• acestea au fost inaugurate, la ceas aniversar, de Ziua Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța, la care învață și studenți brăileni • două dintre noile laboratoare, Cybersecurity și ATEX, au fost realizate în cadrul proiectului „Digitalizarea infrastructurii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” (DigiANMB)”, finanțat prin PNRR, valoarea acestora ridicându-se la 800.000 de euro, respectiv, 600.000 de euro • alte patru laboratoare au fost realizate cu sprijinul Statului Major al Forțelor Navale și prin Planul Sectorial de Cercetare-Dezvoltare al MApN
Militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” Brăila - ofițeri și maiștri militari - vor avea ocazia să se instruiască în noile laboratoare inaugurate, zilele trecute, la ceas aniversar, la împlinirea a 152 de ani de la înființarea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța, unitate de învățământ superior militar la care învață și tineri brăileni. Marinarii militari brăileni se instruiesc, deja, periodic, în Laboratorul de Navigație pe Ape Interioare, inaugurat de ceva vreme la aceeași instituție de învățământ militar.
„În cei 152 de ani, baza materială a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” s-a extins constant, pentru a rămâne în pas cu standardele internaționale și pentru a le asigura întotdeauna studenților un mediu modern, în care să se formeze pentru viitoarele cariere. La ceas aniversar, procesul de modernizare continuă, fiind inaugurate șase noi laboratoare în cadrul Facultății de Inginerie Marină, acestea fiind destinate deopotrivă învățământului, dar și cercetării”, precizează surse militare.
Două dintre noile laboratoare, Cybersecurity, și ATEX, au fost realizate în cadrul proiectului „Digitalizarea infrastructurii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” (DigiANMB)”, finanțat prin PNRR, valoarea acestora ridicându-se la suma de 800.000 de euro, respectiv, 600.000 de euro. Alte patru laboratoare au fost realizate cu sprijinul Statului Major al Forțelor Navale și prin Planul Sectorial de Cercetare-Dezvoltare al Ministerului Apărării Naționale. Este vorba de Laboratorul Tehnologia Materialelor, Laboratorul Turbine cu gaz și Turbine cu abur, Centrala energetică navală și Laboratorul Hidraulică. Toate cele șase laboratoare sunt destinate nu doar pregătirii studenților militari și civili, ci și personalului din Forțele Navale Române (inclusiv Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”) și din industria maritimă și portuară.
Nu în ultimul rând, la împlinirea a 152 de ani de învățământ militar românesc de marină, Biblioteca Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” s-a îmbogățit cu noi tilturi: „Modelare și simulare în Anylogic”, autori cpt. cdor. Alexandru Cotorcea, Andrei Băutu, Florin Nicolae; „Software și echipamente electrice ATEX utilizate la bordul navelor”, autori cdor. Florențiu Deliu, Iancu Ciocioi, Darius Andrei Deliu; „Pași către performanță în pentatlonul naval”, autor col. Constantin-Cristinel Olaru și „Sisteme navale de bord. Instalații mecanice”, vol. 2., autor Alexandru Pintilie, la care au acces aât studenții, cât și marinarii militari.