Mergi la conţinutul principal

Ministrul Agriculturii avertizează că multe alimente importate otrăvesc populaţia

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a promis că va promova produsele româneşti, deoarece multe produse care ajung în România se vând pentru că ajung din segmentul cel mai ieftin. „Am să fac tot ce este posibil să promovez produsele româneşti, pe de o parte, iar pe de altă parte să asigur o protecţie corespunzătoare producătorului şi consumatorului român pentru că, din păcate, multe produse care ajung în România se vând pentru că ajung din segmentul cel mai ieftin şi efectiv otrăvim populaţia şi omorâm producătorul român", a declarat Irimescu.
„Orice guvern are datoria să îşi apere şi producătorul şi consumatorul. Din cauza aceasta cred că nu am făcut suficient până acum şi eu vă promit că voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a ajuta românul să consume cât mai multe produse româneşti", a spus Achim Irimescu, citat de Agerpres.
Totodată, Ministrul Agriculturii a afirmat că va reintroduce controlul la frontieră pentru reziduurile de pesticide, de produse chimice, pe considerentul că în cazul multor produse din „gama de jos" care ajung pe piaţa românească sunt utilizate pesticide interzise pe piaţa europeană. El nu a dorit să nominalizeze ţările de unde ar putea proveni produse pentru care sunt utilizate pesticide interzise în UE, dar a amintit cazul de acum câţiva ani al unor transporturi de grapefruit din Turcia.
În noiembrie 2012, România a distrus 120 de tone de grapefruit din cauza conţinutului ridicat de reziduuri de pesticide. MADR a precizat atunci că analizele realizate la laboratorului DSVSA Bucureşti au indicat depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru substanţa activă „Imazalil" din probe prelevate dintr-un lot de şase transporturi de fructe, provenite din Turcia, a câte 20 de tone fiecare.
Pe 6 martie 2013, ANSVSA a anunţat că aproape 10 tone de pere şi ardei capia din Turcia, contaminate cu pesticide, au fost depistate în România, la începutul lunii februarie, 365 de kilograme de pere fiind trimise spre comercializare, iar restul au fost distruse.
În 2012, Greenpeace Germania a lansat un ghid al consumatorului referitor la reziduurile de pesticide descoperite în fructele şi legumele vândute în Germania. În urma analizei mai multor mostre, Greenpeace nu recomanda consumul produselor din Brazilia, Chile, Africa de Sud, Thailanda, Turcia, India, Kenya, Columbia.
În 2011, Ministerul Agriculturii din Turcia a interzis nouă substanţe chimice utilizate în producţia de roşii, ardei, dovlecei şi pere, după ce UE a intensificat controalele asupra importurilor unor produse de origine nonanimală. Un oficial turc preciza atunci că măsurile privind siguranţa alimentară adoptate în Turcia sunt mult mai dure decât reglementările UE.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro