Milioanele de la Agricol, îngropate în dosare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Cum se toacă banii brăilenilor

Milioanele de la Agricol, îngropate în dosare

* primarul Marian Dragomir recunoaște că starea internatului de la Liceul Tehnologic “Gh. K. Constantinescu” (fostul Liceu Agricol) nu este una deloc bună, clădirea fiind plină de mucegai * întrebat recent despre acest subiect, edilul-șef a precizat că înainte de a se realiza ceva acolo, conducerea unității de învățământ trebuie să facă un studiu pentru a vedea care este nivelul intervențiilor deja efectuate * proiectul a fost unul guvernamental în urmă cu mulți ani, dar care s-a terminat foarte prost pentru municipalitate, deși Primăria Brăila a avut doar calitatea de girant * la mijloc este vorba de milioane de lei achitați de Primăria Brăilei, care s-a trezit într-o manieră extrem de suspectă cu conturile blocate

 

Internatul de la Liceul Tenologic ”Gh. K. Constantinescu” (fostul Liceu Agricol), a cărei reabilitare și extindere a fost începută în urmă cu mai mulți ani printr-un program guvernamental, zace nefolosit de ani buni. S-a ajuns aici din cauza problemelor legate de acest proiect care își propunea realizarea unui Campus Școlar modern. Astfel, fiindcă situația a fost manageriată extrem de prost, lucrările au fost sistate prin decizii de la nivelul Executivului, iar municipalitatea a ajuns cu conturile blocate în anul 2017 și cu o datorie către constructor de 2,6 milioane lei, pe care a trebuit să o achite pentru o lucrare total nefolositoare. Întrebat recent, în cadrul conferinței de presă de inaugurare a internatului de la Liceul cu Program Sportiv (LPS), realizat cu fonduri europene, dacă există vreun plan și pentru clădirea internatului de la fostul Liceu Agricol, edilul-șef Marian Dragomir a precizat că nimic nu se poate realiza acolo până la efectuarea unui studiu care să lămurească stadiul exact al lucrărilor. Studiu ce trebuie comandat de unitatea de învățământ. În acest context, Dragomir a recunoscut că unitatea a început să se degradeze și că nu poate fi folosită în prezent.

”Acolo a fost o lucrare începută în perioada în care era Ecaterina Andronescu ministrul Educației, acum foarte mulți ani. În vremea guvernării Boc lucrarea a fost oprită. Primăria Municipiului Brăila nu a avut niciun fel de implicare în acel proiect, ca urmare a faptului că era derulat exclusiv de Ministerul Educației. La un moment dat, a fost și un proces, dacă vă aduceți aminte. Primăria Brăila a trebuit să plătească boacănele făcute de Ministerul Educației prin abandonarea lucrării și a finanțării. În momentul de față nu cunosc niciun lucru legat de reabilitarea acelei clădiri. Este necesar ca liceul să facă un DALI pentru a stabili exact care este nivelul intervențiilor. La vremea respectivă s-au făcut foarte mari greșeli în ceea ce înseamnă prioritizarea lucrărilor și, în loc să înceapă cu acoperișul, au început cu lucrările, apoi a plouat înăuntru și s-a deteriorat tot ce au făcut. Internatul nu este deloc într-o stare bună. E plin tot de mucegai, de igrasie”, a explicat primarul, cu părere de rău.

Reamintim că acest proiect cu finanțare guvernamentală, care își propunea să asigure condiții mai bune de învățare și cazare pentru elevii brăileni, a fost manageriat într-un mod extrem de prost, astfel că a degenerat în amenințări cu executarea silită, zece ani de procese, popriri pe conturile Primăriei, a cărei calitate a fost doar de girant. Totul a culminat cu o datorie de milioane de lei care a grevat bugetul municipalității, fără absolut niciun beneficiu pentru comunitate. Proiectul Liceului Tehnologic “Gh. K. Constantinescu”, privind realizarea unui Campus Școlar modern a însemnat peste 4,6 milioane lei aruncați pe Apa Sâmbetei, din care aproape 2 milioane bani de la Guvern, iar 2,6 din bugetul Brăilei, sumă pe care Primăria a fost obligată prin instanță să o plătească, pentru a scăpa de o poprire pe conturi. Practic, în urma acestui efort bugetar, Liceul Agricol s-a ales cu patru lucrări de construcție/modernizare începute în 2008 și neterminate, care au fost în cele din urmă abandonate, degradându-se tot mai mult de la zi la zi. Mai precis, un internat amenajat pe interior, dar al cărui acoperiș a fost semi-decopertat și lăsat pradă ploilor și ninsorilor, o cantină care a suferit o serie de inundații ce au compromis-o aproape complet, o groapă pe post de fundație a unui bloc de locuințe ce trebuia construit pentru profesorii tineri și o sală de sport termoizolată, dar care, de asemenea, a fost afectată, în timp, de ploi și inundații. 

Firma «Alco Plus», care a câștigat inițial licitația și a efectuat parte din lucrări, a intrat în faliment, dar creanțele solicitate s-au tot rostogolit de la o firmă la alta, astfel că, prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, Primăria Brăila, în calitate de girant, a rămas bună de plată în 2017. Totul ca urmare a înfruntării dintre guvernele Boc și Ponta, așa cum am scris într-o ediție a cotidianului ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, la vremea respectivă. Atunci, intraseră pe fir chiar și Procurorii DNA. În special după ce, în urma acestui proiect, liceul a rămas practic fără internat, fără cantină și a fost scos și dator, ajungând vedetă la nivel național cu eticheta de “primul liceu din România executat silit”.

 

Lucrările la cele două internate ar putea fi finalizate prin PNNR

 

Aceasta este în prezent singura variantă prin care cele două internate de la fostul Liceu Agricol ar putea într-un viitor să găzduiască elevi. După cum ne-a declarat noua conducere a liceului, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR), are în plan reabilitarea tuturor liceelor agricole din țară.

„Noi am încercat să facem o estimare a valorii investițiilor deoarece Ministerul Agriculturii și-a propus să facă investiții masive în liceele agricole prin PNNR, componenta 15 - Educație. Noi facem parte din lista celor 57 de licee agricole la nivel național și am făcut o estimare a valorilor investițiilor pentru liceul nostru, estimare care nu știm cât este de corectă pentru că nu suntem de specialitate. Am încercat să luăm legătura cu firme de construcții, ni s-au făcut diferite estimări și le-am trimis mai departe la Ministerul Agriculturii. Este singura noastră soluție în momentul de față, valoarea investițiilor este foarte, foarte mare. Am luat în calcul inclusiv corpul principal de clădire pentru că aici nu s-a făcut nicio investiție majoră sau reabilitare din 1974, când a fost dat în folosință actualul sediu al liceului. Doar s-au pus geamuri termopan la sălile de clasă și s-a reabilitat grupurile sanitare. Nu știm în ce măsură vor ajunge banii la noi pentru că sumele trebuiesc împărțite pe toate liceele agricole și nu știm ce probleme sunt în alte județe din țară. Noi ne-am dori în special corpul principal cu sălile de clasă să-l reabilităm și după aceea internatele, care sunt într-o stare avansată de degradare. Cantina și sala de sport necesită cele mai mici investiții. Chiar ne dorim să nu mai avem eticheta de «liceul de la marginea orașului» și ne străduim să schimbăm această percepție”, ne-a declarat prof. Silvia Zăinescu, directoarea Licelui Tehnologic „Gh. K. Constantinescu”.

 

Cauza a ajuns la DNA, însă s-a dispus clasarea pentru abuz în serviciu

Am vrut să aflăm care este stadiul anchetei Direcției Naționale Anticorupție cu privire la eșecul proiectului Liceului Tehnologic “Gh. K. Constantinescu” din Brăila, privind realizarea acelui Campus școlar modern în valoare de peste 4,6 milioane lei de care s-a ales praful. DNA ne-a răspuns că, pe partea sa de competență, nu a tras pe nimeni la răspundere, iar pentru alte aspecte, ce țin de competența altor organe de anchetă, a “pasat” dosarul către Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. “La solicitarea dvs. înregistrată la 23 februarie 2022, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă transmită următoarele: La data de 11 aprilie 2017, în dosarul aflat pe rolul Serviciului teritorial Galați  s-a dispus clasare în legătură cu suspiciunea de săvârșire a unor infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, întrucât acestea nu sunt prevăzute de legea penală (nu au fost încălcate dispoziții cuprinse în legislația primară). Actele de urmărire penală au fost desfășurate in rem (n.r. - “cu privire la faptă”) . În ceea ce  privește  prezentarea autorității contractante a unor documente prin care s-ar fi certificat existența unor lucrări neexecutate în mod real, fapt ce a determinat ulterior,  emiterea de către Tribunalul Brăila a unui titlului executoriu, cauza a fost disjunsă și declinată, la aceeași dată,  Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila”,  se arată în răspunsul transmis de la DNA. Cotidianul “Obiectiv” a solicitat un punct de vedere și Parchetului local cu privire la acest aspect. Vom reveni. 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro