Mergi la conţinutul principal
Cât a decontat statul român la Brăila pentru, chipurile, refugiații ucraineni

Milioane tocate pe vorbe goale

• după cum se știe, încă din primăvara anului trecut, statul a decis ca persoanele fizice care găzduiesc refugiați din Ucraina să primească bani pentru hrana acestora, în limita a 20 de lei pe zi de persoană, dar și bani pentru decontarea cheltuielilor de cazare • în 2022, la Brăila, statul a plătit peste 6 milioane de lei pentru cazarea și masa cetățenilor ucraineni • culmea este că persoanele fizice care solicită și primesc acești bani o fac în baza unei simple declarații • pentru câți ucraineni, s-a achitat suma uriașă, însemnând zeci de miliarde lei vechi, nu se știe, pentru că reprezentanții IGSU spun că nu centralizează și date privind numărul de ucraineni pentru care au plătit • la data de 23 ianuarie 2023, peste 300 de refugiați se aflau cazați în județul Brăila, însă doar la persoane fizice

 

Peste 6 milioane de lei au fost decontate de stat, la Brăila, pentru cazarea și masa refugiaților din Ucraina, în anul 2022. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Dunărea” Brăila este vorba, mai exact, despre  6.194.970 de lei, bani virați către primării pentru a fi decontați de către persoanele fizice care au cazat ucraineni, dar și de către persoanele juridice. Interesant este că persoanele care au încasat bani (și încă mai încasează) pentru cazarea refugiaților - până la 2.100 de lei/lună pentru fiecare persoană, nu trebuie să-i declare la ANAF și nici nu au obligații de plată, aspect care a făcut această activitate extrem de atractivă față de veniturile clasice din chirii, unde există și obligații fiscale. Ca dovadă, internetul este plin de anunțuri de cazare pentru ucraineni și multe se ocupă destul de repede, iar cheltuielile sunt decontate ulterior de Guvern, care nu doar că nu acordă sprijinul de cazare direct refugiaților, ci acordă și banii de hrană tot celor care îi cazează. În ceea ce privește totalul celor care au trecut pragul unităților de cazare din județul Brăila, dar și persoanelor fizice, reprezentanții IGSU au transmis că nu centralizează și datele privind numărul de ucraineni pentru care au plătit. Decontarea de către persoanele fizice s-a făcut prin autoritățile locale și nu este clar cât de ferm au fost verificate și nici în ce măsură datele declarate pe proprie răspundere în solicitările pentru plată au fost corelate cu ieșirile din țară ale ucrainenilor sau cu decontările solicitate la alte autorități locale.

Vă amintim că mecanismul de decontare din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență a cheltuielilor cu hrana și cazarea cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite proveniți din zona conflictului a fost stabilit în primăvara anului trecut, respectiv în luna martie 2022, prin HG nr.336/2022. Astfel, Hotărârea de Guvern prevede ca persoanele fizice care găzduiesc ucraineni vor putea deconta cheltuieli pentru hrana acestora, în limita a 20 de lei pe zi de persoană, pentru mâncarea acestora și 50 de lei pentru cazare. Cât privește procedura de obținere a sprijinului de la stat, Prefectura Brăila preciza anul trecut că persoanele fizice care găzduiesc ucraineni trebuie să depună, la Primăria de care aparțin, o cerere care să conțină numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din Ucraina din care provin, precum și intervalul de timp din luna anterioară pentru care se solicită decontarea cheltuielilor cu hrana. Documentul, care trebuie depus în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni, va fi însoțit de o declarație pe propria răspundere, de copie a actului de identitate al celui care solicită decontul, dar și de copii ale documentelor care atestă dreptul acestuia de folosință asupra locuinței în care găzduiește refugiați din Ucraina. Ulterior, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brăila virează banii solicitați în conturile primăriilor, în termen de 10 zile lucrătoare. De aici, banii vor ajunge la beneficiari în termen de 3 zile lucrătoare.

 

AJOFM Brăila: ”34 de refugiați angajați, anul trecut, în Brăila.”

După cum știți, tot anul trecut, autoritățile centrale au decis, printr-o Ordonanță de Urgență, ca ucrainenii veniți la noi în țară, în contextul războiului declanșat acolo, să se poată angaja în România fără să fie nevoiți să obțină viza de ședere în scop de muncă. Totodată, în cazul în care refugiații nu dețin acte doveditoare pentru studii sau experiența profesională, aceștia își vor putea asuma îndeplinirea acestor condiții în scris, printr-o declarație pe proprie răspundere. În acest sens, conform unor informații puse la dispoziție de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Brăila, din 36 de cetățeni ucraineni înregistrați în anul 2022  pentru căutarea unui loc de muncă, 34 au fost angajați. Însă, pe lângă dreptul la muncă, statul român a facilitat ucrainenilor și accesul la educație pentru copii, la programe sociale, dar și la servicii medicale.

Anul acesta, la data de 23 ianuarie, peste 300 de ucraineni se aflau cazați în județul Brăila însă doar la persoane fizice, conform centralizărilor oficiale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro