Mergi la conţinutul principal

Ministrul de Finanţe a învăţat deja să mintă

Ministrul Finanţelor Ioana Petrescu a declarat, în plenul Camerei, la dezbaterea moţiunii simple a ACL intitulată "Ministerul MTO - minciună, taxare, oprirea economiei", că nu crede că este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă, ea apreciind că treaba Executivului e să creeze un cadru stimulativ, un mediu de afaceri propice pentru crearea de locuri de muncă.
„Eu nu cred că este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă. Eu cred că treaba noastră este să creăm un cadru stimulativ, un mediu de afaceri propice pentru crearea de locuri de muncă şi încurajarea ocupării în mediul privat. Iar Guvernul din care fac parte face exact acest lucru", a spus Ioana Petrescu, în plenul Camerei, unde are loc dezbaterea moţiunii simple a ACL intitulată „Ministerul MTO-minciună, taxare, oprirea economiei".
Ea a arătat că scutirea pe profitul reinvestit şi reducerea CAS vor avea un efect benefic asupra creşterii locurilor de muncă. „Ambele măsuri privind reducerea poverii fiscale pe muncă şi scutirea de la plată a profitului reinvestit vor avea impact benefic asupra creării de noi locuri muncă, încurajarea angajărilor, oficializării angajărilor din economia nedeclarată sau subdeclarată", a susţinut Ioana Petrescu.
Ea a spus că efectele măsurilor stimulative se resimt în creşterea numărului de persoane ocupate prin serviciul public de ocupare în primele şapte luni ale anului 2014, realizându-se încadrarea unui număr de 234.000 de persoane.

Statisticile oficiale arată clar partea ascunsă de ministru

Ministrul Finanţelor a omis însă să spună şi câte persoane şi-au pierdut locul de muncă în această perioadă. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul angajaţilor fluctuează de-a lungul anului, atingând maximul în iunie şi minimul în decembrie. Astfel, la nivel naţional, în decembrie 2012 s-au înregistrat 4,31 milioane angajaţi, iar în decembrie 2013 - 4,32 milioane. În iunie 2013 erau 4,38 milioane de angajaţi, iar în iunie anul acesta - 4,43 milioane. Practic, din decembrie trecut şi până în iunie, saltul este de numai 108 mii de persoane, respectiv mai puţin de jumătate din numărul precizat de ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.
Pe plan local, situaţia se prezintă cu totul altfel. Conform aceloraşi date INS, efectivul salariaţilor brăileni era în decembrie 2012 de 67 de mii de persoane, iar un an mai târziu - doar 65,9 mii persoane. Nici în lunile de vârf nu s-a atins nivelul de la sfârşitul anului 2012: în iunie 2013 erau 66,6 mii de angajaţi, număr egal cu cel înregistrat în iunie anul acesta. În schimb, în primele şase luni ale anului piaţa locală a muncii a marcat o creştere cu aproximativ 700 de noi salariaţi.
Cu toate că cifrele o contrazic pe Ioana Petrescu, Camera Deputaţilor a respins, ieri, cu 217 voturi "împotrivă", 103 voturi "pentru" şi 5 abţineri, moţiunea simplă a PDL şi PNL. Documentul intitulat "Ministerul MTO - minciună, taxare, oprirea economiei" fusese semnat de 108 deputaţi din cele două partide.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro