Milioane de oameni participă la o grevă generală, un protest față de armata sudaneză. Orașele s-au transformat în așezări-fantomă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Milioane de oameni participă la o grevă generală, un protest față de armata sudaneză. Orașele s-au transformat în așezări-fantomă

Protestatarii cer ca liderii armatei care a preluat puterea cu forța, după răsturnarea președintelui Omar al-Bashir, să demisioneze. „Shutdown-ul” trebuia să aibă loc duminică, prima zi a săptămânii de lucru în Sudan. Toate magazinele au fost închise, iar străzile goale în capitala Khartoum, dar și în orașul Omdurman. Patru protestatari au fost uciși, iar Asociația Profesională Sudaneză, unul dintre grupurile de opoziție pro-democrație, denunță moartea a peste 100 de oameni săptămâna trecută, când forțele de ordine au dispersat violent mulțimea de oameni care organizase o tabără de protest lângă sediul armatei din Khartoum.

Armata sudaneză l-a eliminat din funcție pe Bashir în aprilie, după luni de proteste neîncetate împotriva regimului pe care acesta l-a condus vreme de 30 de ani. Mii de protestatari au organizat tabere în apropierea ministerului și au cerut comandanților militari să îl dea jos pe Bashir, apoi să predea puterea civililor.

Deși s-a ajuns la un consens pentru instaurarea unui guvern civil, negocierile dintre coaliția grupurilor pro-reformă și armată au eșuat când a venit vorba de cine se va ocupa de luarea deciziilor la nivel înalt în timpul perioadei de interimat. Drept răspuns la eșecul negocierilor, coaliția a organizat proteste pașnice și demonstrații în toată țara.

Activiștii spun că serviciile de informații din Sudan au început să îi țintească pe bancheri, doctori, controlori de trafic aerian, ingineri și economiști, oameni cu studii superioare, pentru a sparge protestele și a opri greva.

Banca Centrală a dat un comunicat în care a declarat că nu va intra în grevă, însă angajații nu s-au mai prezentat la muncă. „Sunt în grevă alături de toți colegii mei de la bancă. Cred că sunt doar câțiva care nu au intrat în grevă, dar ei au vândut sângele martirilor. Nu îmi pasă dacă mă dau afară. Dumnezeu va decide”, a declarat unul dintre angajați pentru The Guardian.

Mai mulți piloți, angajați ai aeroportului și controlori de trafic aerian care luau parte în demonstrațiile pașnice au fost arestați de către serviciile de informații. „Nu mai știm nimic de ei”, a declarat un angajat al aeroportului care este acum părăsit.

Numărul persoanelor arestate este de ordinul sutelor, mai susțin grupurile de activiști. Au fost reținuți și doi lideri ai opoziției, care s-au întâlnit cu premierul etiopian Abiy Ahmed, în Khartoum, vineri.

Premierul Etiopiei venise în Sudan pentru a media între armată și grupurile de opoziție.

În Khartoum a fost tăiat internetul, dar și alte mijloace de comunicare. Liderii militari sudanezi se află sub presiunile comunității internaționale, mai multe state criticând intervenția brutală asupra populației care protesta pașnic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro