• conducerea MEN a descoperit “vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar şi în evaluarea propriu-zisă” şi a anulat rezultatul primit de şeful IŞJ pe anul şcolar 2016-2017
Cătălin Canciu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila, câştigă o nouă bătălie cu “sistemul”. După ce în urmă cu două săptămâni Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a făcut o nouă încercare de a-l demite, prin acordarea calificativului “nesatisfăcător” la evaluarea anuală, miercuri seara, acelaşi MEN a decis anularea rezultatului. Motivul: “vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar şi în evaluarea propriu-zisă”. Exact ceea ce spunea Canciu când a primit calificativul, pe 16 februarie, într-o zi de vineri, după ce programul de lucru se încheiase de ore bune. Rezultatul evaluării a fost anulat şi în cazul inspectorului şcolar general adjunct Daniela Turcu, aceasta primind iniţial tot “nesatisfăcător”.
“Corpul de Control al ministrului a depistat următoarele nereguli care au dus la vicierea procesului de evaluare: au fost folosite formulare de evaluare care nu se regăsesc în ordinul de ministru ce reglementează procesul de evaluare (OMEN nr. 4315/2014); din formularele utilizate în procesul de evaluare lipseşte rubrica de autoevaluare; totalul punctajului de pe unele fişe de evaluare a fost calculat greşit, astfel încât calificativele acordate au fost eronate, persoana evaluată obţinând un calificativ mai bun sau mai slab decât cel corect - pe baza acestor calificative, persoanele evaluate sunt menţinute sau nu în funcţia de conducere; în alte cazuri, s-a ajuns la situaţii aberante în care punctajul acordat depăşeşte punctajul maxim de 100 de puncte”, precizează MEN prin intermediul unui comunicat de presă.
Ministrul Educaţiei a mai spus că va face cercetări şi asupra faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare, iar vinovaţii vor răspunde disciplinar.
Cătălin Canciu ne-a declarat că s-a “reparat” într-un fel nedreptatea care i s-a făcut şi speră ca într-adevăr ministrul să îi sancţioneze pe cei care au greşit.
“Sincer, nu mă aşteptam să anuleze rezulatul. Cred că era singurul lucru la care nu mă aşteptam. Bucuria în aceste momente este rezervată. Acum, ei sunt obligaţi să ia măsuri şi sper să ia măsuri. Dar mai este o chestie: aceste cercetări să nu fie de fapt o mască asupra încălcărilor legilor penale. Dar eu sunt pregătit pentru orice. Să îmi ia gâtul nu se poate... să mă dea afară din România... nici asta nu se poate. Eu pentru mandatul meu mă lupt până la capăt”, ne-a declarat şeful IŞJ Brăila.
MEN a mai decis şi reluarea procesului de evaluare, după revizuirea metodologiei. Evident că această măsură îi nemulţumeşte profund pe cei implicaţi în această poveste, deoarece prin “revizuire” s-ar putea crea noi “portiţe” care să le permită celor din minister să-i demită.
“Nu mi se pare corect. Trebuie făcută o evaluare corectă şi obiectivă pe actuala metodologie şi apoi schimbată. Tot sistemul de educaţie a primit un calificativ în primele 15 zile ale anului şcolar. Până în 15 septembrie 2017, au primit toţi calificative. Noi suntem la aproape 6 luni şi ne ţine într-un stres, într-o hărţuire, într-o stare de tensiune extraordinară. Să vedem dacă revizuirea metodologiei are suport legal, ca nu cumva să încerce să legifereze o formă prin care execuţia noastră să nu mai ridice semne de întrebare”, susţine Canciu.
Reamintim că mai mulţi inspectori generali şi adjuncţi din ţară, în special din rândul celor demişi în vara anului trecut de către fostul ministru Liviu Pop şi repuşi în funcţie de justiţie, au acuzat că au primit fişe de evaluare care nu le-ar aparţine.