Masura a fost aprobata in 10 ianuarie, printr-un Ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos.
"Initial, noi am cerut ministerului prelungirea termenului controalelor pina la 30 aprilie, insa cei din minister au venit cu o propunere si mai convenabila pentru noi, marind perioada de control pina la 15 mai", a declarat, Viorel Matei, presedintele Federatiei Asociatiilor din Agricultura.
Controalele APIA, care vizeaza printre altele inventarierea culturilor si procesele verbale de insamintare incheiate cu fermierii, au inceput pe data de 8 ianuarie 2008, potrivit lui Matei. Initial, reprezentantii teritoriali ai agentiei trebuia sa finalizeze controlul suprafetelor pina la 1 martie 2008.
"Modificarea termenului de control era necesara pentru ca in cazurile in care fermierul nu a putut insaminta griu, orz sau alte culturi in perioada ianuarie-martie, sa poata semana griu si orzoaica de primavara, astfel ca cei de la APIA sa realizeze controlul culturii in plina rasarire", a explicat Matei.
De asemenea, el a adaugat ca modificarea termenului va da posibilitatea fermierului sa semene intreaga suprafata de culturi pentru care a primit subventii.
Anul trecut, agricultorii au primit finantari pentru culturile de toamna, constind in bonuri valorice pentru cumpararea de combustibil (motorina sau biodiesel) necesar lucrarilor agricole, dar si a altor produse, precum semintele, pesticidele sau ingrasamintele.
Ministerul Agriculturii a acordat o suma de 500 de lei pe hectar pentru infiintarea culturilor de griu, 400 de lei pe hectar pentru rapita si 450 de lei in cazul altor culturi.
Suma totala alocata subventionarii motorinei si/sau biodieselului, semintelor certificate, pesticidelor si ingrasamintelor necesare culturilor din toamna s-a ridicat la 1,32 miliarde lei.
Potrivit legislatiei in vigoare, beneficiarii care nu au realizat culturile pe suprafetele declarate vor restitui sumele aferente bonurilor valorice, reprezentind sprijin financiar nejustificat.