Mergi la conţinutul principal

Ministerul Agriculturii a cerut verificare speciala pentru dosarele de calamitate de la Braila

La inceputul acestei saptamini, o echipa de control a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) s-a aflat la Braila, pentru a verifica modul de acordare a despagubirilor catre producatorii agricoli ale caror culturi insamintate in toamna anului 2006 au fost afectate de seceta. Timp de doua zile, luni si marti, cei doi consilieri superiori ai MADR, Daniel Velicu si Constantin Filat, au luat la puricat toate cele 260 de dosare depuse de 169 de fermieri braileni, pentru o suprafata totala 25.640 ha. In urma verificarilor s-a constatat ca sint in regula cele 152 de dosare finalizate si aprobate, dar si cele 23 de dosare aproape finalizate. Acestea, dupa cum ne-a informat Elena Coman, director executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, chiar au plecat, ieri, spre Bucuresti, pentru aprobarea finala. De asemenea, inspectorii MADR au confirmat ca cele 19 dosare, cu o suprafata totala de 1.038 ha, respinse de DADR, nu respecta prevederile Legii nr. 381/2002 a asigurarilor agricole, si deci nu pot fi despagubite.
In plus, ca si inspectorii locali, si cei doi reprezentanti ai Ministerului nu au putut da un verdict final in cazul celor 66 de dosare care, desi au procese-verbale de constatare a pagubelor, nu au fost inregistrate in termenul legal la DADR. "Este intr-adevar o situatie delicata in cazul celor 66 de dosare de calamitati partiale, cu o suprafata totala de 3.925 ha, la care procesele-verbale de constatare s-au intocmit chiar si dupa o luna de la inregistrarea instiintarilor. Or, conform legii, acestea trebuiau intocmite la cel mult 5 zile de la instiintarea primariilor. Pentru ele nu s-a luat inca o decizie clara privind modul de solutionare. Problema este ca vina nu apartine strict producatorilor. Concret, in cel mult 5 zile de la instiintare, pe plan local trebuie activate comisiile de constatare a pagubelor. Aceste comisii nu au fost activate la timp. Situatia lor este inca in discutie la Minister. Cert este ca de toata aceasta tevatura nu poate fi acuzata DADR. DADR are strict obligatia preluarii, verificarii si centralizarii acestor dosare, si inaintarea catre Minister a cererilor de plata", a mai spus Coman. Un alt factor care a favorizat aparitia situatiilor critice de anul acesta, in ceea ce priveste intocmirea si inregistrarea dosarelor, a fost si faptul ca, pentru prima data, statul a despagubit si calamitatile partiale. De aceea, decizia ministrului Decebal Remes i-a bulversat pe agricultori, dosarele au fost facute in graba, piesele au fost strinse pe ultima suta de metri si de aceea au existat aceste neconcordante.
Tot zilele acestea, la DADR Braila, au ajuns si primele dosare de despagubiri pentru culturile insamintate in primavara. Pina in prezent, au fost inregistrate circa 200 de solicitari pentru despagubiri partiale sau totale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro