Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ministerul Dezvoltarii cauta un expert care sa radiografieze esecul proiectului "Parc Industrial"

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) cel care a preluat "cadavrul" Proiectului Parc Industrial in Zona Libera Braila, se afla in negocieri cu un specialist, care sa stabileasca cine se face vinovat de rasunatorul esec al acestui obiectiv. Surse din cadrul ministerului au subliniat ca discutiile sint in stadiu avansat cu un profesor roman, specialist in constructii si evaluari, care ar putea fi cointeresat de lucrarea de expertizare tehnica a realizarilor de pina acum legate de ambitiosul proiect cu buget de circa sase milioane de euro. Aceasta in contextul in care licitatiile organizate pina acum de minister, cu scopul desemnarii unei firme specializate in astfel de expertizari, au dat gres, intrucit nimeni nu s-a prezentat la nici un termen. "De aceasta data, se pare ca ar exista sanse sa se incheie un acord cu un renumit profesor roman, care sa efectueze expertiza tehnica si sa formuleze niste concluzii legale si o expertiza judiciara, care sa indice vinovatii pentru nefinalizarea proiectului", ne-au explicat surse din cadrul Ministerului Dezvoltarii. In plus, ni s-a precizat ca pentru a recupera prejudiciile suferite, MDLPL va actiona in instanta persoanele vinovate. Instanta competenta sa judece o astfel de cauza este Curtea de Arbitraj International de pe linga Camera de Comert si Industrie de la Paris, asa cum stabilesc regulile de adjudecare a contractelor, precum si Regulamentul "FIDIC" (Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti). Pina una, alta, etapa recuperarii prejudiciului creat prin nefinalizarea proiectului Parc Industrial Braila bate pasul pe loc, intrucit, unul cite unul, artizanii afacerii prin care 160.000 euro (circa 6 miliarde de lei vechi) din fondul proiectului au ajuns in conturi private din afara tarii, au scapat de acuzatiile de deturnare de fonduri si spalare de bani. De altfel si Directia pentru Lupta Antifrauda a verificat in amanunt derularea proiectului, dar a ajuns la concluzia ca nu sint probleme de natura penala si a dat un certificat de "buna purtare".
Important de mentionat este ca, in 2006, Comisia Europeana a transmis ministerului o nota de debit in valoare de 1,24 milioane euro, prin care se solicita restituirea sumelor avansate, pe considerentul ca proiectul nu si-a atins scopul, lucrarile nefiind finalizate la termenele solicitate. "Mentionam ca restituirea s-a facut de la bugetul de stat. Totodata, MDLPL urmeaza sa restituie Ministerului Economiei si Finantelor si sumele aferente cofinantarii proiectului de la bugetul de stat", se subliniaza in raspunsul primit de la MDLPL.

Un dosar penal "spalat" pina la contraventional

Amintim ca proiectul de infrastructura regionala "Parc Industrial Braila" finantat din fonduri PHARE a fost intocmit de Administratia Zonei Libere Braila, impreuna cu autoritatile locale si regionale, sub indrumarea Agentiei de Dezvoltare Regionala S-E. Contractul de executie pentru realizarea obiectivului s-a semnat in noiembrie 2002 cu grupul de firme turcesti "Alke", iar lucrarile propriu-zise au inceput in aprilie 2003. La inceputul anului 2005, insa, lucrarile au fost sistate, din cauza deturnarii unei parti importante din banii europeni. Pe de alta parte, a fost invocat drept cauza fenomenul de tasare generala care s-a instalat, ce depasea valorile prognozate si studiul geodezic initial. Oricum, termenul de finantare (noiembrie 2005) a expirat, si era necesara semnarea unui act aditional, la contractul initial, de catre beneficiar, respectiv AZL Braila. In ceea ce priveste suspiciunile de devalizare a proiectului, trebuie precizat ca din intreg dosarul instrumentat de catre ofiterii braileni de la Investigarea Fraudelor si care ii viza chiar pe actorii principali ai proiectului "Parc Industrial" - antreprenorul, consultantul financiar, evaluatorul si beneficiarul - au ramas doar citeva fapte contraventionale. Asta dupa ce dosarul a ajuns pina la DNA si s-a intors spre cercetare tot la Braila, nu inainte insa de a fi sterse "petele" penale.
In alta ordine de idei, atit beneficiarul final AZL Braila cit si autoritatea locala si-au declarat disponibilitatea de a prelua investitia nefinalizata din zona libera, dar doresc asigurari de la MDLPL ca nu vor avea nici o obligatie cu privire la banii investiti de UE in acest proiect si pe care comunitatea europeana i-a cerut inapoi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii