Programul national de diabet are ca scop imbunatatirea starii de sanatate, cresterea sperantei de viata a bolnavilor de diabet, precum si asigurarea accesului la tratament al celor cuprinsi in program, care, potrivit ministrului Sanatatii, se ridica la peste 400.000 pacienti. Programul este finantat integral din bugetul Ministerului Sanatatii Publice cu fonduri de la bugetul de stat si din venituri proprii si cuprinde trei componente: preventia si controlul in diabet si alte boli de nutritie, tratamentul cu insulina si cel cu antibiotice orale al bolnavilor de diabet zaharat.
In opinia lui Eugen Nicolaescu, programul de diabet este in acord cu filosofia reformei, care pune accent pe trei elemente esentiale: respect pentru cetatean si banul public, redefinirea statutului medicului de familie si management sanitar performant.
Noutatea pe care o aduce noul program este faptul ca antidiabeticele orale se vor distribui, de la 1 octombrie, in farmaciile cu circuit deschis, care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Se vor evita astfel cozile care se formau pina acum la doar citeva farmacii care eliberau medicamente pentru diabetici. In plus, retetele pentru antidiabetice orale vor fi eliberate acum si de catre medicul de familie, pe baza scrisorii medicale transmise de diabetolog prin intermediul pacientului. Tratamentul va fi acordat, pentru prima oara, pentru o perioada de 90 de zile, nu pentru 60 zile, ca pina acum. "Casele de asigurari vor avea obligatia sa asigure la farmacii plafonul pentru 90 de zile; exista fondurile necesare pentru a realiza acest lucru. Vom sanctiona drastic orice disfunctie aparuta in sistem pe aceasta tema", a precizat ieri ministrul Sanatatii.
Testarea glicemiei, gratuit, o data pe luna
Un lucru important pentru pacienti este faptul ca, acum, bolnavii de diabet vor beneficia de monitorizare atit din partea diabetologului, cit si din partea medicului de familie. Acesta din urma il va supraveghea pe pacient si il va trimite la specialist ori de cite ori va fi nevoie sa fie modificata schema de tratament. "Pacientii vor beneficia lunar de testarea gratuita a glicemiei in cadrul cabinetului medicului de familie. In prezent, aceasta testare se efectueaza o data la doua luni. Medicul de familie il va trimite pe bolnavul de diabet de cel putin doua ori pe an la controlul de specialitate. De asemenea, toti diabeticii vor beneficia gratuit de o consultatie anuala de bilant, efectuata de medicul diabetolog. Aceasta consultatie trebuie sa contina evaluarea planului terapeutic si de recuperare, precum si a examenelor paraclinice dictate de starea bolnavului", a subliniat in videoconferinta de ieri ministrul Sanatatii.
Pentru informarea pacientilor, tot de la 1 octombrie va intra in functiune o linie tel.verde cu numarul 0800801110, pusa la dispozitie de Ministerul Sanatatii Publice si de Institutul de specialitate.
Medicii de familie vor raporta lunar situatia pacientilor lor
Prin aplicarea noului program pentru diabet, medicii de familie vor avea obligativitatea de a tine in permanenta o evidenta stricta a bolnavilor inscrisi pe listele proprii. "Medicul de familie va avea un rol important in monitorizarea evolutiei bolii. Va evalua riscul de a dezvolta complicatii, va corela consecintele diabetului cu alte eventuale afectiuni. In functie de rezultatele acestei monitorizari, medicul de familie il va trimite pe bolnav la diabetolog, iar acesta va decide orice modificare a schemei terapeutice. Pentru implicarea in acest program, medicilor de familie li se vor plati serviciile pe care le vor presta", a mai adaugat, ieri, ministrul Sanatatii. Potrivit sursei citate, medicii de familie vor raporta lunar diabetologului situatia concreta a asiguratilor lor, pentru a exista o evidenta clara a bolnavilor de diabet. Pentru buna functionare a programului, cabinetele medicilor de familie vor fi dotate cu glucometre si teste pentru determinarea glicemiei, pentru 10.000 de cabinete medicale, in care vor fi testati cei peste 400.000 de bolnavi diabetici aflati in evidentele Ministerului Sanatatii.