Minimuzeu de etnografie inaugurat la Şcoala "Ion Băncilă" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Minimuzeu de etnografie inaugurat la Şcoala "Ion Băncilă"

Adevărate comori ale artei populare au fost scoase la lumină dintr-un sat din inima Bărăganului şi expuse la loc de cinste în Şcoala "Ion Băncilă" din Brăila, pentru a transmite generaţiilor tinere valorile culturii tradiţionale.

Aduse direct din vatra satului, obiectele populare donate de către soţii Traian şi Nastasia Balaban, din comuna Ulmu, judeţul Brăila, constituie colecţia de bază a minimuzeului de etnografie inaugurat vineri la Şcoala "Ion Băncilă" din municipiu. Lucrate cu măiestrie chiar de către familia Balaban, prin tehnici transmise din generaţie în generaţie, piesele din colecţia minimuzeului au ajuns să fie expuse datorită iniţiativei unui grup inimos de cadre didactice. Principalul artizan al acestei idei a fost înv. Elena Mardale, de la Şcoala "Ion Băncilă", nimeni alta decât fiica soţilor Balaban, care a rămas o viaţă cu satul în suflet, pentru că nu şi-a pierdut rădăcinile şi a păstrat vie legătura cu universul rural, cu spiritualitatea ţărănească, valori pe care le-a transmis, la rândul său, copiilor. Visul de a realiza un muzeu etnografic la şcoala pe care o slujeşte de mulţi ani a început să prindă contur în cadrul proiectului "Tradiţie şi artă populară", derulat pe parcursul acestui an şcolar de mai multe unităţi de învăţământ din municipiu şi judeţ. În coordonarea proiectului i-au fost alături colega sa, înv. Cleopatra Prefac, înv. Octavia Dumbravă, de la şcoala din Chiscani, prof. Adina Necoară, de la Liceul Economic, fiica înv. Mardale şi nepoată a familiei Balaban din Ulmu, precum şi înv. Gicuţa Caragaţă, de la şcoala din Baldovineşti.

Festivitatea de inaugurarea a minimuzeului etnografic a fost una încărcată de emoţie datorită prezenţei soţilor Traian şi Nastasia Balaban, oaspeţi de suflet, alături de care s-au aflat coordonatorii proiectului, cadre didactice şi elevi din şcolile partenere, precum şi invitaţi din partea unor instituţii. În deschidere, directorul Şcolii "Ion Băncilă", prof. Anamaria Dumitriu, amfitrion al întâlnirii, a prezentat programul manifestărilor organizate cu acest prilej. Panglica inaugurală a fost tăiată de inspectorul de specialitate Ecaterina Bonciu, după care părintele paroh Traian Mazăre a ţinut o slujbă de sfinţire şi binecuvântare a artei tradiţionale ce va fi păstrată ca o comoară spirituală pentru generaţiile viitoare în minimuzeul şcolii. A urmat un spectacol folcloric susţinut de elevi de la Liceul Economic, şcoala din Chiscani şi Şcoala "Ion Băncilă", iar la final participanţii, printre care s-a numărat şi preşedintele Sindicatului Învăţământ Brăila, Valeriu Partene, au putut urmări un film documentar despre momentul colectării obiectelor populare din gospodăria soţilor Balaban. Cuverturi, ştergare, scoarţe, dar şi broderii fine lucrate cu migală de Anastasia Balaban de-a lungul anilor, sau unele piese mai vechi, moştenite de la părinţi ori bunici, printre care şi lada de zestre cu care s-a măritat acum 60 de ani, şi-au găsit locul în minimuzeul etnografic al şcolii, alături de obiecte confecţionate de Traian Balaban, cum ar fi războiul de ţesut sau vârtelniţa. Cei doi soţi au primit diplome de excelenţă, pentru "contribuţia adusă la păstrarea tradiţiilor şi artei populare româneşti".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro