Ministrul Agriculturii promite despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ministrul Agriculturii promite despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat, zilele acestea, că vor fi acordate despăgubiri fermierilor care au avut de suferit din cauza secetei prelungite din această vară, cu precizarea că sprijinul financiar ar urma să se acord diferenţiat, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole.
"Am început discuţiile cu principalele organizaţii de profil din sector, pentru a evalua în ce măsură culturile, suprafeţele însămânţate, în special în această primăvară, au fost afectate de vremea pe care o traversăm în această perioadă şi care, din păcate, probabil va continua şi în toamna acestui an, riscând să afecteze şi campania de toamnă. (...) Culturile de primăvară, în special porumbul şi floarea-soarelui, probabil vor fi afectate de secetă într-un anumit procent. (...) Pentru fermierii mici, care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafaţa cultivată, vom interveni cu un ajutor de la bugetul de stat sub forma unei scheme de minimis, iar schema de minimis va fi legiferată prin Hotărâre de Guvern în cursul lunii septembrie, urmând ca la prima rectificare bugetară, în funcţie de resursele financiare pe care le va primi Ministerul Agriculturii, să fie acordate aceste despăgubiri", a spus Constantin.
În ceea ce priveşte fermierii cu potenţial, având în vedere că valoarea despăgubirilor ar trebui să fie mai mare, trebuie notificată Comisia Europeană. "Estimăm că răspunsul Comisiei Europene pentru a acorda aceste scheme de la bugetul de stat va veni în câteva luni de zile, iar imediat după aceea noi vom acorda aceste despăgubiri, dar cel mai probabil la începutul anului 2016", a spus oficialul de la Agricultură.
Dincolo de toate aceste promisiuni, un lucru rămâne cert, după cum susţin surse din cadrul Ministerului Agriculturii, vor fi despăgubiţi doar cei care nu au avut posibilitatea tehnică să irige, adică producătorii agricoli unde sistemul de irigaţii nu este funcţional. În judeţul nostru, însă, problema fermierilor mici a fost aceea că nu-şi permit costul cu irigaţiile, context în care nu-şi fac speranţe prea mari că vor fi eligibili pentru eventuale despăgubiri.
În altă ordine de idei, judeţul nostru este afectat de secetă pedologică extremă, dovadă fiind măsurătorile realizate de Administraţia de Meteorologie, privind umiditatea în sol.
De precizat că în primăvară, în judeţul nostru au fost înfiinţate culturi de porumb pe suprafeţe totalizând 90.354 ha, floarea soarelui - 85.139 ha, precum şi soia, pe suprafeţe totale de 15.891 ha.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro