Milioane la canal | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Milioane la canal

* investiţia, finanţată de UE, se ridică la circa 90 milioane de lei * executant este firma "Tancrad" Galaţi * partea proastă e că a trecut deja un sfert din timpul alocat implementării proiectului, iar din 175 de străzi au fost începute doar 22, dintre care numai şase au fost finalizate * pe brăilenii care au sperat că prin acest program le va fi adusă civilizaţia în faţa porţii îi mai paşte o dezamăgire: asfaltarea străzilor incluse în proiect se va face într-un viitor nedefinit, atunci când vor fi bani

Încet-încet, programul de extindere a reţelei de canalizare în tot municipiul începe să prindă formă. Cam prea încet, s-ar putea spune, dacă se ia în calcul faptul că lucrările au început în toamna anului trecut şi sunt prevăzute să dureze până în decembrie 2013. În doi ani ar trebui să se monteze conductele subterane pe 175 de străzi din municipiu. A trecut deja mai bine de jumătate de an de când utilajele "Tancrad" Galaţi - firma care şi-a adjudecat la licitaţie implementarea proiectului -, au scos prima cupă de pământ, iar lucrările au fost finalizate pe şase străzi şi începute pe alte 14. Deci, un total de 22 din 175, într-un sfert din durata timpului alocat. Realitatea din teren pare a se îndrepta spre binecunoscutul deznodământ: întârziere şi depăşirea cu mult a termenului de finalizare. Dar asta este deja o reţetă cu care ne-am obişnuit. S-a întâmplat aşa cu precedentul proiect de extindere a canalizării, cel implementat de firma grecească "Athena", s-a întâmplat cu staţia de epurare, s-a întâmplat cu Str. Griviţei, se întâmplă deja cu şantierele de pe Calea Galaţi şi Calea Călăraşilor.
Aşadar, brăilenii care aşteaptă de ani de zile să ajungă canalizarea şi pe strada lor trebuie să se înarmeze cu răbdare. După cum o arată ritmul de lucru al constructorului, este foarte posibil ca multe dintre cele 175 de străzi prinse în proiect să nu fie canalizate până la sfârşitul anului viitor. În plus, pe cei care s-au bucurat când au auzit despre implementarea acestui proiect îi aşteaptă o mare dezamăgire. După montarea conductelor subterane s-ar putea să mai dureze ani de zile până când străzile în cauză vor fi şi asfaltate sau pavate cu piatră cubică. Asta deoarece actualul POS Mediu prin care se face investiţia este diferit de proiectul ISPA derulat de firma "Athena". ISPA a prevăzut inclusiv asfaltarea părţii carosabile, montarea de guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale, precum şi realizarea trotuarelor. Actualul POS Mediu finanţează doar montarea conductelor de canalizare şi, acolo unde este cazul, reabilitarea sau extinderea reţelelor de alimentare cu apă. Investiţia, în valoare de circa 90 milioane de lei, este acoperită în proporţie de 78% din fonduri europene, restul banilor provenind de la bugetul de stat, 10%, de la beneficiar, Compania de Utilităţi Publice (CUP) "Dunărea", 10%, şi de la bugetul local 2%.
După finalizarea lucrărilor la canalizare, urmează ca Primăria să vină să asfalteze sau să paveze străzile, cu bani de la bugetul local. Este vorba despre multe milioane de lei, pe care administraţia locală trebuie să îi asigure fie din fonduri proprii, fie prin atragerea de fonduri europene. Oricare ar fi sursa, operaţiunea va fi una de durată pentru că, momentan, bugetul local nu poate acoperi decât treptat, pe etape, o astfel de investiţie, iar pentru a primi bani de la UE trebuie respectată o lungă procedură birocratică.

24canali1"O să asfaltăm treptat"

Primarul Aurel Simionescu dă asigurări că în toamna acestui an vor intra la asfaltare sau pavare primele străzi pe care s-a finalizat montarea conductelor de canalizare. Este vorba despre străzi precum Cavadia, Andrei Cocoş sau Bârsei, din cartierul Brăiliţa. "Străzile unde s-a săpat pentru canalizare vor fi lăsate câteva luni sub trafic, pentru ca terenul să se compacteze corespunzător, apoi, treptat, vor fi incluse în cea de-a doua etapă, cea de modernizare a părţii carosabile, prin asfaltare sau, în cazul celor mai puţin circulate, prin pavare cu piatră cubică rezultată din decopertarea Bulevardului Dorobanţi", ne-a explicat edilul-şef.
Pe străzile care, potrivit informaţiilor oferite de primar, ar putea intra primele în programul de asfaltare, locatarii par a-şi fi pierdut încrederea în promisiunile primite din partea edililor. "Ne duc cu vorba că ne asfaltează, că ne fac, că ne dreg, iar după 10 iunie (data alegerilor locale - n.n.) n-o să-i mai vedem pe aici!", ne-a spus cu năduf Ion T., domiciliat pe Str. George Cavadia, din cartierul Brăiliţa. Neîncrederea acestuia are la bază inclusiv modalitatea în care lucrează cei de la "Tancrad". De "profesie" pensionar, Ion T. a avut timp la dispoziţie pentru a-i vedea în acţiune pe muncitorii "Tancradului". Iar ce a văzut l-a dezamăgit complet. "Domnule, oamenii ăştia lucrează complet după ureche, parcă zici că nu există un plan întocmit de un proiectant pe care să îl respecte. Azi termină de îngropat conductele, mâine vin şi sapă iar, fiindcă în urma lor s-a surpat terenul sau îşi amintesc că mai au de pus nu ştiu ce pe poziţie. La noi pe stradă au amplasat două cămine de canalizare la o distanţă de zece metri unul de celălalt. I-am întrebat «Măi băieţi, aşa trebuie să stea căminele astea, nu cumva unul trebuie pus 50 de metri mai încolo, unde este intersecţia cu strada Crişanei?». «Lasă-ne, nene, că ştim noi ce facem», mi-au zis. După vreo două săptămâni, s-au întors şi au săpat din nou ca să mute căminul, acolo unde le arătasem eu. Le-am zis: «Bă, eu am fost sudor de meserie, dar cred că ştiu să citesc un proiect mai bine ca şeful vostru de echipă!». După ce au terminat, în sfârşit, de săpat, au pus pământul la loc şi voiau să plece şi să ne lase strada răscolită, ca după bombardament, de n-am fi putut să mai ieşim din curte din cauza noroaielor. Am sărit mai mulţi vecini cu gura pe ei, să pietruiască strada la loc, aşa cum o găsiseră când au venit şi, cu chiu cu vai, au pus nişte pietriş, ca să se poată circula cât de cât omeneşte", ne-a povestit pensionarul Ion T.
Reprezentanţii Companiei de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila, beneficiarul lucrărilor executate de firma "Tancrad", spun, însă, că lucrările se efectuează corespunzător şi nu există probleme legate de calitatea execuţiei. Aceştia ne-au informat că, până în prezent, lucrările au fost finalizate pe străzile Andrei Cocoş, Cavadia, Arinului, Bârsei, Pictor Isser şi Mihai Viteazu, din cartierul Brăiliţa. Sunt în lucru străzile Murgoci şi Matei Basarab, din Brăiliţa, Zidari şi Theodor Aman, din zona centrală, Miron Costin şi Bicaz, din Lacu Dulce, Bărăganului, Ecaterina Teodoroiu, Abrud, Grigore Alexandrescu şi Titulescu, din Radu Negru, Bobâlna, Zambilelor şi Ana Ipătescu, din Chercea

24canali2"Vor să ne lase cu canalizare improvizată de noi, pe banii noştri"

Dorinţa brăilenilor de a trăi civilizat, cu canalizare în faţa curţii, a fost demonstrată de locatarii unei străzi din cartierul Chercea. În urmă cu doi ani, cele 20 de familii de pe Str. Crinului au contribuit fiecare cu o sumă de bani pentru achiziţionarea unor conducte din PVC. Odată ţevile cumpărate, bărbaţii au pus mâna pe târnăcoape şi lopeţi, au săpat un şanţ pe mijlocul străzii şi şi-au rezolvat problema canalizării. "Pe străzile din jurul nostru, s-a tras canalizare prin programul ISPA. A noastră nu a fost inclusă în acel proiect şi, de câte ori făceam cerere la Primărie să se pună canalizare şi la noi, ni se spunea că mai trebuie să aşteptăm, fiindcă urmează să se implementeze un nou program de extindere a reţelei de canalizare. Am tot aşteptat până ne-am săturat de atâta aşteptare! În vara anului 2010, când ne-am hotărât să ne rezolvăm singuri problema, am primit un accept verbal din partea Primăriei, în sensul că putem să ne facem singuri canalizarea, urmând ca atunci când se demarează noul proiect, conducta pusă de noi să fie scoasă pentru a se monta una corespunzătoare. Am primit asigurări că tot atunci se va schimba şi ţeava de apă, care este veche de 50 de ani", ne-a spus Maria G.
În urmă cu câteva zile, locatarii străzii Crinului s-au bucurat când au văzut că pe o stradă din apropiere, Bobâlna, au început lucrările de montare a conductelor de canalizare. Ei au sperat că, în curând, şi strada lor va intra în lucru. Ieri, însă, au constatat cu surprindere că pe Crinului şi-au făcut apariţia câteva utilaje trimise de Primărie pentru a pietrui şi reprofila partea carosabilă. "Cum adică să reprofileze strada, când ar trebui să vină să sape pentru canalizare?!", s-au mirat oamenii. Speriaţi de gândul că vor fi nevoiţi să rămână definitiv cu canalizarea improvizată de ei, în loc să beneficieze de o conductă corespunzătoare, cu diametru mai mare şi prevăzută cu cămine de vizitare, aşa cum e normal, cetăţenii au făcut front comun şi s-au pus în calea utilajelor, cerându-le muncitorilor să plece de pe strada lor. Muncitorii şi-au sunat şefii, iar la faţa locului a venit un reprezentant al Primăriei. Acesta le-a explicat oamenilor că trei locatari ai străzii Crinului au mers în audienţă la primarul Simionescu, săptămâna trecută, şi s-au plâns că strada lor e plină de gropi şi se umple de noroaie după fiecare ploaie. "Domnul primar a răspuns acestei solicitări şi a dat dispoziţie să se facă o profilare a străzii. Asta nu înseamnă că aici nu se va implementa programul de extindere a canalizării. Se va veni şi cu canalizarea, dar peste o lună, o lună şi jumătate", a precizat reprezentantul Primăriei.
"V-aţi găsit acum, în campania electorală, să vă apucaţi să ne reparaţi strada, după ce ani de zile am făcut cereri peste cereri la Primărie? Noi vrem canalizare şi pe urmă reparaţii, nu încercaţi să ne duceţi cu vorba, că nu suntem chiar aşa naivi", au replicat cetăţenii. Ei au solicitat să li se spună numele celor trei vecini care au mers în audienţă la primar pentru a cere să se pietruiască strada, înainte de a se pune canalizare. "Cine putea să facă aşa ceva? Doar nişte oameni fără minte...", spuneau locatarii, furioşi pe cei trei "trădători" misterioşi. "E confidenţial, nu se poate da numele celor care merg în audienţă la primar", a spus reprezentantul Primăriei. "Înseamnă că e o minciună!", au concluzionat locatarii.
Până la urmă, s-a convenit ca strada să fie nivelată provizoriu, până când se va monta o conductă de canalizare corespunzătoare şi se va înlocui vechea ţeavă de alimentare cu apă. Menţionăm că, după cum v-am mai informat şi în ediţia de ieri a cotidianului nostru, locatarii străzii Crinului şi-au văzut drepturile lezate şi de Compania "Electrica", pe care o învinuiesc că refuză să îi despăgubească sau că le repară superficial aparatura stricată în urma unei fluctuaţii de tensiune produse în urmă cu circa două săptămâni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro