Mergi la conţinutul principal
Administrația Dragomir vrea să salveze un imobil de patrimoniu

Milioane de euro pentru Gara fluvială

* luni, în cadrul celei de-a doua ședințe ordinare a CLM Brăila din luna februarie, s-a aprobat ca municipalitatea să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere Gara Fluvială (Căpitănia Veche), pe care actualul proprietar, societatea ”Romnav” (a afaceristului Gheorghe Antistescu) a decis să o vândă * prețul anunțat de acesta este de 4 milioane euro plus TVA * primarul Marian Dragomir a lăsat totul la latitudinea consilierilor, care au fost încântați de posibilitatea de a reintroduce acest imobil monument istoric în proprietatea Primăriei * edilul-șef a precizat că se va face o evaluare a clădirii de către un expert, iar o Comisie va negocia ulterior prețul final * Dragomir a propus ca la parterul clădirii să funcționeze o nouă Casă a Căsătoriilor, iar la etaj un muzeu

 

Veste bună legată de patrimoniul Brăilei: consilierii municipali au decis să încerce să răscumpere Gara Fluvială, cunoscută pentru mulți drept Căpitănia Veche, de pe Str. Anghel Saligny nr. 4. Mai precis, proprietarul, societatea ”Romnav”, a omului de afaceri Gheroghe Antistescu, a anunțat că dorește să vândă imobilul. Potrivit legislației din România, pe criterii ierarhice, anumite instituții au posibilitatea de a-și exercita dreptul de preemțiune la achiziționarea clădirilor scoase la vânzare. Prima la rând a fost Direcția Județeană pentru Cultură Brăila, din partea Ministerului Culturii, însă instituția a renunțat la acest drept. Apoi a venit rândul Primăriei Municipiului Brăila, iar primarul Marian Dragomir a considerat oportună achiziția acestei clădiri emblematice, de altfel, monument istoric. Și de aceeași părere au fost și consilierii municipali care au răspuns pozitiv acestei inițiative a edilului-șef. Aleșii au aprobat în unanimitate proiectul privind exercitarea dreptului de preemțiune asupra acestei clădiri de către Primărie, proiect ce a fost introdus, luni (28 februarie), suplimentar pe ordinea de zi a celei de-a doua ședințe ordinare a CLM Brăila din această lună.

Potrivit raportului de specialitate, imobilul de pe Anghel Saligny nr. 4 este înscris în lista Monumentelor Istorice, cu datare istorică din perioada 1906-1907, făcând parte din ansamblul ”Centrul Istoric al Brăilei”, zona fostei Mitropolii a Proilaviei, fiind totodată monument istoric de arheologie. Discutăm despre un teren în suprafață de 2.387 mp, aflat în proprietatea Statului Român și administrarea APDM Galați, precum și clădirea ce are parter, etaj, în suprafață desfășurată de 855 mp, plus un pod nemansardat.

Potrivit documentelor atașate la proiect, proprietarul a specificat faptul că oferta de vânzare este de 4 milioane euro plus TVA. Totuși, primarul Marian Dragomir a explicat în ședință că un expert evaluator cu care Primăria are contract, va face o evaluarea imobilului, după care se va constitui o Comisie care va negocia prețul final cu proprietarul.

 

Primarul ar dori ca acolo să funcționeze Casa Căsătoriilor și un Muzeu

După cum le-a explicat membrilor CLM Brăila în ședință, edilul-șef Marian Dragomir ar dori ca la parterul Gării Fluviale să fie amenajată o nouă Casă a Căsătoriilor, odată ce imobilul va fi cumpărat. De asemenea, la etaj acesta a afirmat că ar putea să funcționeze un viitor muzeu.

”Periodic, noi primim de la Direcția Județeană pentru Cultură, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, anumite documente privind exercitarea sau neexercitarea dreptului de preemțiune pentru achiziția unor imobile situate în Centrul Istoric, sau care sunt monumente istorice. În mandatul trecut am achiziționat, tot prin exercitarea dreptului de preemțiune, terenul din spatele Muzeului «Carol I». Acolo am început deja lucrările privind realizarea unui parc de relaxare pentru cei din zona respectivă. Zilele trecute am primit această solicitare pentru Căpitănia aflată în capătul Străzii Împăratul Traian. Am considerat că este necesar să vă supun spre analiză această propunere, restul depinzând în totalitate de votul dumneavoastră, gândindu-ne că pe vremuri Primăria Municipiului Brăila avea o Casă a Căsătoriilor situată pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, cu intrare din Strada Unirii, care era una destul de mică. Dar acest imobil a fost retrocedat cu foarte mulți ani în urmă către moștenitorii fostului proprietar. Am considerat că este totuși necesar să analizăm această propunere de înființare a unei Case a Căsătoriilor într-o zonă frumoasă, la Dunăre. Pentru că, să spunem așa, generații au plecat de acolo la drum, pe calea Dunării sau au venit în Brăila pe această cale, și și-au înnodat destinele cu cele ale Municipiului Brăila. Eu consider că la parter poate fi realizată o Casă a Căsătoriilor și la etaj un muzeu sau orice altceva, în urma consultării consilierilor municipali”, a declarat Dragomir.

Primarul le-a transmis aleșilor locali că procedura nu va fi una simplă, pentru că va presupune realizarea unei evaluări privind prețul, după care se va constitui o Comisie cu membri desemnați de CLM Brăila, urmând a se negocia prețul. Totul cu precizarea că nimic nu se va realiza fără votul în prealabil al consilierilor.

”Este procedura legală pe care am mai urmat-o atunci când Municipiul Brăila a făcut achiziții în valorificarea dreptului pe care îl avem pe Legea Monumentelor Istorice. Nu pot decât să salut și să îmi doresc un vot pozitiv din partea Consiliului Local, având în vedere destinația care se dorește”, a transmis la rândul său Ion Drăgan, secretarul general al municipiului.

Primarul a ținut să intervină și să puncteze faptul că Drăgan coordonează activitatea de stare civilă, astfel că îi poate înțelege poziția atunci când vine vorba despre posibilitatea de a activa pe viitor într-o astfel de clădire.

 

Consilierii municipali, încântați de acest demers

Prima care a lăudat posibilitatea municipalității de a recupera acestă clădire a fost PSD-ista Cornelia Neacșu, președintele de ședință. Aceasta a afirmat că i se pare o idee excepțională. Dar nici consilierii municipali ai PNL nu au afișat o altă părere. Liberalul Florin Gheorghiță a afirmat că pentru el este o veste îmbucurătoare, în special plecând de la faptul că și-a desfășurat o bună parte din cariera sa de inginer în respectivul imobil. Chiar și așa, Gheorghiță a dorit să sublinieze că 4 milioane euro, prețul cerut de proprietar, i se pare unul cam mare, însă cu precizarea că așteaptă să vadă decizia evaluatorului.

”Procedura ne obligă să avem o evaluare efectuată de societatea care a câștigat licitația la Primăria Municipiului Brăila. Și apoi, comisia respectivă va putea să negocieze, să discute dacă prețul va fi plătit integral, dacă se va accepta plata în două-trei rate anuale. De la caz la caz. Dar nu se va semna niciun document decât după votul în Consiliul Local”, a mai adăugat primarul.

La rândul său, consilierul PNL Petrică Popa a punctat că îi pare nespus de rău că municipalitatea a ajuns să cumpere o clădire care a fost în trecut emblema Municipiului Brăila

”Orice s-ar întâmpla, acest spațiu trebuie să revină municipalității brăilene! Și indiferent de toate greutățile care vor fi, noi susținem acest proiect. Despre ceea ce se va întâmpla cu el, vom mai discuta. Cred că propunerea domnului primar este de luat în discuție, dar până acolo... să fie achiziționat acest imobil”, a afirmat Popa.

Dragomir a afirmat că regretă, de asemenea, că imobilul nu a putut fi preluat printr-o altă procedură legală, însă este conștient de faptul că soarta clădirii s-a decis cu mulți ani în urmă, când actualii membri ai CLM Brăila nu făceau parte din forul decizional.

La rândul său, viceprimarul Alexandru Jantea a ținut să intervină pentru a explica faptul că beneficiarii sau proprietarii unui imobil, atunci când solicită exercitarea sau neexercitarea dreptului de preemțiune, nu sunt obligați prin lege să prezinte o evaluare. Motiv pentru care un astfel de document nu a fost prezent la mapa consilierilor. Jantea a afirmat că evaluatorul aflat sub contract cu Primăria va efectua o evaluare a clădirii.

 

Gara Fluvială, o bijuterie a Brăilei

După cum aflăm din proiect, sumele necesare achiziționării clădirii de pe Anghel Saligny nr. 4 vor fi asigurate de bugetul local. Potrivit aceluiași document, scopul exercitării dreptului de preemțiune și realizării acestei investiții pentru Gara Fluvială este legat de introducerea monumentului istoric în circuitul administrativ, cultural și turistic al orașului, prin crearea unui Centru Multifuncțional care ar cuprinde spații administrative și expoziționale permanente, legate de istoria Portului Brăilei și expoziții temporare, pentru evenimente și spectacole de mici dimensiuni, proiecții, ateliere educative pentru copii și adolescenți, pe teme istorice culturale.

Tot în documentația aflată la mapa consilierilor se precizează că Gara Fluvială din Brăila este una dintre clădirile de patrimoniu ale orașului, cunoscută și sub denumirea de Căpitănia Veche.

”O clădire impunătoare, construită de cunoscutul inginer Anghel Saligny, situată la nr. 4 pe strada care îi poartă numele, fiind extrem de importantă acum mai bine de un secol, când transportul pe apă era unul dintre principalele mijloace de comunicare între localitățile de la Dunăre. Între anii 1904 și 1906, (...) Saligny a construit ceea ce avea să devină simbolul portului din Brăila. Având în vedere că orașul era un punct important pe traseul Dunării, era necesară construirea unei gări fluviale, care să ajute sutele de oameni ce se îmbarcau zilnic în vapoare. Pe atunci, transportul pe apă era atât de important pe cât este transportul în aer, astăzi”, se precizează în raportul de specialitate.

Aceeași sursă ne relatează că Gara Fluvială avea două săli de așteptare, pentru oamenii bogați care călătoreau la Clasa I și pentru cei mai puțin avuți, care nu-și permiteau bilete decât la Clasa a II-a. La parterul clădirii se aflau casele de bilete, precum și o toaletă publică. Etajul era destinat autorităților. Acolo se găseau trei birouri: cel al căpitanului de port, al reprezentantului autorității navale și Biroul Hidrografic Român.

”Atunci când a început să fie folosită, Gara Fluvială din Brăila era plină de pasageri la orice oră din zi și din noapte. Erau prezente toate categoriile sociale, de la cei îmbrăcați bine și până la cei mai umili. Importanța gării a început să dispară treptat, odată cu construirea primelor căi ferate și a primelor șosele. Astfel, la mijlocul secolului al XX-lea, numărul pasagerilor scăzuse drastic, iar în anul 1995 a fos anulată ultima cursă, care ducea la Galați, pentru că nu a existat niciun călător”, se mai specifică în documentația proiectului.

 

Cum a ajuns clădirea la «Romnav»

Cotidianul ”Obiectiv - Vocea Brăilei” a anunțat în edițiile de la vremea respectivă, faptul că în anul 2006, familia Antistescu s-a mutat în cele cinci camere de la etajul clădirii. Nu înainte, însă, de a investi câteva sute de mii de euro pentru a reface imobilul clădit de Anghel Saligny. Reabilitarea imobilului a început undeva prin 1999. Practic, până la începutul anilor '90, clădirea a aparținut Ministerului Transporturilor, în diversele forme luate de-a lungul anilor de această instituție. În 1991, Compania de Navigație Fluvială Română s-a divizat în mai multe structuri. Flota fluvială existentă în acea perioadă s-a împărțit în patru segmente. Un astfel de segment a fost preluat de societatea comercială ”Brăila Nav”, în al cărei patrimoniu a intrat, pe lângă navele respective, Gara Fluvială și o altă clădire de patrimoniu de pe Str. Danubiului. în 1996, la conducerea ”Brăila Nav” a fost numit gălățeanul Gheorghe Antistescu. Acesta a schimbat denumirea firmei în ”Romnav” și s-a luptat să o scape de faliment, fiindcă, din cauza datoriilor acumulate către bănci începuse să-i fie executate activele. BCR a preluat la vremea respectivă, în contul datoriilor, clădirea de pe Danubiului, în care și-a făcut sediu, dorind totodată să ia și Gara Fluvială. ”Romnav” a împrumutat 76.000 lei, cât reprezenta datoria pe care o avea către bancă și a reușit să păstreze clădirea. În 1999, Programul Asociației Salariaților (PAS) a cumpărat pachetul de acțiuni al ”Romnav”, iar în calitate de președinte al PAS, Gheorghe Antistescu deținea pachetul majoritar de acțiuni. Astfel, a avut posibilitatea să ocupe locuința de serviciu de la etajul clădirii, în timp ce parterul a fost ocupat de birourile firmei.

Proiectul privind exercitarea dreptului de preemțiune al Primăriei Brăila pentru achiziția clădirii a fost aprobat cu 25 de voturi ”pentru”. Consilierii Coman Sarafolean (PMP) și Laurențiu Coman (PNL) nu mai erau conectați pe platformă în momentul votului la acest proiect.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro