* președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, a anunțat, recent, investițiile pe care le are în plan la Spitalul Județean Brăila, în 2021 * printre cele mai importante ținte se numără reabilitarea Corpului A și a Corpului B ale spitalului, pe fonduri europene * Chiriac a anunțat că este vorba despre 24 milioane de euro pentru cele două clădiri * șeful județului a avertizat totuși că reabilitarea se va realiza cu pacienții înăuntru, ceea ce va provoca disconfort * managerul SJU Brăila, Delia Râșnoveanu, a afirmat că și Maternitatea a fost modernizată astfel, dând asigurări că intervențiile vor putea fi făcute, fără probleme, în funcție de scenariile proiectanților
Planuri mari pe zona de Sănătate în 2021 la nivelul conducerii Consiliului Județean Brăila. Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a susținut, recent, o conferință de presă în care a declarat ce se va putea face sau cel puțin ce anume se va demara în acest an la Spitalul Județean de Urgență. Așa cum am precizat într-o ediție anterioară, bugetul județului, prevede la secțiunea de Dezvoltare, capitolul Sănătate: 24.290.000,00 lei, din care 20.390.000 lei transferuri de capital către SJU. De altfel, după cum a declarat șeful CJ Brăila, în cadrul celei de-a doua ședințe ordinare a instituției în luna aprilie, cei mai mulți bani alocați pentru segmentul Sănătate, vor merge către reabilitarea Corpurilor A și B ale SJU în 2021.
”Sunt 18 milioane lei din buget care se duc doar pe echipamente medicale. Dar punem la socoteală și cele 9 milioane lei care se duc pe partea de funcționare în achiziția de echipamente și medicamente. Deci sunt 27 milioane lei. Mai punem la socoteală și ceilalți bani pe care i-am prins în bugetul de dezvoltare, cei 8 milioane euro pentru reabilitarea Corpului A și cele 16 milioane euro care vor veni pe Corpul B. Deci cea mai mare sumă din bugetul de dezvoltare și din bugetul de funcționare anul acesta va merge către spital”, a afirmat Chiriac.
Interesant este că în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc tot luna trecută, președintele CJ a prezentat ceva mai amănunțit toate prioritățile pe care le are în 2021 privind Spitalul Județean. În acest context, sursa citată a vorbit mai pe larg despre investițiile care se vor face, pe fonduri europene, pentru modernizarea Corpului A, cel de pe Șos. Buzăului, și Corpului B (Spitalul 3) și nu numai.
Reabilitarea se va face cu pacienții înăuntru
După cum a explicat președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, în momentul de față reabilitarea Corpurilor A și B ale SJU Brăila este în faza de proiectare. Potrivit acestuia, se încearcă încadrarea în exercițiul financiar 2021 - 2027 cât mai repede cu putință. Cu toate acestea, Chiriac a ținut să tragă un semnal de alarmă privind modul în care se vor realiza modernizările celor două corpuri. Și anume, cu pacienții internați în timp ce acolo se vor deschide șantiere.
”Corpul A este în partea de proiectare. Suntem acum în discuții cu proiectanții și cu specialiștii în ceea ce privește partea de circuite medicale, astfel încât toate etajele și saloanele de acolo să aibă grupuri sanitare proprii, linoleum pe jos, uși schimbate, partea de cazare, plus anvelopare exterioară pentru reducerea costului în ceea ce privește energia electrică și energia termică. La Corpul B suntem în parte de DALI aproape finalizat. Sperăm să depunem toate aceste proiecte cât mai repede și să prindem, efectiv, începutul exercițiului financiar 2021-2027. Și aici va fi reabilitare totală, exact cum este și la Corpul A. O să găsim soluții astfel încât să avem grupuri sanitare proprii în saloane. Se va deschide o axă de finanțare cât de repede pentru plata documentației și expertizelor în ceea ce privește clădirile de utilitate publică, unde intră și spitalele, pe partea de anvelopare. Dar este foarte important că în viitorul apropiat vom intra cu Corpul A în reabilitare. Trebuie să avem un plan în care să mutăm secțiile. Pentru că asta va fi soarta. Trebuie să reabilităm acest corp cu pacienții în spital, pe anumite tronsoane. Am avut o discuție cu omologul de la Galați. Același lucru îl face și el. E foarte greu. Dar ca să modernizăm acest spital, trebuie să facem aceste lucruri. Din punctul meu de vedere, nu este chiar cum mi-aș fi dorit, dar trebuie să le facem ca să aducem spitalul în condițiile bune pe care ni le dorim”, a declarat Chiriac.
Tot cu această ocazie, șeful județului a precizat că dacă lucrurile vor sta ceva mai bine în ceea ce privește numărul pacienților COVID-19, clădirea de la Cardiologie-Pediatrie (în prezent dedicată cazurilor SARS-CoV-2) va putea fi reintrodusă în circuitul normal al spitalului, iar acest lucru va ajuta, în special în contextul în care se va da startul reabilitărilor.
Reabilitarea Maternității, o experiență de care se va ține cont
Contactată de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” și întrebată în legătură cu modul în care va fi posibilă reabilitarea celor două clădiri cu pacienți internați, fără ca aceștia să aibă parte de un disconfort major, Delia Râșnoveanu, managerul SJU, ne-a precizat că este o situație care s-a întâmplat și la modernizarea Maternității, fără probleme. Aceasta a mai adăugat că, în funcție de recomandările proiectantului, se va alege deschiderea șantierului pe etaje sau pe verticală, pe tronsoane.
”Este în perioada de proiectare, din câte știu, studiul respectiv. Deci în momentul acesta există o firmă care lucrează la proiect. În funcție de cum finalizează proiectul vom putea ști exact care e varianta aleasă. Una dintre variante este să se lucreze pe orizontală, pe câte un etaj, care se golește și practic, devine front de lucru. O altă variantă este să se lucreze pe verticală, pe tronsoane. Deci un tronson de sus până jos, blocat, delimitat clar șantierul de restul spitalului. Dar nu pot să vă dau informații complete până ce nu văd proiectul final. Acestea sunt cele două variante discutate. O să îngreuneze, dar am avut experiența Maternității la care s-a lucrat pe tronsoane verticale. Nu este ceva nou. Acolo pacienții au fost mutați pe tronsoanele celelalte. Se poate face delimitarea șantierului de restul spitalului. Nu este asta o problemă! Bineînțeles că va fi un disconfort pentru pacienți, dar în funcție de situație o să vedem cum ne putem organiza. Pentru că sunt organizate toate circuitele în momentul în care începe șantierul”, a explicat Râșnoveanu.
Revenind la președintele CJ Brăila, tot în cadrul respectivei conferințe de presă, acesta a vorbit și despre reabilitarea Unității de Primiri Urgență. Chiriac a punctat că au fost demarate discuții cu Spitalul Județean Ilfov, pentru a încerca punerea în aplicare a modelului de acolo, atunci când vine vorba despre amenajarea unor spații exterioare pentru UPU și demararea lucrărilor de modernizare în interior.
”Mai sunt foarte multe aspecte legate de partea de ISU. Reabilitarea subsolurilor de la C4, C5, C6, C7, la partea de alarmare și soluție pentru ATI, pentru senzori în ceea ce privește nivelul de oxigen”, a mai precizat Chiriac.
Șeful CJ visează la un spital Brăila-Galați
Întrebat dacă nu era o soluție mai bună amenajarea unui spital nou, poziționat undeva în afara orașului, în locul reabilitării celor două corpuri mai vechi, Chiriac a vorbit despre necesitatea de a reabilita proprietățile SJU. Chiar și așa, acesta a precizat că și-ar dori ca pe viitor Brăila și Galați să își dea mâna și să colaboreze pentru amenajarea unui spital între cele două județe.
”Ați văzut. Spitalul PNL-ului este la Iași. Noi suntem la Brăila. Că văd că e cu surle cu trâmbițe, anunțăm: Iași, Cluj... Spitalele acestea erau anunțate de când eram eu secretar de stat la Ministerul Sănătății. Dar eu am altă opțiune: haideți să modernizăm, să îngrijim și să facem cât mai frumos ceea ce avem acum în curte și dacă se va ivi ocazia pentru un spital nou la Brăila, va fi o discuție. Nu știu, poate va fi un spital Regional Brăila-Galați. Dar putem să avem o discuție cu cei de la Galați astfel încât, și Brăila, și Galațiul, să renunțe la un anumit număr de paturi și să putem să acoperim partea de paturi. Pentru că nu o să dea nimeni paturi în plus. Nu știu. Brăila este dispusă să renunțe la 200-300 de paturi, Galațiul la 400 să facem un spital de 700 de paturi între Brăila și Galați. E o idee, dar trebuie să găsim și modalitatea în care se poate face. Adică axa de finanțare”, a afirmat Chiriac.
Alte investiții în 2021 la Spital
Tot în acest context, președintele CJ Brăila a vorbit despre alte intervenții și investiții la spital. Acesta a precizat că la nivelul conducerii SJU Brăila s-a luat decizia de a îmbunătăți instalația de oxigen medical, astfel încât să fie mai mulți pacienți care să primească acest tip de ajutor pe viitor. Totodată, Chiriac a amintit și faptul că medicii au primit în dotare echipamente noi.
”Din punctul meu de vedere, am depășit o etapă foarte importantă la SJU, cea de echipare. Pentru că toți medicii, la un anumit moment, aveau echipamente foarte vechi. Am înlocuit tot ce se putea înlocui, la cererea dânșilor. Având echipamente putem să accelerăm acum în ceea ce privește partea de resursă umană. Să le arătăm tinerilor medici că avem echipamente, că avem un proiect de reabilitare a spitalului. Echipamentele acum sunt noi, aproape toate. Și ce se va strica, vom înlocui. Sunt echipamente pe care au mai lucrat. Au lucrat pe un ecograf. Le-am luat aparate digitale portabile. Nu se mai duce pacientul cu filmul, îl dă și se duce înapoi la cabinetul medicului să îi citească filmul respectiv. Automat, aparatul digital transmite în cabinetul medicului, pe calculator, radiografia respectivă și atunci medicul va da soluția. Am luat un RMN nou la Corpul B. Am schimbat CT-ul de la UPU, care este funcțional, pe care îl vom monta tot în Corpul B. Și atunci vom avea și un CT și un RMN acolo. Aici mă refer la pacienții secției de Oncologie. Ca să nu îi mai transportăm de la Corpul B la Corpul A de fiecare dată pentru a face o investigație. La Corpul A avem și CT nou la UPU, cumpărat anul trecut sau acum doi ani, funcționează foarte bine. Avem RMN și mai avem încă un CT foarte mare undeva sus și să vedem ce facem cu el. Dar încă funcționează. În momentul când i se va duce durata de viață, îl vom înlocui”, a explicat Chiriac.
Problema cea mai mare, potrivit sursei citate, rămâne aceea legată de atragerea medicilor. Președintele CJ Brăila a recunoscut că a și plecat o parte dintre medicii care veniseră în ultimii ani, pentru că nu s-au acomodat, sau din alte motive. Chiar și așa, Chiriac a precizat că per total sunt mai mulți medici care au venit la Brăila decât aceia care au ales să plece. Șeful CJ a mai adăugat că va continua să încerce să atragă specialiști în județul nostru.
”Este nevoie mare de medici la UPU, la Terapie Intensivă. Mai sunt anumite specialități care sunt deficitare. De exemplu, va fi mare nevoie de medici pediatri. E un lot de doamne doctor care sunt apropiate ca vârstă și vor ieși la pensie. Atunci va fi un gol. Nu poți să angajezi dinainte, atât timp cât postul respectiv nu este liber. Dar încercăm prin anumite căi să le spunem medicilor tineri, rezidenți, de an mai mare, 4 - 5, că la Brăila există această posibilitate. Să îi invităm, să vadă secțiile, ce am făcut și așa mai departe”, a conchis Chiriac.