Ministerul Economiei va lua în administrare CET-urile care sunt în prezent gestionate de autorităţile locale, a declarat recent într-un interviu Adriean Videanu, care a precizat că acestea vor fi înlocuite cu unităţi noi de cogenerare de înaltă eficienţă. Sumele necesare investiţiilor vor fi obţinute în urma valorificării surplusului de unităţi de emisii de dioxid de carbon. Guvernul speră să obţină din vânzarea acestora pe piaţă internaţională circa 2 miliarde de euro. "Nu le preluăm, ci le luăm în administrare, în ideea de a le moderniza. Este un proiect guvernamental pe care îl avem în vedere cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi comunităţile locale. La nivelul Ministerului Economiei există expertiză de specialitate şi putem să realizăm investiţii noi în cogenerare de înaltă eficienţă la nivelul fiecărei comunităţi locale, astfel încât să nu mai irosim resurse financiare foarte importante participând la încălzirea globală într-un mod cu totul ineficient. (...) Vreau să dau câteva exemple: Iaşi, Braşov sunt comunităţi locale care au CET-urile dimensionate la producţia industrială de dinainte de 1989. În momentul de faţă, pe de-o parte producţia industrială s-a restructurat, pe de altă parte nevoia comunităţii locale este mult mai mică. Şi atunci diferenţa este de la 400 MW putere instalată la 20-30 MW, suficient pentru a asigura încălzirea şi apa caldă a unei comunităţi. Principiul de bază este ca energia produsă pentru apă caldă şi căldură să fie preluată în sistemul energetic naţional şi valorificată ca atare", a spus Videanu.
Şi SC "CET" SA Brăila se numără printre centralele la care oficialul ministerial a făcut referire. Cu privire la anunţul făcut de Videanu, conducerea CET a punctat că deocamdată nu există o comunicare oficială a deciziei din partea ministerului. "Ştiam de această variantă pentru că a fost luată în calcul şi prezentată autorităţilor locale şi CET-urilor în cadrul unei comisii interministeriale. Cu acea ocazie s-a prezentat ca posibilă soluţie valorificarea surplusului de certificate verzi, iar ca variantă secundă a fost realizarea unor parteneriate public-private pentru modernizarea CET-urilor. Aşteptăm să ni se comunice decizia în mod oficial, de la Bucureşti", ne-a declarat Ionel Pătraşcu, directorul general al SC "CET" SA Brăila.
Ministrul Economiei a precizat că ceea ce vrea să utilizeze ca resurse reprezintă valorificarea AAU-urilor (unităţi de emisii de dioxid de carbon - n.r.) conform protocolului de la Kyoto şi să se investească în aceste proiecte green-field, astfel încât să se rezolve "această problemă a comunităţilor locale, dar şi a României în ansamblu". Potrivit lui Videanu, pe lanţul de la producţie până la consumatorul final, România pierde anual 500 de milioane de euro, prin achiziţia de combustibil, prin utilizarea ineficientă, prin transportul ineficient, precum şi prin încălzirea ineficientă. "Nu ne mai putem permite un astfel de dezmăţ la nivelul economiei naţionale", consideră Videanu.