Milioane pentru sport | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Şase cluburi sportive au primit finanţare

Milioane pentru sport

• valoarea totală a finanţării se ridică la 1.148.242 lei • cei mai mulţi bani, 556.225 lei, s-au dus către echipa de fotbal “Dacia Unirea” • subiectul sprijinirii sportului brăilean “în reprize” a stârnit dispute între consilierii judeţeni • de cealaltă parte, primarul Marian Dragomir susţine că pe lângă echipa HC Dunărea, municipalitatea s-a concentrat pe alocarea de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii sportive şi organizarea de competiţii la Brăila

 

Veste bună pentru şase cluburi sportive din Brăila: membrii Consiliului Judeţean au aprobat, recent, finanţarea programelor propuse pentru 2019. Este vorba despre a doua sesiune de alocare de fonduri deschisă de CJ Brăila, după ce la începutul anului au apărut unele probleme privind documentaţiile aduse de reprezentanţii disciplinelor sportive interesate, astfel că multe dintre proiecte au sfârşit prin a fi respinse de Comisia de evaluare. Ei bine, de această dată a fost alocată suma totală de 1.148.242 lei pentru şase programe sportive, iar consilierii judeţeni şi-au dat girul. Cei mai mulţi bani - 556.225 lei - s-au dus către Asociaţia Club Sportiv “Dacia Unirea”, pentru programul “Brăila - 100 de ani de tradiţie în fotbal!”, urmată de “Baschetul la Brăila - model în sport şi educaţie” al Asociaţiei Club Sportiv “Cuza Pirates” Brăila cu 306.376 lei. Şi Clubul Sportiv “Viitorul Ianca” a luat 166.120 lei de la CJ, de asemenea, Clubul “Vispo” Brăila a obţinut 69.201 lei pentru programul “Boxul, tradiţie şi continuitate”, iar Club Sport “Alexandru 2012” a luat 31.100 lei pentru “Selecţie şi performanţă în handbalul juvenil brăilean”. Finanţare de 19.220 lei a primit şi Asociaţia Club Sportiv “Hobby Auto-Sport” pentru programul sportiv “Organizarea de concursuri de Autoslalom (etapa judeţeană şi etapa naţională) şi participarea echipei Hobby Auto-Sport Brăila la două campionate naţionale ale FRAS pe 2019 şi premierea celor mai buni sportivi automobilişti pentru rezultatele obţinute în sezonul sportiv 2019 în campionatele naţionale”.

Trebuie subliniat că la fiecare dintre aceste programe şi beneficiarul a venit cu o sumă în completarea sumelor alocate de către CJ. În cazul “Dacia Unirea”, de exemplu, discutăm despre 20.000 lei, iar la baschet de 9.800 lei. Precizăm că finanţarea la Consiliul Judeţean Brăila se face în baza unui regulament aprobat în acest an, în baza Legii nr. 69/2000 a Educaţiei fizice şi sportului. În bugetul judeţului Brăila pe anul în curs a fost prevăzută suma totală de 1.500.000 lei pentru activităţile sportive.

Din comisia de evaluare a proiectelor sportive fac parte PND-ista Simona Drăghincescu şi PSD-ista Daniela Bordea (consilieri judeţeni), dar şi Carmen Solomon, Ionel Ghiorghe, Orest Sulicu şi Geanina Plopeanu, după cum reiese din documentele ataşate proiectelor de hotărâri.

 

Aplauze din partea taberei PNL la aprobarea finanţării «Daciei Unirea»

 

Fiecare dintre aceste proiecte de hotărâri care vizează finanţarea disciplinelor sportive a fost dezbătut separat în cadrul şedinţei ordinare a CJ din luna august. Consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă (membru Pro România) a solicitat ca reprezentanţii cluburilor sportive să ia cuvântul, dacă sunt prezenţi în sală. Propunerea a fost acceptată, însă în sală nu erau decât reprezentanţii echipei de baschet şi ai celei de handbal juvenil.

În momentul în care preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a dat citire proiectului privind finanţarea “Daciei Unirea”, membrii PNL au aplaudat. Ulterior, Marian Sârbu a dorit să explice gestul, mulţumind conducerii CJ Brăila că a fost “de acord cu propunerea PNL de a finanţa fotbalul”. Liberalul a acuzat că sportul brăilean a fost îngropat şi din cauza lipsei de implicare a Consiliului Judeţean, însă Chiriac a amintit faptul că reprezentanţii cluburilor sportive au depus proiecte neconforme spre a fi finanţate, astfel că nu s-a putut face acest lucru. La rândul său, liberalul Dănuţ Lungu a rugat aparatul consiliului judeţean şi pe membrii comisiei de evaluare să ajute cluburile sportive să obţină finanţare şi nu să găsească motive pentru a nu aloca banii promişi.

“Eu vă aduc aminte că în prima sesiune au fost depuse proiecte şi nu au fost corespunzătoare. Tocmai de aceea am luat împreună cu dumneavoastră hotărârea de a relua sesiunea de finanţare. Au înţeles că trebuie să aducă documente legale pentru aceste proiecte şi uitaţi că până la urmă am ajuns la un numitor comun”, a declarat Chiriac.

Şi PND-ista Simona Drăghincescu a luat cuvântul pentru a preciza faptul că în cadrul Comisiei de evaluare şi a aparatului Consiliului Judeţean se depune o muncă foarte grea pentru analiza fiecărui proiect venit din partea cluburilor sportive. Aceasta a solicitat o modificare a regulamentului aprobat în CJ, pentru a se specifica extrem de clar ordinea documentelor în dosarele depuse de cluburi.

 

Mulţumiri din partea conducerii cluburilor sportive

 

Aşa cum am precizat, fiind prezent în sală, directorul clubului “Cuza Pirates” Brăila, Mircea Totolici, a fost rugat să ia cuvântul. Acesta a dorit să mulţumească membrilor CJ Brăila pentru decizia de a finanţa sportul de performanţă, cu precizarea că proiectul clubului pe care îl reprezintă se adresează strict juniorilor.

“Avem patru echipe care vor fi înscrise în campionat, vor participa sub egida Federaţiei Române de Baschet. Vom încerca, atât cât se poate, să ţinem ştacheta sus”, a declarat Totolici, rugându-i pe consilieri ca de acum înainte să nu mai întrerupă finanţarea sportului pe perioade îndelungate.

Şi reprezentantul Clubului “Alexandru 2012” le-a mulţumit consilierilor judeţeni precizând că echipa de handbal juvenil urmăreşte selecţia şi participarea la Campionatul Naţional de Handbal.

Vicepreşedintele clubului Dacia Unirea, Vasile Popa, nu a fost prezent în sală în momentul aprobării proiectului legat de finanţarea din partea CJ Brăila, însă contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” a apreciat că suma primită de la Consiliul Judeţean şi banii care vin de la sponsori reprezintă un buget decent pentru anul în curs. Chiar şi aşa, acesta a dorit să precizeze că nu se pune problema de a face performanţă cu un atare buget, dar este un început de colaborare promiţător.

“Suma primită de la Consiliul Judeţean şi banii care vin de la sponsori reprezintă un buget decent pentru anul în curs. Un buget care ne asigură statutul de echipă funcţionabilă, adică nu ne desfiinţăm, continuăm activitatea în acest eşalon fotbalistic, dar nu ne putem propune obiective îndrăzneţe. Comparativ cu alte echipe de Liga a III-a din ţară, diferenţele sunt mari.  Cu aceşti bani, performanţă nu se poate face, dar este un început, unul care să reprezinte baza unei contrucţii viitoare şi apoi, de la anul, să ne definim obiectivele”, a declarat Popa.

Menţionăm că toate cele şase proiecte de hotărâri privind finanţarea programelor sportive au fost aprobate cu 28 voturi “pentru”.  Consilierul judeţean liberal Ovidiu Nechita nu a participat la vot la niciun proiect de pe ordinea de zi, iar colegii săi  Florin Cîrligea, Alfredo Pascale, Laurenţiu Chiru, dar şi PND-istul Cătălin Iordache au absentat motivat de la şedinţă.

 

Primăria Brăila finanţează infrastructura sportivă

 

Trebuie amintit că în luna aprilie echipa HC “Dunărea” Brăila a primit finanţare de 3.000.000 lei din partea Consiliului Judeţean şi încă 1.200.000 lei din partea Consiliului Local Municipal. Plecând de la acest aspect, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” l-au întrebat pe primarul Marian Dragomir care este situaţia finanţării sportului din partea municipalităţii în 2019. Edilul-şef a explicat că, pe lângă banii alocaţi handbalului, municipalitatea se concentrează în special pe reabilitarea infrastructurii sportive, dar şi pe organizarea de competiţii naţionale şi internaţionale în oraşul nostru.

“Primăria Municipiului Brăila finanţează handbalul cu o sumă consistentă. Este chiar cea mai mare din ultimii ani. Asigurăm finanţarea pentru Bazinul Olimpic, necesar desfăşurării de competiţii sportive. Suntem în procedură de licitaţie pentru Stadionul «Progresul» şi vom lansa în licitaţie proiectarea la Stadionul Municipal. De asemenea, vom susţine desfăşurarea unor competiţii naţionale şi internaţionale la Brăila, dintr-o gamă cât mai diversificată de activităţi sportive. Sunt competiţii care vor genera la Brăila cazarea sportivilor, antrenorilor şi a celor care însoţesc loturile respective, implicit atragerea unor bani în oraş”, a declarat Dragomir, cu precizarea că astfel de evenimente ajută la dezvoltarea zonei turistice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro