Proprietarii de clădiri rezidenţiale au la dispoziţie, din acest an, fonduri europene pentru creşterea eficienţei energetice a acestora. Banii sunt alocaţi prin noul Program Operaţional Regional 2014 - 2020, peste 54 milioane de euro numai pentru regiunea de dezvoltare din care facem parte. Fondurile sunt accesibile prin parteneriat între primării şi asociaţiile de proprietari, dacă discutăm de blocurile de locuinţe. În linii mari, sunt finanţate lucrări de termo şi hidro izolare a faţadelor, subsolurilor şi acoperişurilor, închiderea balcoanelor sau montarea unor surse de energie verde. Bugetul minim al unui proiect este de 100.000 euro, în timp ce suma maximă poate ajunge la 5 milioane euro. Bătălia pentru aceste fonduri va fi una strânsă, pentru că alocarea de 54,13 milioane de euro este pentru toate cele 6 judeţe ale regiunii, adică Brăila, Buzău, Galaţi, Tulcea, Vrancea şi Constanţa, iar modul de onorare a cererilor se va face după regula "primul venit, primul servit!". Sesiunea de depunere a proiectelor se va deschide de luna viitoare, aşa că mâine Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) SE Brăila organizează o conferinţă de informare şi promovare a acestei oportunităţi de finanţare, mai precis, vineri, începând de la ora 10.00, la sediul ADR Brăila din strada Anghel Saligny - sala de conferinţe. Cu aceeaşi ocazie vor fi prezentate şi alte 3 priorităţi de investiţii din cadrul POR 2014 - 2020, context în care au fost invitaţi să participe la eveniment reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, asociaţiilor de proprietari, cultelor religioase şi organizaţiilor neguvernamentale interesate.
Revenind la alocarea pentru eficienţa energetică a clădirilor, potrivit ghidului solicitantului pentru Axa prioritară 3/3.1/A - Clădiri rezidenţiale, beneficiarii proiectelor depuse în cadrul apelului de proiecte sunt primăriile din mediul urban care, în prealabil, trebuie să încheie un contract cu asociaţia sau asociaţiile de proprietari doritoare să intre în programul investiţional. Tot primăriile se vor ocupa de redactarea cererilor de finanţare, cu precizarea că o astfel de cerere poate include un număr de maxim 10 blocuri de locuinţe cu regim minim P+2, construite pe baza unor proiecte datate între anii 1950 şi 1990.
Noul program permite includerea în categoria de lucrări de creştere a eficienţei energetice a mai multor tipuri de lucrări. De pildă, cheltuială eligibilă este considerată inclusiv montarea de surse de energie verde, aşa cum sunt panourile solare care pot produce căldură pentru casa scării, scutindu-i pe locatari de o cheltuială.