Minciuna arde repede: gazele se vor scumpi cu 8%, nu cu doar 2% | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Minciuna arde repede: gazele se vor scumpi cu 8%, nu cu doar 2%

Preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte cu 2% de la 1 aprilie, urmând ca, până la finele anului, să aibă loc alte două scumpiri, de câte 3%, la 1 iulie şi, respectiv, 1 octombrie, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind preţurile şi tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.
"La 1 aprilie, va fi o creştere de 2% la preţul gazelor pentru consumatorii casnici şi cu 5% pentru non-casnici", a spus el. Potrivit oficialului ANRE, calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte două scumpiri.
"La 1 iulie va fi o creştere pentru non-casnici de 5% şi pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, creşterea va fi de 4% pentru non-casnici şi de 3% pentru casnici", a completat Havrileţ.
România a plătit pentru gazele importate anul trecut cu un miliard de dolari mai puţin decât în 2012, a precizat Havrileţ.
"În sectorul de energie electrică, dereglementarea pe sectorul non-casnic s-a făcut foarte uşor, pentru că producţia este mai mare decât consumul, dar la gaze este mai complex, pentru că noi trebuie să importăm. Totuşi, factura la importul de gaze a scăzut anul trecut un un miliard de dolari, ceea ce înseamnă un plus în balanţa externă de plăţi a României", a subliniat preşedintele ANRE.
Potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică, anul trecut România a importat cu 50% mai puţine gaze decât în 2012. Anual, România importă în jur de 20% din consumul de gaze.

Păcăleala cu 2%

În urmă cu doar câteva zile, preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ, declara că de la 1 aprilie va fi o creştere de 2% a preţului la gazele naturale la consumatorii casnici, şi cu 5% la consumatorii industriali din piaţa reglementată, fără să precizeze şi de alte scumpiri pentru acest an.
"La energia electrică nu avem în vedere o creştere a preţului, la gazele naturale este o creştere prevăzută în calendarul convenit cu forurile internaţionale şi este vorba de 2% la consumatorii casnici", declara acesta joia trecută.
Havrileţ preciza că pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată, care reprezintă 15%, preţurile la gazele naturale vor creşte cu 5%. "Pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată, fac această subliniere pentru că noi avem consumatori şi în piaţa liberă şi în piaţa reglementată, în piaţa reglementată, care este constituită dintr-un raport de 15%, preţurile vor creşte cu aproximativ 5%", a arătat preşedintele ANRE.

Cum a scăldat-o şeful ANRE

Întrebat săptămâna trecută dacă totuşi vor mai fi scumpiri după 1 aprilie până la sfârşitul anului, Havrileţ a spus că "pentru consumatorii din piaţa liberă există piaţa liberă, iar în piaţa reglementată, conform calendarului, există trepte de creştere a preţului". "Dar considerăm că de la 1 iulie evoluţia pieţei va fi una de o aşa manieră încât să putem controla preţurile", a adăugat el.
În legătură cu criticile că acest calendar de liberalizare a preţurilor este prea accelerat şi faptul că marile industrii nu suportă o creştere a preţurilor la gaze atât de mare, Havrileţ a explicat că utilizatorii din industrii pot să opteze fie pentru piaţa reglementată, fie pentru piaţa liberă, unde preţurile sunt date de cerere şi ofertă.
"În piaţa liberă preţurile se formează conform cererii şi ofertei şi aceste preţuri nu sunt egale cu cele din piaţa reglementată. Piaţa reglementată constituie un nucleu de 15%, în general consumatori mai mici, nu e vorba de marile industrii, care pot să aleagă: pot să rămână în cadrul pieţei reglementate plătind tarifele care sunt în calendar sau pot să aleagă să meargă în piaţa liberă şi să negocieze direct un alt preţ", a mai spus Havrileţ.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro