Mergi la conţinutul principal

Miliarde de lei pentru politistii "lasati la vatra"

Anii 2004 si 2005 au fost anii "purificarii" in Politia braileana. In acesti ani, multi politisti au trecut in rezerva, de bunavoie sau fortati de imprejurari, unii primind sute de milioane de lei vechi sub forma de plati compensatorii. De altfel, in ultimii doi ani, in Politia braileana a devenit aproape o moda ca toti aceia care acumuleaza "bile negre" la dosarul de cadre sa se pensioneze pe caz de boala, anticipat sau la termen. In acest mod, aproximativ 40 de politisti au trecut in rezerva, unii "s-au imbolnavit" chiar inainte de a comparea in fata comisiilor de disciplina, unii inainte ca Parchetul sa declanseze urmarirea penala impotriva lor pentru savirsirea unor fapte care faceau arma de ris, altii si-au deschis dosarele de pensionare anticipata, cu primirea a sute de milioane de lei cu titlul de plati compensatorii, chiar inainte de-a fi destituiti ori sanctionati de IGP sau minister. Chiar si sefii declarati "destituiti" de minister s-au orientat si s-au pensionat anticipat, in schimbul citorva sute de milioane de lei, dupa care si-au deschis firme, intrind in rindul oamenilor de afaceri. Intre "pensionarii de lux" ai Politiei brailene se numara chestorul (r) Ion Motoc, cms.sef (r) Antonel Colceag, fiecare primind citeva sute de milioane de lei, Motoc apropiindu-se, cel putin pe hirtie, chiar de un miliard

Afacerile merg, dosarele penale se duc pe Apa Simbetei

Esaloanele superioare n-au apucat in nici un caz sa taie-n carne vie. Se pare chiar ca a fost mai convenabila situatia in care politistii aflati pe "lista neagra" au plecat singuri din sistem. Pina si fosta comanda a institutiei a luat drumul civiliei pe cai ocolite. Desi insusi ministrul Blaga l-a inclus pe fostul inspector sef in valul celor "obositi", in afara de o declaratie defaimatoare pe un post de televiziune, alta masura n-a ajuns in teritoriu, iar cel vizat s-a pensionat anticipat, beneficiind de aproape un miliard de lei pe hirtie, iar cash, conform declaratiei sale, de 700 milioane lei - plati compensatorii. Exemplul acestuia a fost urmat, la scurt timp, de adjunctii sai, asa incit, la momentul martie 2005, in Politia braileana era o criza acuta de sefi, unul dintre motivele care au condus la cresterea ingrijoratoare a infractionalitatii stradale. Culmea, intr-un caz, IGPR i-a avansat in grad pe politistii care erau inculpati intr-un dosar penal, sub aspectul complicitatii lor la emiterea a 10 permise auto false unor romi analfabeti din Ilfov. Este vorba despre celebrul Dosar "Permise false". Cind a izbucnit scandalul, comanda Politiei Rutiere Braila, in frunte cu seful Serviciului, pe atunci cms. Mihai Frumuz, a fost trasa pe dreapta, in februarie 2004. Altminteri, pe 9 ianuarie, cms. Frumuz isi daduse demisia din functie, invocind motive medicale. La scurt timp, cercul politistilor implicati in Dosarul "Permise false" s-a extins, asa incit toti ofiterii cu functii de conducere din Politia Rutiera au intrat in colimatorul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, sub aspectul savirsirii unor "fapte care contravin Statutului Politistului si Codului Etic al lucratorilor MAI", plus complicitate la emiterea permiselor false. Ulterior, trei dintre ofiterii implicati in acest dosar au fost avansati in grad, de Ziua Politiei, chiar cu girul IGPR, dupa care subiectii au inceput sa se pensioneze rind pe rind, fie anticipat, beneficiind de plati compensatorii, fie pe caz de boala. Dosarul de cercetare penala si-a urmat cursul, rezervistii au fost trimisi in judecata, insa procesul nu s-a incheiat nici astazi. Intre timp, fostii politisti si-au deschis societati comerciale. Ex- seful Serviciului Politiei Rutiere, cms. sef (r) Frumuz, si-a deschis scoala de soferi si s-a implicat in deschiderea unei firme de procesare a carnii.

Pina si politistii corupti se pensioneaza

"Dumitrel Anghel si Patrascu Ionel, inspectori principali, ofiteri la Politia Municipiului Braila, au fost trimisi in judecata, sub aspectul savirsirii infractiunii de luare de mita in forma continuata. Procurorii PNA au efectuat cercetarea si au trimis rechizitoriul la Curtea de Apel Galati, probind ca in perioada august 2003- aprilie 2004, ofiterii braileni au pretins unei persoane, in mod repetat, suma de 30 de milioane de lei si au primit 20 de milioane, cu promisiunea ca vor solutiona in mod favorabil un dosar penal in legatura cu savirsirea unei infractiuni de tilharie", declara, in 2004, Gabriela Neagu, purtator de cuvint al PNA. Politistii au continuat sa lucreze in operativ, pina in 2005, cind procesul ajunsese la final. Brusc, Patrascu s-a pensionat anticipat. Apoi, amindoi au fost condamnati cu suspendare (sic!).
Tot in 2004, fostul sef al Arestului a fost invinuit pentru luare de mita. Acuzatorul - un fost politist, plecat din aceleasi structuri, cu ani in urma. Desi s-a "imbolnavit" la scurt timp dupa aflarea vestii, fostul sef al Arestului nu s-a pensionat anticipat, dar a ramas "la dispozitie".
Fara un motiv declarat, insa la scurt timp dupa un control al IGP, insusi seful de la Municipiu, cms.sef Stefan Marinica, a dat bir cu fugitii intr-un sector relativ linistit, la Economic, la Judet, pe unde n-a prea lucrat efectiv fiindca a tinut-o tot intr-un concediu de boala, pina cind s-a pensionat, in 2005. Surprinzator, tot in 2005, citeva saptamini mai tirziu, in scriptele Registrului Comertului, pe numele sotiei acestuia, a aparut societatea Crisetana SRL, avind ca obiect principal de activitate "inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau indirecte", insa printre obiectele secundare de activitate se numara de la cultivarea cerealelor, cresterea animalelor si fabricarea berii pina la editarea si tiparirea de publicatii. In 2005, imediat dupa ce IGP a constatat ca ar fi comis abateri si s-ar fi implicat in influentarea solutionarii unei lucrari, cms.sef Dumitru Hahui, adjunct la Municipiu pe probleme de ordine publica, a intrat in concediu, timp in care si-a intocmit dosarul de pensionare. Tot cam atunci, pe numele fiului si sotiei sale a aparut o a treia societate comerciala, cu profil de restaurant. Cam in aceeasi perioada, tot in urma unui control al IGPR, cms. sef Chirita Codirla, seful Serviciului Management - Resurse Umane a trecut in rezerva, nu fiindca l-ar fi dat cineva afara, ci fiindca s-a cerut singur la pensie.

Sute de milioane cadou

Categoric, multi dintre pensionarii respectivi nu sunt dintre aceia care sa fi plecat chiar cu fruntea sus din structurile MAI. Practic, esalonul superior n-a "lucrat" direct la intinerirea efectivului politienesc, ci a "determinat" parte dintre politistii trecuti de 45 de ani sa plece "onorabil", la pensie. Cei care "s-au simtit cu musca pe caciula", ca si aceia care, intr-adevar, dadeau semne de oboseala si de boala au avut prilejul sa puna bastonul si catusele in cui, si sa ia si niscaiva sute de milioane de lei de caciula, cu titlul de ajutor, stabilit in raport cu salariul de baza avut in ultima luna de activitate. Astfel, politistii care implinisera 45 de ani si aveau o vechime intre 25-30 de ani sau peste 30 de ani, au fost "pasibili" de cite un ajutor egal cu 15- 20 de salarii nete - este cazul chestorului Ion Motoc, cms.sef Antonel Colceag, cms.sef Stefan Marinica si cms.sef Stefan Mocanu, "garda veche" a Politiei brailene.
Numai in primele trei luni ale lui 2005, aproximativ 20 de politisti braileni s-au pensionat anticipat. Intre acestia, chestorul (r) Ion Motoc a primit, in transe, in mina, dupa cum ne-a declarat, putin peste 700 de milioane de lei, dupa care si-a deschis firma "Lupara Serv", avind ca obiect de activitate "alte forme de invatamint", si anume scolarizari pe linie de arme si munitie, dar si editarea de publicatii - cms.sef (r) Antonel Colceag - de asemenea, aproximativ 700 de milioane lei, cms.sef (r) Stefan Marinica, fost sef al Politiei municipiului si sef al Serviciului pentru Investigarea Fraudelor, aproximativ 600 de milioane de lei. Ceilalti pensionati, cum ar fi cms.sef (r) Stefan Mocanu, fost adjunct al lui Motoc, cms.sef (r) Mihai Frumuz, cms -sef (r) Neagu Mihaila, cms.sef (r) Lucian Romunald Zemiankowski nu sint, conform calculelor noastre, departe de ajutoare in suma de cite 500 de milioane de lei.
"I-am primit in transe de cite 150, 200 de milioane. Doar pe hirtie
sint aproape de miliard. Da, mi-am deschis, la 1 septembrie, o
societate comerciala. Voi face cursuri pentru initierea in minuirea
armelor si munitiei, fiindca noua legislatie prevede ca detinatorii de
arme sa fie instruiti in acest sens. Cred ca este prima societate de
acest fel din Braila. Da, am intre obiectele de activitate si editarea
de publicatii. S-ar putea sa scot un ziar in Braila, nu va spun cind si
cum, vorbim atunci. Lucrez singur la firma mea, n-am mai tinut
legatura cu subalternii mei, cu exceptia lui Stefan Mocanu. Cu
Antonel Colceag nu m-am mai intilnit, din cite stiu nu si-a deschis,
inca, nici o societate. Mocanu s-ar putea sa fie unul dintre
instructorii de la scoala mea", ne-a declarat fostul sef al Politiei brailene, chestor(r) Ion Motoc.
Conform unei declaratii formulate de actualul sef al Politiei, scms. Catalin Chivu, toti pensionatii anticipat si-au primit, deja, integral platile compensatorii, ceea ce inseamna, dupa calculul nostru, ca numai pentru rezervistii MAI din Braila, bugetul a fost golit cu aproximativ 4 miliarde de lei vechi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro