemul de învăţământ.

Le cer tuturor politicienilor să dea dovadă de responsabilitate în declaraţii. Astfel de scenarii trebuie făcute de specialiştii în educaţie şi discutate cu partenerii sociali – profesori, părinţi, elevi – înainte de fi prezentate în mass-media. Noi suntem într-o permanentă comunicare cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi până acum nu s-a discutat despre o posibilă repetare a anului şcolar. În condiţiile în care cadrele didactice, părinţii şi elevii depun eforturi prin activităţi de predare on-line pentru a depăşi această criză, astfel de declaraţii, precum cea de astăzi (n.r. – ieri), nu fac decât rău”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele FSE “Spiru Haret”.

 

Ministerul Educaţiei: “Nu luăm în calcul eventuala îngheţare a anului şcolar”

 

La rândul său, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a venit cu precizări pentru a calma “apele tulburate” de declaraţia vicepremierul Raluca Turcan.

“Vreau să îi asigur pe elevi, studenţi, profesori şi părinţi că la acest moment nu luăm în calcul îngheţarea anului şcolar sau amânarea examenelor cu un an. Specialiştii din Ministerul Educaţiei şi Cercetării lucrează la mai multe scenarii, privind cu atenţie şi la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educaţie din statele Uniunii Europene”, a transmis Monica Anisie printr-un comunicat de presă.

În ceea ce-i priveşte pe elevii care trebuie să susţină Evaluarea Naţională şi examenul naţional de Bacalaureat sau studenţii care trebuie să îşi susţină examenele de finalizare a studiilor, ministerul a precizat că va prezenta variantele posibile pe care le ia în calcul în situaţia în care se va prelungi această stare de urgenţă. Toate scenariile vor fi dezbătute cu toţi actorii educaţionali (reprezentanţii elevilor, studenţilor, părinților, sindicatelor şi reprezentanţii Consiliului Naţional al Rectorilor), iar decizia va fi luată de comun acord.

“Fac din nou un apel la calm şi îi rog pe elevi şi studenţi să stea în casă şi să continue învăţarea de acasă. Un îndemn vine şi pentru părinţi, pe care îi rog să ia toate măsurile pentru a proteja sănătatea copiilor noştri şi pentru a-i susţine în activitatea de învăţare de acasă”, a mai transmis Monica Anisie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro