Mergi la conţinutul principal

Minciună penală: a sunat la 112 şi a anunţat că i s-a furat maşina

Dosar penal din pricina unei minciuni spuse la beţie, dar nu oriunde, ci la 112. Daniel Ceică, în vârstă de 42 de ani, din comuna Chiscani, a fost cercetat şi trimis în judecată, zilele acestea, pentru "inducere în eroare a organelor judiciare" (art. 268 Cod penal). Potrivit procurorului Marius Iacob, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, magistratul care s-a ocupat de caz, "pentru a se exonera de plata impozitului (!), inculpatul a formulat plângere penală prin care a sesizat furtul din faţa locuinţei sale a autoturismului Dacia 1310 cu numărul de înmatriculare BR-03-THM", în condiţiile în care îl înstrăinase în anul 2013.

I-a pus pe drumuri pe poliţişti degeaba

În seara zilei de 4 iunie 2015, precizează anchetatorii, Daniel Ceică, din comuna Chiscani, a sesizat, prin apel la 112, Dispeceratul IPJ Brăila, reclamând că, între orele 15:00 - 19:00, autori necunoscuţi i-au sustras autoturismul Dacia 1310 care se afla parcat în faţa casei unde domiciliază. Reclamantul a mai spus că, în momentul în care i-a fost furată maşina, aceasta avea cheile în contact, portierele închise dar neasigurate şi certificatul de înmatriculare (în original) culmea, în interior.
Audiat în calitate de "persoană vătămată", Daniel Ceică le-a spus poliţiştilor că a achiziţionat Dacia 1310 în anul 2009 şi că, în ziua de 4 iunie 2015, în jurul orei 14.00, a scos-o din curte şi a parcat-o în faţa porţii, pe partea carosabilă. El a mai afirmat că, după ce a spălat maşina la interior şi la exterior, s-a culcat, iar în jurul orei 19:00, când s-a trezit, a constatat că aceasta nu se mai afla în faţa porţii (!). Imediat, a mai spus falsul păgubaş, a sunat la 112 şi a sesizat furtul maşinii. Unde mai pui că, după înregistrarea sesizării, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, pentru cercetări.
Oamenii legii au audiat mai mulţi martori din Chiscani, rudele presupusului păgubit, care, la unison, au afirmat că acesta dăduse, în anul 2011, unui unchi, spre folosinţă, autoturismul, pentru că rămăsese fără permis. În 2012, unchiul a murit, iar autoturismul a fost înapoiat proprietarului. Un an mai târziu, Daniel Ceică a vândut Dacia 1310 unui brăilean, fără a întocmi, însă, act de vânzare-cumpărare. La rândul său, acesta a vândut maşina unui sătean din comuna Cazasu, în anul 2014.
În septembrie 2015, după ce minciuna spusă la 112 a fost dată pe faţă, poliţiştii i-au întocmit lui Ceică dosar penal pentru inducerea în eroare a organelor judiciare. Audiat de data aceasta în calitate de suspect, chiscăneanul a recunoscut că, în anul 2013, având nevoie de bani, a vândut autoturismul unui brăilean, predându-i, de asemenea, certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a vehiculului. Nu a întocmit contract de vânzare-cumpărare, însă a primit o copie de pe cartea de identitate a cumpărătorului. Impozitul aferent autoturismului urma să fie plătit de cumpărător.
În 2014, Ceică a aflat de la Primăria Chiscani că trebuia să plătească impozitul aferent mijlocului de transport, dar nu l-a plătit, considerând că era datoria cumpărătorului. La începutul lunii iunie 2015, a discutat cu noul proprietar al Daciei, ca să lămurească problema impozitului, iar acesta i-a înmânat cartea de identitate în original, urmând ca vânzătorul să transfere vehiculul în evidenţele fiscale pe numele cumpărătorului. Ceică n-a mai avut răbdare şi a sunat la 112, încercând să rezolve într-un stil propriu problema. Procurorul de caz precizează:
"În ziua de 4 iunie 2015, după ce a consumat băuturi alcoolice, supărat fiind din cauza imputării acestui impozit, inculpatul s-a gândit să rezolve această problemă într-un fel, astfel că, în jurul orelor 19:30-20:00, a sesizat, prin apel la 112, organelor de poliţie furtul autoturismului de către autori necunoscuţi, formulând, totodată, plângere penală, deşi era conştient că faptele sesizate erau nereale. Inculpatul a declarat că a considerat, la acel moment, că în acest mod va rezolva problema şi nu va mai fi nevoit să achite impozitul aferent mijlocului de transport".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro