Ministerul de Finanţe şi Premierul: Reducerea TVA la pâine, un succes | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ministerul de Finanţe şi Premierul: Reducerea TVA la pâine, un succes

Reducerea evaziunii fiscale în sectorul panificaţie, creşterea producţiei şi a încasărilor din TVA la pâine, acestea ar fi, potrivit Guvernului Ponta, principalele targheturi atinse în urma reducerii taxei pe valoarea adăugată la pâine. Ministerul Finanţelor estimează, într-un studiu lansat zilele acestea, că în perioada septembrie 2013 - iulie 2014 evaziunea fiscală din domeniul panificaţiei a scăzut cu 300 de milioane de lei, livrările oficiale de făină şi produse de brutărie au crescut atât la export, cât şi pe piaţa internă, numărul de locuri de muncă fiscalizate din acest domeniu a crescut cu 7.000, producţia de făină şi pâine a crescut cu 15,8%, respectiv 18%, iar preţurile au scăzut cu 10%. Deşi realitatea contrazice valorile supra-optimiste ale guvernanţilor, culmea, în linii mari, la fel de entuziasmaţi de reducerea TVA se arată şi patronatele din morărit şi panificaţie.
Cristache Ghionea, vicepreşedintele ANAMOB (Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie) din România şi patronul unei firme de profil din Chiscani, susţine că statisticile arată clar o scădere a fenomenului de evaziune în sector. "La nivel naţional, ANAMOB a analizat situaţia şi putem spune că au mai ieşit la lumină în zona fiscalizată unii care lucrau la negru. Din acest punct de vedere este un câştig, pentru că datele Ministerului de Finanţe arată clar o creştere a încasărilor din TVA la pâine în contextul în care taxa este redusă la 9%. Nimeni nu ştia şi nici acum nu se ştie câţi patroni lucrau sau lucrează în zona neagră a economiei în acest sector de activitate ca să putem spune că x număr de patroni au trecut în zona fiscalizată. Cert este că încasările din TVA la pâine au crescut, ceea ce este încurajator, iar exemplul ar trebui extins şi la alte alimente de bază gen legume, carne sau lapte. Asta ar da o gură de oxigen producătorilor în domeniu cât şi pe lanţ economic în sus. Singurul inconvenient este că nu ştiu în ce măsură o astfel de decizie în an electoral nu ar fi interpretată ca o pomană sau ca o promisiune electorală", a opinat Ghionea.
Celălalt patronat important din domeniu, "Rompan", a realizat un studiu paralel privind evoluţiile din acest sector, iar cifrele sunt uşor diferite faţă de cele prezentate de Ministerul Finanţelor. De exemplu, "Rompan" estimează o reducere a evaziunii de 200 de milioane de lei (faţă de cele 300 de milioane de lei raportate de Finanţe) şi o creştere cu 19% a producţiei, atât la făina fiscalizată, cât şi la pâinea fiscalizată.
Nimeni nu vorbeşte însă despre faptul că evaziunea fiscală în acest sector nu este nici pe departe decimată aşa cum vrea să inoculeze ideea actualul Executiv. Într-adevăr, s-a redus fenomenul, dar în continuare tone de pâine se fac şi se coc la negru, iar cea mai bună dovadă a acestei realităţi o constituie calitatea din ce în ce mai proastă a produsului finit. În primul rând, după cum ne-au sesizat în ultima perioadă cititorii, pâinea nu mai este coaptă aşa cum trebuie. Asta din dorinţa de a justifica consumul de gaz al cuptoarelor care coc în continuare pâine nefiscalizată. Apoi, în compoziţia pâinii, mai cu seamă la specialităţi, sunt folosiţi aditivi interzişi prin lege, cel mai elocvent exemplu fiind prezenţa în pâinea neagră a cenuşei de vatră care colorează artificial produsul finit.
Toate aceste aspecte sunt ascunse cu grijă sub preş şi se discută doar despre succesul deplin al măsurii reducerii la TVA. Mai mult, exemplul se doreşte a fi multiplicat şi la alte produse, în discuţie fiind acum legumele, fructele şi carnea, pe piaţa cărora evaziunea este de dimensiuni enorme. Premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor Finanţelor şi Agriculturii să pregătească scăderea TVA şi pentru alte produse agroalimentare. "Trebuie- şi România poate să continue să reducă TVA pentru alte categorii de produse agroalimentare, mă refer în principal la fructe şi legume, la carne, şi acolo putem să facem acelaşi lucru dacă folosim metoda de succes. Având curajul de a lua aceste măsuri, şi sper să aveţi curajul la anul să le luaţi - vă voi sprijini total, nu vă voi critica, vă promit", a spus Victor Ponta.
Reamintim că Guvernul a avizat în vara anului trecut reducerea TVA la pâine la 9%, de la 1 septembrie 2013. Premierul Victor Ponta a afirmat la vremea respectivă că experţii FMI sunt în continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, dar au acceptat în final măsura.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro