• asta după ce mai multe fragmente de drone rusești au căzut în apropierea unor localități din județul Tulcea, terorizându-i pe localnici • militarii geniști au construit două mari adăposturi din beton, pe care le-au acoperit cu saci de nisip și cu plasă de camuflaj
Adăposturi antiaeriene din beton pentru protejarea populației din județul vecin, Tulcea, construite de militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila.
„În conformitate cu Hotărârea nr. 31 din 7 septembrie 2023 privind adoptarea unor măsuri de protecţie pe teritoriul naţional din imediata vecinătate a zonei de conflict din Ucraina, emisă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării Naționale a început marți, 12 septembrie, lucrările de amenajare a spaţiilor de protecţie a populaţiei la nivelul localităţii Plauru, Ceatalchioi, din județul Tulcea”, precizează surse din cadrul marii unități de geniu.
Lucrările pentru construirea adăposturilor antiaeriene au fost executate de un detașament format din aproximativ 50 de militari din cadrul batalioanelor subordonate Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, care au acționat cu 20 de mijloace tehnice folosite atât pentru transportul cât și pentru instalarea a două spații de protecție din elemente prefabricate din beton armat, precum și pentru executarea lucrărilor de amenajare aferente.
Adăposturile, cu dimensiunile de aproape 10 metri lungime, 2 metri lățime (la interior) și 1,5 metri înălțime (la interior), au fost acoperite cu saci de nisip și apoi cu plasă de camuflaj, folosită de militarii români în teatele de operații. Ele au fost predate, după finalizarea lucrărilor, autorităților locale ale comunei Ceatalchioi, județul Tulcea. Localnicii speră, însă, să nu fie nevoiți să se adăpostească în aceste adăposturi din pricina atacurilor cu drone rusești care, de altfel, s-au întețit în ultimele nopți în porturile ucrainene de la Dunăre și Marea Neagră.