Guvernul a preluat ideea tânărului antreprenor brăilean cu tombola fiscală şi vrea să o promoveze şi implementeze la nivel naţional, ca măsură de combatere a evaziunii fiscale. De altfel, chiar ieri, Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ, cuprinzând 3 măsuri active de combetere a evaziunii, printre care se regăseşte şi organizarea unei tombole cu premii pentru contribuabili. "Vorbim de o loterie care se va face online, oamenii se vor putea înscrie online şi pune detalii de pe codul fiscal şi va exista o tragere la sorţi în fiecare lună, cu premii", a arătat ministrul Finanţelor Ioana-Maria Petrescu. Oficialul a explicat că persoanele care deţin bonuri fiscale vor putea introduce într-un sistem informatic dedicat loteriei (gestionat de Loteria Română) numărul bonului fiscal, suma totală, numele, prenumele, precum şi seria şi numărul unui act de identitate valabil, pentru persoanele fizice rezidente, iar pentru persoanele fizice nerezidente, seria şi numărul unui act de identitate valabil, seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal, codul unic de identificare fiscală al operatorului economic care a eliberat bonul fiscal. La extragerile lunare organizate de Loteria Română vor fi acordate un număr de 160 de premii egale, câte 20 pentru fiecare regiune fiscală a ANAF, valoarea preconizată a fiecărui premiu fiind de 1.200 lei.
De precizat că ideea organizării unei tombole fiscale a MFP nu este o noutate, întrucât un tânăr antreprenor brăilean lansase deja, încă din vara acestui an, un site pe care românii se pot înscrie la o tombolă lunară cu premii în bani, pe baza bonului fiscal. Mai precis, cotidianul "Obiectiv" a prezentat cititorilor săi cazul lui Andrei Onel, un brăilean de 25 de ani, absolvent al Liceului Teoretic "Nicolae Iorga" (specializare mate-info) care a lansat "www.tombolabonului.ro".
Revenind, o altă măsură propusă de către MFP este a jurnalului eletronic pentru casele de marcat fiscale. Practic se doreşte ca aceste aparate să nu mai fie dotate cu role de hârtie, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autorităţii fiscale, pentru a combate în special evaziunea la TVA.
În fine, cea de a treia măsură lansată în dezbatere publică este asigurarea unui schimb automat de informaţii între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi bănci. Potrivit proiectului Ministerului Finanţelor, Codul de procedură fiscală va fi modificat astfel încât comunicarea de către bănci a rulajelor şi soldurilor conturilor să se facă în mod automat, la anumite perioade care vor fi stabilite prin ordin al ministrului Finanţelor, şi nu doar la cerere, aşa cum este reglementat în prezent.