Am intilnit si preturi mai accesibile, de exemplu intr-un magazin din Piata Concordiei: iaurt de post din soia si fructe - 6 lei/575 gr, pate vegetal - 2 lei/buc, zacusca 3,30 lei/300 gr, snitele din soia - 1,25 lei/ 10 gr, tocana de legume - 3,60 lei/borcanul, masline 11,9 lei/kg, cascaval de post - 16,45 lei/kg, iahnie de fasole - 2,40 lei/300 gr, crochete de legume si brinza vegetala - 10 lei/45 gr si multe altele. "Deja brailenii au inceput sa cumpere diferite produse de post. Noi in perioada postului, a fiecarui an, ne-am aprovizionat asa cum trebuie, avem de toate si preturi accesibile", ne-a declarat Teodora Vasile, de la SC. Mona. SRL.
La capitolul prajituri, unul dintre restaurantele din centrul orasului a pregatit doua retete pentru perioada postului, si anume: "Prajitura de post" - 1 leu/buc si "Prajitura cu mere" - 15 lei/kg. De asemenea, acestia ofera si mincare de post in zilele de miercuri si vineri. In meniu am gasit supa de fasole, fasole scazuta si fasole facaluita.
"Scump dom'le scump"!
Pe 13 noiembrie, credinciosii au sarbatorit Lasata Secului, ultima zi in care s-a mai putut minca "de dulce". Dupa aceasta data, a inceput Postul Craciunului, care dureaza pina pe 24 decembrie inclusiv. Brailenii au renuntat la carne, oua si lapte, adoptind o dieta bazata pe produse vegetale, insa, din pacate, alimentele permise sint destul de scumpe. Brailenii au pareri diferite despre mincare de post, unii se pling de preturi, altii accepta situatia ca atare. Intrebat ce parere are despre preturile produselor de post, un virstnic a putut spune doar atit: "Scump dom'le scump". Moldoveanu B. considera ca degeaba pe piata au aparut foarte multe produse semipreparate de post daca nu sint si bani sa le cumperi: "Gama de produse e foarte diversificata insa nu ne putem permite sa cumparam chiar de toate, dupa cum stiti pensiile sint destul de mici. Ne rezumam la fasole si cartofi". Unii credinciosi sint deja resemnati in aceasta privinta. "Ce sa facem? Cumparam, ca nu avem ce face. Postul e lung si daca vrem sa-l tinem pe tot trebuie sa mai diversificam si mincarea", ne-a declarat C.B., in virsta de 50 ani.