Militar de carieră, scriitor din pasiune | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
De la Ministerul Apărării la Wikipedia

Militar de carieră, scriitor din pasiune

• născut în comuna Bordei Verde, Iulian Măcreanu a absolvit Academia Forţelor Aeriene şi Universitatea Naţională de Apărare şi a urmat o carieră militară de succes vreme de 35 de ani • licenţiat al Universităţii Bucureşti – Relaţii Internaţionale, brăileanul are două masterate, însă marea sa pasiune o reprezintă Istoria • fost director adjunct al Direcţiei Cooperare Internaţională în Domeniul Apărării, Măcreanu pregăteşte o amplă monografie a comunei Bordei Verde şi un album foto excepţional, sprijinit de primăria din localitate

 

“Istoria este cea dintâi carte a unei naţii”, afirma marele Nicolae Bălcescu. “Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul”.

Pentru prima dată de la întemeierea sa, comuna Bordei Verde va avea propria monografie, dar şi un album foto bine puse la punct datorită strădaniei lui Iulian Măcreanu, fiu al satului plecat de pe aceste meleaguri de la vârsta de 14 ani. Sprijinit de primăria din localitate, Măcreanu a documentat mare parte din lucrare, descoperind lucruri inedite referitoare la satele comunei Bordei Verde - localitate străveche, atestată documentar, precizează autorul, încă de la 1505.    

 

De la rachete antiaeriene la Wikipedia

 

Iulian Măcreanu s-a născut în comuna Bordei Verde. La vârsta de 14 ani, a părăsit locurile natale, pentru a urma o carieră militară de succes.

A absolvit, pe rând, Colegiul Militar “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, Academia Forţelor Aeriene din Braşov, Universitatea Naţională de Apărare şi Colegiul Naţional de Apărare, din Bucureşti. Licenţiat în Relaţii internaţionale al Universităţii Bucureşti, Măcreanu deţine două titluri de master: unul în Securitate şi Apărare (la Universitatea Naţională de Apărare), celălalt în Relaţii internaţionale (la Institutul Diplomatic Român). 

“În prima parte a carierei militare, am lucrat ca ofiţer specialist în unităţi de rachete antiaeriene, iar începând cu anul 2002 am activat în structurile centrale ale MApN, în domeniul Relaţiilor internaţionale, unde am ocupat diferite funcţii de conducere, până la cea de director adjunct al Direcţiei Cooperare Internaţională în Domeniul Apărării. După încheierea carierei militare, în 2017, am lucrat în domeniul managementului proiectelor culturale şi educaţionale, fiind, printre altele, coordonator naţional de program al Wikipedia Education Program, derulat de Fundaţia Wikimedia/SUA”, ne-a precizat Iulian Măcreanu.

Pasionat de istorie, fostul ofiţer de rachete antiaeriene s-a dedicat, recent, derulării unor proiecte “de suflet”.

În calitate de coordonator naţional al proiectului care a reprezentat România la concursul dedicat comemorării Primului Război Mondial (“Europeana 14-18”), organizat de Europeana (organismul cultural al UE) şi Fundaţia Wikimedia, Măcreanu a depus eforturi susţinute, astfel încât proiectul nostru a obţinut Marele Premiu şi Premiul I la una din secţiuni.

 

Demersuri pentru recuperarea memoriei istorice

 

Preocupat permanent de o mai bună cunoaştere a locurilor natale, în special a satelor comunei Bordei Verde, Iulian Măcreanu a iniţiat un proiect de recuperare a memoriei istorice a comunităţii şi valorificare a tradiţiilor locale, realizat cu sprijinul Primăriei Bordei Verde.

“Deşi îl aveam în vedere şi am lucrat la documentarea lui încă de acum zece ani, proiectul a început să se concretizeze în primăvara acestui an, la iniţiativa Primăriei Bordei Verde – dl. primar Dumitru Rotaru şi dl. viceprimar Aurel Petrea. Aceştia mi-au prezentat una din direcţiile de acţiune, şi anume înbunătăţirea promovării acestei comunităţi, şi, cunoscându-mi preocupările, m-au rugat să mă alătur acestei iniţiative, contribuind cu scrierea unei lucrări monografice şi a unui album documentar despre comună”, a spus fiul comunei Bordei Verde.

Iulian Măcreanu a iniţiat, astfel, o amplă cercetare documentară la Arhivele Naţionale ale României, Arhivele Militare Naţionale şi Serviciile Judeţene ale Arhivelor Naţionale din Brăila şi Buzău, reuşind să descopere lucruri interesante, rămase necunoscute până acum sau ignorate.

Deşi lucrările de până acum dau ca dată de naştere a localităţilor aparţinând de Bordei Verde a doua jum. a sec. al XIX-lea, cercetătorul a găsit atestări documentare în hrisoave domneşti încă de la 1505 (!), iar cele mai vechi urme de cultură materială din judeţ au fost descoperite aici (cultura Boian-Giuleşti, 4700-4500 î.H.).  

“Legendele locale şi relatările orale păstrate până în prezent au o mare acoperire în surse documentare. Am reuşit să identific şi să documentez existenţa și locaţia “Bordeiului Verde”, de unde provine numele satului, precum şi originea şi locul de provenienţă a familiilor care compun astăzi satul. Satele comunei au fost, până la 1877, sate grănicereşti, cu oameni care asigurau paza frontierei Dunării şi care nu au ezitat să lupte pentru drepturile lor, aşa cum a fost în timpul răscoalei grănicerilor, când satele comunei au devenit principalele centre de rezistenţă ale grănicerilor. Chiar liderul principal al revoltei a fost sergentul Stan Florea Telehuiu (Tilihoi), din Filiu”, a mai spus Iulian Măcreanu.

Potrivit inimosului cercetător, lucrările aflate în curs de realizare – primele despre comuna Bordei Verde – vor avea un impact cultural şi educaţional major şi de durată, servind ca punct de referinţă în realizarea altor lucrări ştiinţifice sau de promovare a valorilor tradiţionale ale zonei. Nu în ultimul rând, generaţia tânără va putea studia istoria locală şi îşi va putea însuşi aspectele identitare în cadrul vechii comunităţi.

“Dincolo de acestea, am ajuns la concluzia că istoria zonei rurale a Brăilei este foarte puţin prezentă în istoria judeţului - în special perioada de până la 1850. Există încă “pete albe” în această zonă, iar dacă ele au putut fi umplute cu informații relevante pentru Bordei Verde, cu siguranță se poate şi în cazul celorlalte sate”, a mai precizat Iulian Măcreanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro