Mergi la conţinutul principal

Militarul de la Prefectură

• ”problematica refugiaților m-a marcat emoțional”, a rămas în topul situațiilor greu de gestionat pentru prefectul Iulian Timofei • totodată, a scăzut drastic numărul hotărârilor de consilii ori a dispozițiilor atacate în instanță, de când este la cârma prefecturii • Timofei mizează pe colaborare, echipă, profesionalism, nu face „instrucție politică” în instituție, pentru că, spune el, în Prefectură se face administrație

 

La peste un an de când a preluat mandatul de prefect al județului, Iulian Timofei a rămas un om dedicat echipei, alături de șefii administrației publice locale. Deloc conflictual, Timofei declară, așa cum a mai făcut-o și cu ocazia primului interviu, că în Instituția Prefectului nu se face politică și nici discriminare pe criterii politice. „În Instituția Prefectului se face administrație publică. De aceea nu am făcut niciodată diferență între primării și reprezentanții acestora”, este poziția actualului prefect care mizează pe practicile de prevenție ale unor viitoare situații critice. În acest context, în anul 2022, a fost verificată legalitatea pentru un număr de aproape 20.000 de acte administrative emise sau adoptate de către autoritățile administrației publice locale, dintre care, până la 31 decembrie 2022, doar 4 au fost atacate la instanță

Licențiat în Drept cu masterat în Drept Comunitar, absolvent al mai multor cursuri post-universitare, Iulian Timofei a avut o îndelungată carieră în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, fiind desemnat din iulie 2017 prim adjunct inspector șef, post ocupat până în octombrie 2020. Din 19 ianuarie 2022 este prefectul județului Brăila, la propunerea PSD.

 

- A trecut mai bine de un an de când sunteți prefect al Brăilei. V-ați acomodat greu, având în vedere formația dvs de militar?

- Primul an de mandat la conducerea Instituției Prefectului – Județul Brăila, cu o activitate complexă – dacă vorbim de competențele instituționale - a fost unul cu provocări, dar și cu muncă în echipă, și mă refer aici la primarul municipiului, Marian Dragomir și președintele Consiliului Județean, Francisk Iulian Chiriac. De fiecare dată când am solicitat sprijin pentru colaborare răspunsul primit a fost unul prompt și fără întârzieri. Din fericire, tocmai formația mea de militar a fost principalul atuu care m-a ajutat în conducerea Instituției Prefectului și care a făcut ca acomodarea mea să fie una rapidă. Am satisfacția că echipa Instituției Prefectului este una formată din profesioniști care respectă standardele pe care job-ul fiecăruia le impune și de aceea și acomodarea lor cu exigențele mele a fost una ușoară.

 

- Care a fost cea mai mare provocare în această perioadă? Dar cea mai mare bucurie?

- Din fericire, provocările pe care le-am întâlnit nu au fost, cel puțin din punctul meu de vedere, unele deosebit de dificile. Desigur, atunci când te lovești pentru prima dată de o problemă poate fi intimidant, dar experiența mea, precum și strânsa colaborare pe care o am cu ceilalți factori decidenți locali, au făcut ca lucrurile să se rezolve rapid. Așa cum am mai spus, pe mine, ca om, m-a impresionat episodul de la debutul crizei refugiaților din Ucraina, când a trebuit ca echipă - Consiliul Județean, Primăria Municipiului, primării din județ, societatea civilă și mediul de afaceri - să ne organizăm pentru a putea oferi familiilor de refugiați suportul pe parte de cazare și masă de care oamenii aveau atâta nevoie. La momentul respectiv, chiar dacă aveam experiență în gestionarea unor situații de urgență, problematica refugiaților m-a marcat emoțional. Dar având și sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean, precum și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dunărea, lucrurile s-au rezolvat rapid. De altfel, la nivel guvernamental am fost apreciați pentru această activitate. 

Cea mai mare bucurie a fost faptul că la toate evenimentele noi, organizate de către Instituția Prefectului Județul Brăila în perioada mea de mandat, și mă refer aici, de exemplu, la 2 Aprilie Ziua Prefecturii – Ziua Porților Deschise, la Parada Militară de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, la Caravana de 1 Iunie - Ziua Copilului, brăilenii au reacționat foarte frumos și au participat în număr mare. De fapt, barometrul reușitei acestor activități l-a constituit bucuria copiilor, atunci când ne-au vizitat birourile și sălile de ședință, ori când au urmărit Parada de 1 Decembrie, eveniment la care, pentru prima dată, a fost prezent și un detașament de cavalerie din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București. Aceste reușite ne determină să încercăm să ne depășim de la un an la altul. Iar pentru asta, le mulțumesc tuturor brăilenilor care au participat la aceste evenimente. Celor care nu au fost prezenți le adresez invitația să o facă în viitoarele ocazii.

 

„Secundele se scurgeau mult prea lent. Era în joc viața unui om”

- În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu a fost nevoie de intervenția dvs într-o situație delicată?

- O astfel de situație s-a înregistrat în primul episod de căderi masive de zăpadă, când în Cancelarie a sunat disperată soția unui bolnav a cărui stare de sănătate se agravase și era nevoie de intervenția unui echipaj cu medic. Numai că drumul spre localitatea de domiciliu era blocat. La momentul respectiv eram pe teren împreună cu reprezentanții Consiliului Județean Brăila - președintele Francisk Iulian Chiriac, vicepreședintele Ionel Epureanu și cu vicepreședintele Ionuț Dobre - împărțiți pe 3 sectoare, în efortul comun de a coordona, din mijlocul evenimentelor, activitatea de deszăpezire în zonele puternic afectate. Soluția finală care a salvat viața pacientului a fost aceea de a efectua transportul în două etape. O ambulanță l-a preluat de la domiciliu și l-a predat apoi în siguranță echipajului plecat de la Brăila. A fost o cursă contra cronometru, pentru că starea pacientului se agrava pe măsură ce timpul trecea. Atunci am avut senzația că lucrurile se întâmplau cu încetinitorul și că secundele se scurgeau mult prea lent. Era în joc viața unui om. Într-un final fericit, echipajul SAJ l-a preluat, l-a stabilizat și l-a predat în siguranță Spitalului Județean Brăila.    

 

- Instituția Prefectului a depistat hotărâri de consilii locale, municipal, județean care nu respectau prevederile legale? În ce domenii?

- De la începutul mandatului am insistat pe partea de prevenire a eventualelor situații în care s-ar fi ajuns la demararea procedurii de atacare la instanță a hotărârilor de consilii ori a dispozițiilor. Serviciul Juridic a fost și este în continuare deschis secretarilor generali care au cerut lămuriri sau puncte de vedere chiar și înainte de adoptarea unor hotărâri. De altfel, Prefectura Brăila a organizat întâlniri a propriului aparat de specialitate cu secretarii de comune și cu primarii pe diferite teme de interes, inclusiv pe parte juridică. Sunt adeptul practicilor în care prevenim și preîntâmpinăm viitoare situații critice. Drept dovadă, a scăzut drastic numărul hotărârilor de consilii ori a dispozițiilor atacate la instanță. În anul 2022, a fost verificată legalitatea pentru un număr de aproape 20.000 de acte administrative emise sau adoptate de către autoritățile administrației publice locale, dintre care, până la 31 decembrie 2022, doar 4 au fost atacate la instanță. Un alt aspect asupra căruia am insistat și pun accent este acela că în Instituția Prefectului nu se face politică și nici discriminare pe criterii politice. În Instituția Prefectului se face administrație publică. De aceea nu am făcut niciodată diferență între primării și reprezentanții acestora, iar întreg colectivul tratează cu maximă deschidere, seriozitate și promptitudine orice solicitare venită la instituție. Departe de mine gândul că predecesorii mei ar fi procedat altfel, dar țin foarte mult la această exigență.  

 

- În calitate de prefect al Brăilei ați avut întâlniri cu potențiali investitori? În acest context, considerați că județul Brăila se îndreaptă către o direcție bună?

- Împreună cu primarul Municipiului și președintele Consiliului Județean am participat la întâlniri cu potențiali investitori serioși interesați de oportunitățile oferite de județul nostru. Până la un anumit moment, vom păstra confidențialitatea discuțiilor, la fel cum am procedat și în alte situații concrete, dar vă pot spune că lucrurile sunt destul de avansate privind luarea unei decizii de către eventualii investitori. De altfel, există un parteneriat pe care județul nostru și Galațiul l-au consolidat în ultimii ani, cu eforturi concertate ale europarlamentarilor Mihai Tudose și Dan Nica, precum și ale reprezentanților la vârf ai celor două județe vecine, legat de promovarea oportunităților investiționale. Lucrurile au fost gândite prin prisma unui pol de creștere economică, bazat pe atuuri precum conexiunea la importante trasee rutiere, feroviare, iar în viitor, dacă se concretizează proiectul cu aeroportul, de ce nu, și aeriene, disponibilitatea terenurilor, precum și deschiderea autorităților locale. Sperăm să atragem cât mai multe investiții în zona Brăila – Galați, investiții care să se răsfrângă pozitiv în dezvoltarea celor două județe și a comunităților. Am convingerea că, așa cum se prefigurează lucrurile, ne îndreptăm către o direcție bună în ceea ce privește dezvoltarea economică a Brăilei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro