• consilierii județeni s-au întrunit, luni, pentru prima oară în acest an, în cadrul unei ședințe extraordinare, cu două puncte pe ordinea de zi • unul dintre proiecte a vizat împărțirea de bani pentru drumurile județene și comunale • peste 10.500.000 lei, sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată • subiectul a stârnit din nou nemulțumirea consilierilor județeni PNL, care au atras atenția că primarii liberali au fost ignorați și la acest capitol de conducerea județului • tot cu această ocazie, Consiliul Județean a aprobat și acoperirea definitivă a deficitului secțiunii de dezvoltare a Județului Brăila pe 2022, din excedentul bugetar al anilor precedenți
Anul a început cu tensiuni la Consiliul Județean Brăila. Luni, 9 ianuarie, a avut loc o ședință extraordinară a instituției în care au fost dezbătute și aprobate două proiecte urgente. Primul a vizat repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, alocate Județului Brăila, destinate finanțării cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2023. De asemenea, aprobarea acestor sume estimate pe anii 2024-2026. Pe scurt, potrivit referatului de aprobare al proiectului, județul Brăila a primit de la Centru 10.765.000 lei pentru proiectele pe drumuri în 2023. Totodată, se estimează că județului nostru îi va reveni suma de 8.074.000 lei în mod consecutiv în următorii trei ani.
Așa cum am precizat și cu alte ediții, repartizarea acestor sume către primăriile de comune și orașe se face de către Consiliul Județean prin hotărâre, după consultarea primarilor, în funcție de necesități. De această dată, fiind vorba strict despre drumuri, în proiect se face precizarea că s-a ținut cont de lungimea și starea tehnică a acestora.
În referatul de aprobare se face informarea că după ce a analizat starea tehnică actuală a drumurilor județene și comunale brăilene, precum și după consultarea primarilor, conducerea CJ Brăila a decis să repartizeze banii în felul următor: 7.265.000 lei au fost alocați pentru drumuri județene, respectiv, 3.500.000 lei pentru drumuri comunale.
Aceeași sursă atrage atenția că banii dați pentru drumurile județene vor fi utilizați la lucrări de întreținere pe timp de vară, pe toate sectoarele administrate de instituție. Totodată, se specifică faptul că vor exista completări cu sume din veniturile proprii ale CJ Brăila.
În ceea ce privește sumele alocate pentru drumurile comunale, prin acest proiect s-a stabilit că doar două comune vor primi bani în 2023 pe această cale. Mai exact, Comunei Galbenu i-a fost alocată suma de 1.000.000 lei pentru modernizarea drumurilor comunale din localitate, în timp ce Comunei Tufești, 2.500.000 lei pentru reabilitarea drumului comunal DC16 între DJ212 și limita localității.
Supărare mare în tabăra PNL
Tocmai acest aspect legat de faptul că doar două comune au primit bani pentru drumuri la începutul lui 2023 a stârnit nemulțumirea consilierilor județeni PNL și a dat naștere unor noi contre în plen, între liberalul Alexandru Bucălău și președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, care a primit iarăși acuzații că ”împarte banii în mod discreționar, pe criterii politice”.
Bucălău a afirmat că se vede nevoit să atragă din nou atenția asupra unei situații incorecte și a cerut lămuriri suplimentare de la șeful CJ privind criteriile în baza cărora a decis care proiecte sunt mai importante.
”Domnule președinte, așa cum am spus și în ședințele trecute: văd că a devenit o practică să dați bani doar pentru drumurile primarilor PSD. În acest proiect de hotărâre sunt două drumuri: unul de la Comuna Galbenu și unul de la Comuna Tufești. Am dreptate? Spuneți-ne și nouă: care sunt criteriile prin care dumneavoastră atribuiți acești bani? Și care sunt criteriile vizavi de finanțarea acestor drumuri? Bănuiesc că nu sunt toate drumurile din comunele PNL asfaltate”, a declarat Bucălău, ușor ironic.
Chiriac a explicat că aceste finanțări s-au alocat în baza unor cereri depuse de primarii în cauză. Șeful CJ l-a invitat pe consilier să consulte primarii PNL să vadă dacă aceștia au depus sau nu vreo solicitare și dacă au fost ignorați de instituția pe care o reprezintă.
”Păi sunt primari PNL care așteaptă, domnule președinte, bani! Și nu au fost alocați pentru drumuri. Dumneavoastră aveți criterii prin care dați acești bani și criteriile clar sunt părtinitoare, dați numai către comunele PSD”, a continuat Bucălău, revoltat.
Chiriac a încercat să îi atragă atenția, ușor voalat, consilierului că proiectul prevede alocarea de bani în mod special către drumurile județene, care vizează indirect și comunele cu primari PNL.
”Păi să aștepte, dacă nu fac cerere! Unii și-au depus pe «Anghel Saligny», alții nu au depus. Încercăm să rezolvăm și drumurile comunale. Asta e părerea dumneavoastră, că am acționat după criterii părtinitoare”, a afirmat Chiriac.
Proiectul a fost aprobat cu voturile majorității și cu opt abțineri dinspre tabăra PNL. Imediat după vot, șeful CJ Brăila a ținut să facă o remarcă la adresa atitudinii liberalilor.
”Am înțeles! Deci drumurile județene care or să treacă și prin comunele PNL nu vor fi asfaltate anul acesta pentru că v-ați abținut, da? Domnule consilier (n.r. – Alexandru Bucălău), până când o să învățați administrație, eu nu vă mai răspund. Că mă tot întrebați numai prostii!”, a conchis acesta.
Colaborarea PSD – PNL de la Centru, ignorată în teritoriu
Tot cu această ocazie, consilierii au mai aprobat un proiect privind acoperirea definitivă a deficitului secțiunii de dezvoltare a Județului Brăila pe anul 2022. Pe scurt, potrivit raportului proiectului de hotărâre, conform contului de execuție al bugetului local al Județului Brăila, la data de 31 decembrie, la secțiunea de dezvoltare, situația se prezenta în felul următor: 76.312.868,76 lei bani înregistrați la capitolul ”venituri”; 119.414.067,88 lei la ”cheltuieli” și un deficit bugetar de 43.101.199,12 lei. Prin acest proiect s-a luat decizia că deficitul bugetar se va acoperi din excedentul bugetar al anilor precedenți, înregistrat la finele lui 2022, în sumă de 78.061.334,34 lei.
De precizat că ”revolta” din plen a continuat și la acest punct, acum fiind stârnită de șeful CJ.
”Nu întreabă nimeni de asocieri? Cum am luat banii? Asta nu mai e interesant. Nici pentru PNL, nici pentru PSD, dar în primul rând pentru PNL”, a afirmat Chiriac, nemulțumit, după care a supus proiectul la vot.
Consilierii PNL s-au abținut și de această dată, motiv pentru care schimbul de replici între cele două tabere a continuat.
”Am înțeles. Deci o să procedăm în consecință. Cum am procedat și în anul 2022. Cu abținerile?”, a afirmat șeful CJ, făcând referire la faptul că liberalii s-au abținut de fiecare dată la proiectul de buget în 2022.
”Da, domnule președinte, când vom fi și noi întrebați cu privire la atribuirea acestor bani, atunci vom vota «pentru»”, a replicat Bucălău, însă intervenția i-a fost tăiată brusc de Chiriac, care a anunțat că nu i-a dat cuvântul și că va avea ocazia să vorbească mai mult la proxima ședință ordinară, după care a încheiat lucrările plenului.