• președintele AUR George Simion a emis, recent, un comunicat de presă în care a apărat ”Planul Simion” după o serie de critici primite, afirmând că cei care nu sunt de acord cu case noi la 35.000 euro pentru tinerii români, sunt inamici ai statului • contactat și întrebat în legătură cu acest subiect și cât de sustenabil este ca statul român să asigure locuințe la această sumă pentru cetățenii care doresc, președintele AUR Brăila, Florin Cîrligea, deși om de afaceri, a afirmat că i se pare realizabil, atât timp cât este tratat similar programului ”Prima Casă” și dacă se adresează doar unei categorii, nu tuturor • acesta ne-a pus la dispoziție un exemplar din contractul de înscriere în ”Planul Simion” pe care românii sunt îndemnați să-l semneze în sediile AUR taman în apropierea Alegerilor Prezidențiale
Controversatul ”Plan Simion” prin care președintele AUR George Simion, în apropierea Alegerilor Prezidențiale, le promite case noi la doar 35.000 euro românilor doritori, este considerat unul realizabil pentru șeful filialei locale a Alianței, afaceristul Florin Cîrligea. Cîrligea nu explică însă cum un președinte de țară ar putea implementa un asemenea plan care presupune multe alte instituții, în primul rând Guvernul României. Reamintim că Simion a emis recent un comunicat de presă prin care a explicat planul său, în ciuda criticilor primite de la momentul lansării ideii în spațiul public. Acesta a acuzat că toți cei care spun că planul său nu este realizabil, nu doresc binele românilor și că sunt ”dușmanii țării”, deoarece nu critică la fel de vocal idei similare propuse de liderii din SUA sau de la nivelul Uniunii Europene.
”Vicepreședintele american Kamala Harris, candidatul democrat la președinția Statelor Unite, a anunțat un set cuprinzător de propuneri economice, printre care se află, ce să vezi, și un sprijin de la stat de 25.000 de dolari pentru americanii care vor să-și cumpere case. Nu case de la 35.000 de euro ca în Planul Simion, dar propunerea se referă la un principiu similar, bazat pe subvenții de la stat. Spre deosebire de Planul Simion, unde românii care vor să își achiziționeze o locuință la un preț accesibil o pot face la o dobândă și o rată decente, pachetul Kamalei Harris prevede că cei 25.000 de dolari vor fi folosiți pentru plata avansului pentru anumiți cumpărători de locuințe pentru prima dată și stimulente fiscale pentru constructorii de locuințe. Nu l-am văzut pe Alexandru Muraru, cel care a depus plângere penală împotriva Planului Simion, mai ales că fratele său este ambasadorul României în SUA, să iasă public, alături de ceilalți reprezentanți ai PNL, PSD și USR, să o acuze pe vicepreședinta SUA de înșelăciune. De ce? Că își dau seama de cât de penibili au fost când au criticat Planul Simion?”, a afirmat Simion în comunicat, acuzând că românii au de-a face cu un dublu-limbaj al liderilor țării. Totuși, Simion amestecă mere cu pere, planul Kamalei Harris având o logică economică: vorbim de avans pentru o locuință și facilități fiscale pentru constructori, nicidecum de niște contracte în baza cărora în final statul ar trebui să plătească sume uriașe doritorilor, să oblige băncile să scadă dobânzile, iar beneficiile finale pentru constructori care ar fi? Plafonează statul și prețurile la materiale de construcții etc etc?
Mai mult, liderul AUR a afirmat că planul său nu înseamnă doar locuințe de 35.000 euro, ci relansarea economiei naționale, șansa la o casă pentru românii cu venituri mici și mai mulți bani în buzunar, chiar locuri de muncă, școli, grădinițe, creșe, policlinici, spitale la standarde înalte. De unde, bre?! Bugetul țării nu se întinde ca guma de mestecat.
”Numai în România, atunci când am prezentat Planul Simion pentru realizarea de locuințe de la 35.000 de euro am fost criticați și ni s-a spus că nu se poate.
Cum de alții pot, doar la noi nu se poate? Devine tot mai clar că cei care vă vor spune că nu se poate sunt tocmai dușmanii țării, cei care vor ca românii să trăiască în continuare pe datorie, cu venituri reduse. Dacă state cu o democrație consolidată propun astfel de măsuri, atunci cu siguranță și Planul Simion va reuși!”, a mai spus președintele AUR, care îi invită pe românii interesați la sediile AUR pentru a semna contracte de înscriere în ”Planul Simion”. Reamintim că planul Kamala nu seamănă deloc cu planul Simion, iar despre o țară din UE care ar susține un asfel de proiect, Simion nu oferă niciun exemplu.
Cîrligea cică este convins de posibilitatea de reușită a «Planului Simion»
Contactat în acest context de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” și întrebat ce părere are despre propunerea șefului său de partid, președintele AUR Brăila, Florin Cîrligea, a afirmat că este convins că avem de-a face cu o idee realizabilă. Întrebat cum se va realiza, cum vor scădea dobânzile, dacă vor fi naționalizate bănci și cum arată un astfel de contract, Cîrligea a fost de acord să ne pună la dispoziție un astfel de document spre publicare. De asemenea, omul de afaceri a făcut precizarea că și în Brăila s-au semnat astfel de contracte, însă nu a indicat un număr exact.
”Nu se pune problema de naționalizat bănci. Acestea nu sunt niște contracte pentru locuință ca și cum le-ai face acum sau mâine. Dar se pot face. Discutăm despre locuințe la 35.000 euro, cu teren și toate utilitățile trase. Iar dobânzile ar fi ca la prima casă. Dobânzile și la ora actuală sunt sponsorizate de stat. Dacă ați văzut, «Planul Simion» este pentru anumite categorii, nu este pentru toată lumea. Este un fel de «Prima casă» dar altfel. Iar o dobândă de 2% înseamnă o sponsorizare din partea statului undeva la 3 dacă e pe valută. Bine, dar planul este realizabil în condițiile acestea, fără TVA și cu un fel de program «Prima casă»”, a declarat Cîrligea care recunoaște astfel că nu se știe când se vor concretiza- dacă se vor concretiza - în vreun fel acele contracte controversate.
Cât despre faptul că la semnarea unor astfel de contracte se solicită Codul Numeric Personal și numerele de telefon, Cîrligea a dat asigurări că nu este o schemă pentru a obține astfel de date. Adică ar trebui să-l credem pe cuvânt!
”Știți că fiecare partid are registru electoral. Și acolo, în registrul electoral scrie CNP, unde stă, ce a mâncat ieri, deci tot tacâmul. Chestia aceea cu CNP-ul, că trebuie să îl scrii, nu e pentru preluare de date. O să vedeți, scrie acolo, contract de înscriere. Repet, în principiu, este un fel de «Prima Casă» numai cu niște costuri mai mici (!). V-am spus, eu o consider o soluție foarte valabilă pentru faptul că vă dați seama, discutăm și despre locuri de muncă, că se mișcă și economia. Dar nu toată lumea poate să își ia case din astea. Dacă ai două sau nouă case, nu se poate. Este pentru tineri în general. Ca la «Prima casă», că nici acolo nu se poate în orice condiții. Discuțiile așa sunt”, a conchis Cîrligea, lăsând multe întrebări în aer.
Ce propune contractul lui Simion. Vorbe goale.
În document se menționează că George Simion candidează la alegerile Prezidențiale din 2024 și că din această postură își asumă angajamente privitoare la proiecte strategice destinate românilor. În acest context, principalele două puncte ale contractului vorbesc despre: ”Împroprietărirea românilor prin facilitarea achiziției de către beneficiar a unei locuințe cu preț de achiziție începând de la 35.000 euro (TVA inclus) prin Planul Simion; Refinanțarea cu dobândă 0 (zero) și alte costuri subvenționate integral de stat, a creditelor bancare aflate în derulare, garantate cu ipotecă imobiliară, în limita unor sume cuprinse între 35.000 euro și 70.000 euro, în cadrul Planului Simion”. Admițând că Simion va câștiga prezidențialele cu astfel de promisiuni, întrebarea este CUM va implementa planul care-i poartă numele fără majoritate în Guvernul României, fără majoritate în Parlament? Atribuțiile președintelui țării și actuala Constituție nu-l lasă pe Simon cu AUR-ul lui să facă ce vrea. Sigur, din gură sau pe panouri publicitare, poate scrie toate prostiile și dacă e crezut nu-i vina lui, dar până la urmă, minciuna va ieși la iveală. Practic, își face imagine pe necazurile și neștiința românilor!
Revenind, în cadrul documentului, semnatarul trebuie să bifeze că își exprimă susținerea pentru Planul Simion ca program de interes național și că se înscrie fie pentru o locuință: unde 35.000 euro ar fi pentru un apartament de 2 camere (50-52 mp), 50.000 euro pentru unul de 3 camere (68-72 mp), iar 70.000 euro pentru un apartament cu 4 camere (95-100 mp). Fie pentru a beneficia de refinanțarea cu dobândă zero a creditelor bancare aflate în derulare, garantate cu ipotecă imobiliară, în cadrul cărora este debitor, în limita sumelor menționate și mai sus.