Mergi la conţinutul principal

Militari brăileni la Exercițiul Multinațional „Saber Guardian23”. Amplă desfășurare de forțe NATO în România

* la exercițiu participă, în perioada 29 mai - 9 iunie, aproximativ 10.000 de militari, dintre care peste 5.000 de militari români, cu peste 1.700 de mijloace tehnice din țara noastră și din 13 națiuni aliate și partenere * pe 30 mai, Batalionul Nave Treceri Fluviale „Danubius” a sprijinit, cu mijloace de transport fluviale, structurile subordonate Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila și ale Diviziei 2 Infanterie „Getica”, pentru îmbarcarea și transportul tehnicii, materialelor și personalului în raioanele Bordușani și Frecăței * zilele trecute, șoselele brăilene au fost tranzitate de convoaie militare cu tehnică de luptă participantă la acest exercițiu

 

 

 

 

Mii de militari și sute de blindate și alte vehicule de luptă participă, zilele acestea, la cel mai amplu exercițiu multinațional NATO de anul acesta, care implică și militarii din Garnizoana Brăila. La ceremonile de deschidere a Exercițiului Multinațional „Saber Guardian23” - desfășurate, concomitent, la Smârdan (Tulcea) și Burdușani (Ialomița) - au participat și militari din cadrul Garnizoanei Brăila. Totodată, la ora actuală, militari din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila desfășoară deja activități în cadrul raioanelor Bordușani și Frecăței.   

Astfel, luni, 29 mai, peste 1.600 de militari și 150 de mijloace tehnice din România, Bulgaria, Franța, Italia, Moldova, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și Statele Unite ale Americii au participat la ceremonia oficială de deschidere a Exercițiului Multinațional „Saber Guardian23”, cea mai amplă și complexă activitate de instruire desfășurată în acest an, sub conducerea Comandamentului Forțelor Întrunite „General Emanoil Florescu”.

Ceremonia s-a desfășurat în Centrul de Instruire pentru Luptă Smârdan, în prezența ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, general locotenent Dorin Ioniță, șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general maior Ciprian Marin și a comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general maior Claudiu - Mihail Sava.

Oficialilor prezenți la eveniment le-a fost prezentată, în cadrul unui static display, tehnica și echipamentele militare implicate în exercițiu. De asemenea, aceștia au fost informați cu privire la activitățile desfășurate de Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”, condusă de generalul de brigadă Gabriel - Constantin Turculeț, și de Brigada Multinațională Sud Est, condusă de generalul de brigadă Constantin Nicolaescu, precum și asupra activităților viitoare, pe care le vor executa cele două mari unități, în cadrul Exercițiului „Saber Gurdian23”. Concomitent, în raionul Bordușani, din județul Ialomița, a avut loc, de asemenea, festivitatea de deschidere a Exercițiului Multinațional „Saber Guardian 23”, la care au participat și militari brăileni.

A doua zi, pe 30 mai 2023, Batalionul Nave Treceri Fluviale „Danubius” a sprijinit, cu mijloace de transport fluviale, structurile subordonate Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” și Diviziei 2 Infanterie „Getica”, pentru îmbarcarea și transportul tehnicii, materialelor și personalului participante la exercițiul multinațional „Saber Guardian23”, în raioanele de dislocare Bordușani și Frecăței. Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu” exercită comanda și controlul asupra forțelor participante la exercițiul multinațional la care participă și militarii brăileni.

La exercițiul Exercițiul Multinațional „Saber Guardian 23” (SG23) participă, în perioada 29 mai - 9 iunie 2023, aproximativ 10.000 de militari, dintre care peste 5.000 de militari români, cu peste 1.700 de mijloace tehnice din țara noastră și din 13 națiuni aliate și partenere. „Saber Guardian23” continuă seria de exerciții începută în anul 2013 și se execută bienal, fiind conceput „pentru intensificarea interoperabilității într-o gamă largă de misiuni pentru țările membre ale NATO și țările partenere”. Activitățile de instruire planificate cuprind deplasări terestre în cadru tactic, forțări ale cursurilor de apă, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă cu tehnica tuturor categoriilor de forțe, parașutări, precum și activități cu specific medical de evacuare și tratament al răniților, precizează surse MApN. Astfel se explică apariția, zilele acestea, a unor convoaie cu tehnică militară pe drumurile din județul nostru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro