* acestea vor avea loc în perioada 1 martie - 31 mai, rezultatele urmând să fie prezentate la sfârşitul lunii iunie * măsura vine după cifre îngrijorătoare, care arată că din ce în ce mai mulţi români se aleg cu infecţii în instituţiile sanitare publice * la Brăila, în cursul anului 2013, au fost raportate 13 infecţii nozocomiale, toate de către Spitalul Judeţean de Urgenţă * în anul 2012, unităţile sanitare brăilene au raportat 24 de infecţii nozocomiale
Toate spitalele publice vor fi controlate de inspecţia sanitară, începând cu 1 martie, la capitolul curăţenie. Măsura luată de Ministerul Sănătăţii vine după cifre îngrijorătoare, care arată că din ce în ce mai mulţi români se aleg cu infecţii în instituţiile sanitare publice.
Potrivit informaţiilor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila, în cursul anului 2013, au fost raportate 13 infecţii nozocomiale, toate de către Spitalul Judeţean de Urgenţă, mai puţine decât în anul anterior. Dintre aceste cazuri, două au fost septicemii, înregistrate în secţia de nou-născuţi, cinci au fost infecţii cutanate, înregistrate în Secţia de Chirurgie Plastică şi Anestezie -Terapie Intensivă (ATI), patru au fost infecţii de plagă operatorie, la secţiile Neurochirurgie, Chirurgie Plastică şi Chirurgie Generală şi două infecţii respiratorii, la ATI. După cum a precizat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP, niciuna dintre aceste infecţii nu s-a soldat cu decesul pacientului. În anul 2012, unităţile sanitare brăilene au raportat 24 de infecţii nozocomiale, toate în sistem de rutină, respectiv infecţii respiratorii, de plagă operatorie, cutanate, septicemii, dar şi din alte categorii. "Unităţile sanitare au responsabilitatea de control şi de luare a măsurilor care se impun în cazul infecţiilor nozocomiale. În situaţiile în care nu se descurcă, solicită sprijinul DSP. Sancţiuni se aplică atunci când nu se iau măsuri sau dacă se ascund problemele. Infecţii nozocomiale apar în spitale din toată lumea, nu doar la noi, important este să fie raportate corect şi să fie adoptate măsurile de supraveghere, prevenire şi control", a declarat dr. Andreia Gavrilescu.
Ministerul cere spijinul autorităţilor locale
Controlul se va finaliza în mai, iar în luna iunie vor fi făcute publice primele rezultate ale anchetei. "Aceste controale au ca scop impulsionarea managerilor de spitale pentru aplicarea corectă a prevederilor legilor sanitare şi efectuarea unor activităţi pentru care este nevoie în primul rând de respect pentru pacienţi, se arată într-un comunicat al MS.
Controalele vor fi făcute de inspectorii sanitari, iar Ministerul Sănătăţii cere sprijinul autorităţilor locale. Într-o scrisoare adresată preşedinţilor de consilii judeţene, Nicolăescu îi informează pe aceştia în legătură cu "acţiunea de anvergură" ce va fi declanşată la 1 martie, "cu scopul ducerii la îndeplinire a obiectivelor şi acţiunilor din cadrul programelor privind efectuarea curăţeniei, dezinfecţiei, dezinsecţiei şi deratizării în spitale, precum şi pentru asigurarea, în cantităţi suficiente, a materialelor şi produselor destinate acestor activităţi".
"În acest scop, vă propun şi, totodată, vă adresez rugămintea de a susţine demersurile Ministerului Sănătăţii prin asigurarea colaborării dintre structura de specialitate a Consiliului Judeţean şi Direcţia de Sănătate Publică din judeţ", le spune Nicolăescu preşedinţilor de CJ. Potrivit MS, scrisoarea către preşedinţii de consilii judeţene vine "ca urmare a numeroaselor exemple apărute în mass media referitoare la condiţiile igienico-sanitare precare din unele unităţi sanitare".