"Este benefica infiintarea acestui minister. Cred ca in ceea ce se va face va trebui sa se tina cont de faptul ca Romania are o traditie, are potential si are o infrastructura asa cum este. Eu zic ca un proiect sustenabil si bine facut ar reprezenta ceva ce ar putea fi preluat de oricine va veni sa conduca sportul sau celelalte institutii care se ocupa de sport. Este bine sa avem un minister al sportului pentru ca se poate crea un fond din care fiecare structura sa-si ia ceea ce are nevoie. Va trebui sa ne ocupam mai ales de sustinerea sportului de masa", a spus Belu.
Octavian Belu a afirmat ca nu doreste sa faca politica si nu vrea sa faca parte din Ministerul Sportului. "Eu nu sint in nici un partid si nu fac nici un fel de politica. Ii las pe cei care vor administra toate problemele tarii sa hotarasca in cadrul acestui algoritm politic in care eu nu ma regasesc. Nu voi face nici un fel de compromis ca sa fiu in interiorul acestui algoritm. Cred ca problema trebuie gindita si este bine sa fie un minister, iar greutatea si responsabilitatea va cadea tot pe umerii federatiilor. Va exista o perioada destul de lunga de reasezare pe niste structuri care au existat inclusiv la nivelul administrarii locale", a precizat Belu.
Conducatorul ANS a adaugat ca si-ar dori pentru sport un buget care sa-i permita sa finalizeze proiectele incepute: "Imi doresc pentru sport un buget care sa ne dea posibilitatea sa facem ceea ce gindim. Ministerul sportului poate functiona ca o voce mult mai puternica. In colaborare cu celelaet institutii poate propune proiecte de finantare. Sa nu uitam ca, fiind minister, devine ordonator principal de credit, ceea ce este foarte important".
Premierul Romaniei, Emil Boc, desemnat de presedintele Traian Basescu, a declarat, marti, ca viitorul Guvern va avea 18 ministere, printre care si Ministerul Tineretului si Sporturilor (MTS).
MTS s-a desfiintat in anul 2003, cind a fost necesara micsorarea numarul de ministere, in conformitate cu criteriile de aderare la Uniunea Europeana. In locul MTS a fost infiintata Agentia Nationala pentru Sport (ANS), institutie condusa in acest moment de Octavian Belu.
In ceea ce priveste scandalul alegerilor de la Federatia Romaniei de Tenis, Belu a declarat ca acestea trebuie organizate cit mai repede, pentru ca va urma partida din Cupa Davis pe care Romania o va disputa cu Rusia pe teren propriu."Cred ca oricare dintre cei trei candidati ar fi promovat ideea ca Ilie Nastase sa fi revenit in federatie si nu mi se pare normal sa se ajunga aici, pentru ca cel mai mult are de suferit imaginea tenisului din Romania. Ei trebuie sa se organizeze rapid pentru ca urmeaza meciul de Cupa Davis cu Rusia si nu se stie cine il va organiza", a spus Belu.
Presedintele ANS a adaugat ca statutul Federatiei Romane de Tenis are multe probleme: "A aparut o problema legata de interzicerea accesului presei la Adunarea Generala. Am citit foarte atent statutul lor care nu poate fi luat ca etalon, pentru ca este unul cu multe probleme. Acolo scrie foarte clar ca Adunarea Generala nu este publica. De asemenea, legea ne spune ca Adunarea Generala poate fi publica cu aprobarea Adunarii Generale. Daca nu s-a intrunit cvorumul atunci acea adunare de reprezentanti ai tenisului nu a putut lua nici o hotarire. ANS-ul nu poate fi nici procuror si nici anchetator. Daca au existat agresiuni sau probleme care pot fi transferate in zona penalului atunci institutiile abilitate pot reactiona ca la orice actiune, fie ca este spectacol, meci de fotbal sau orice alt eveniment in spatul public".
Belu a precizat ca ANS a intervenit imediat pentru a face lumina in cazul alegerilor de la Federatia Romana de Tenis. "Reactia ANS-ului a fost extrem de rapida in acest caz, la fel cum s-a intimplat si la Federatia Romana de Box, si la federatia de hochei sau la cea de volei. Am constituit o comisie de ancheta, iar ANS-ul a fost foarte scrupulos in a verifica toate dosarele si am descoperit ca federatia de tenis are o problema de organizare. Lucrurile nu sint inca finalizate, insa asteptam si deja am inceput sa primim explicatia de la nivelul cluburilor pentru a-si motiva absenta de la Adunarea Generala. Eu am solicitat federatiei sa organizeze o conferinta de presa pentru a explica situatia", a afirmat Octavian Belu.
Unul dintre candidatii la sefia FRT, Ruxandra Dragomir, a declarat dupa Adunarea Generala din 11 decembrie ca in Brasov au fost prezenti peste 111 reprezentanti ai cluburilor de tenis, insa la sedinta s-au prezentat doar 104 persoane. "Adunarea Generala nu a fost statutara din lipsa de cvorum. Au intrat in sala doar 104 persoane, din cele 111 necesare. Foarte multe persoane au fost fortate sa nu intre in sala in care s-a tinut sedinta, desi aseara cind s-a facut cazarea in hotel erau mai multi de 111 reprezentanti ai cluburilor. In acest moment, in sala este o adevarata revolutie", a spus Ruxandra Dragomir.
Alegerile pentru functia de presedinte al Federatiei Romane de Tenis, care ar fi trebuit sa aiba loc la Poiana Brasov, au fost aminate din lipsa de cvorum. Pentru aceasta functie au candidat Dumitru Haradau, Florin Segarceanu si Ruxandra Dragomir.
Echipa Romaniei va evolua, intre 6 si 8 martie 2009, pe teren propriu, impotriva formatiei Rusiei, in primul tur al Cupei Davis, Grupa Mondiala.