Minciuna prin omisiune, in procesele-verbale ale sedintelor CLM | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Minciuna prin omisiune, in procesele-verbale ale sedintelor CLM

Viceprimarul municipiului, Daniela Vasioiu, sustine ca in procesele-verbale ale sedintelor CLM sint trecute informatii incomplete, din care rezulta ca alesi locali care nu se afla in sala ar fi votat in favoarea unui proiect de hotarire sau altul. Mai concret, ea spune ca in documentele respective nu sint trecute decit voturile contra si abtinerile, la fiecare proiect de hotarire, deducindu-se, pe linie logica, faptul ca toti ceilalti consilieri prezenti la sedinta au votat pentru. Problema este ca exista cazuri in care unii consilieri parasesc sala pentru citeva minute, din diverse motive, si in timp ce ei sint afara, se voteaza proiecte de hotarire, iar ei figureaza ca si votanti "pentru", deoarece nu se oboseste nimeni sa urmareasca daca sint in sala, si sa tina cont de eventuala lipsa a lor.
Vasioiu a precizat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca acest lucru este ilegal si ca s-ar intimpla de peste 10 ani, la CLM Braila. Mai mult, desi procesele-verbale ale fiecarei sedinte trebuie verificate de consilieri, care le aproba la sedinta ulterioara, nimeni, niciodata, nu si-a exprimat dezacordul fata de aceasta practica. Dovada fie ca acesti consilieri nu citesc PV si nu stiu ce se intimpla, fie, daca-l citesc si observa inadvertenta, nu le pasa. "Asta se intimpla permanent, de 11 ani, de cind stiu eu de CLM. Acesti oameni, care nu sint in sala si deci, nu voteaza, sint trecuti la voturi pentru. Nimeni nu observa cind ei ies si cind se intorc. Deci ei sint prezenti la sedinta, chiar daca nu sint acolo. Se numara voturile pentru, dar degeaba. Ati verificat vreodata numaratoarea voturilor pentru din sala, comparativ cu ce apare in procesul-verbal de sedinta? Eu, personal, ii spun permanent celei care intocmeste procesul-verbal de sedinta sa nominalizeze persoanele care au votat impotriva. De regula, sint reprezentantii PD, si asta o facem pentru a ne proteja. Cine raspunde pentru ce se intimpla? Cel care semneaza procesul-verbal, presedintele de sedinta si secretarul municipiului. In opinia mea, asta este fals in acte publice, dar eu nu sint jurist".
Viceprimarul a declarat ca au existat cazuri cind un grup intreg de consilieri care au votat impotriva sau s-au abtinut, au fost trecuti in documentele de sedinta ca votind pentru: "A fost o hotarire de CLM, nu mai stiu exact care, dar stiu ca domnul consilier Chirita (PSD) m-a contactat dupa sedinta, sa-mi spuna ca ei au votat impotriva si ca de la doamna consilier Doinita Ciocan incolo, spre iesirea din sala, au votat impotriva sau s-au abtinut - singurele voturi pentru au fost ale domnilor Damian si Bosneag -, iar in procesul-verbal s-a consemnat ca au votat pentru. Eu i-am spus sa mearga si sa modifice procesul-verbal de sedinta. Nu stiu ce a facut mai departe".
Vasioiu este insa multumita de faptul ca, potrivit noilor reglementari, in termen de 3 zile de la incheierea sedintei CLM, trebuie afisat PV de sedinta la loc vizibil in Primarie si pe site-ul Primariei: "In acest fel, se poate vedea imediat in ce fel au votat consilierii, si de asta s-a si facut aceasta modificare, cetateanul sa poata sa vada ce fel se exprima in plenul sedintei cel pe care l-a ales".
Vasioiu a explicat faptul ca a sesizat abia acum aceste nereguli, desi sint vechi de 11 ani, pentru ca "abia acum le-a descoperit".

"Cei care voteaza “pentru” nu are rost sa-i trec"

In ceea ce-l priveste, secretarul municipiului, Stoian Iorga, admite ca in procesele-verbale de sedinta nu se consemneaza decit abtinerile si voturile contra si ca, uneori, se poate intimpla ca un consilier care lipseste de la analiza si votul asupra unei hotariri, sa apara in PV, prin deductie logica, precum ca s-ar fi pronuntat in favoarea acelui proiect. Iorga spune ca nu sta nimeni sa-i urmareasca pe consilierii care ies sau intra in sala, si ca se ia de buna prezenta facuta la inceputul sedintei. In plus, acestuia nu i se pare mare problema faptul ca niste consilieri care nu sint prezenti apar in acte ca si cum ar fi votat pentru: "Este adevarat ca prezenta la vot nu se face la fiecare proiect de hotarire. Eu nu-i pot urmari pe toti consilierii, de cite ori vin si de cite ori pleaca din sala. Mai intra, mai ies, tata mare ii numara. Noi trecem insa in PV abtinerile si voturile contra, nominal. 80-90% dintre cazuri, sint trecuti nominal. Uneori si ei mai cer sa fie trecuti nominal, asa ca o facem. Oricum, acum, potrivit noilor reglementari legale, sintem obligati sa-i consemnam nominal pe cei care voteaza impotriva sau se abtin. Cei care voteaza pentru nu are rost sa-i trec".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro