• din ce în ce mai mulţi tineri din România, absolvenţi de gimnaziu ori de liceu, aleg să îşi continue studiile în instituţiile de învăţământ din Europa, SUA sau Canada • numărul celor care pleacă la studii în străinătate creşte cu 20% anual • extrem de puţini se mai întorc acasă
Tinerii din România au început să se alăture noului trend de a studia în străinătate. Mai mult de 6.000 de absolvenţi de liceu pleacă anual să studieze la instituţiile de învăţământ din afară. Pentru studiile universitare de licenţă, principalele destinaţii sunt: Marea Britanie (destinaţia numărul unu pentru studii în afară), Olanda, Danemarca, Germania, Franţa, Elveţia şi SUA.
De ce este Marea Britanie cea mai populară? Deoarece acordă tinerilor mai multe tipuri de programe: standard şi combinate, astfel că studenţii au posibilitatea să facă internshipuri, schimburi culturale în altă ţară şi, foarte important, au posibilitatea de a colabora cu industria, pentru că iau contact cu marii angajatori încă de pe băncile şcolii.
Totodată, şi numărul celor care aleg să studieze la liceele din străinătate a crescut cu 15%, în 2017, iar numărul elevilor plecaţi în tabere de educaţie a crescut, de asemenea, cu 30%.
Ce apreciază tinerii la programele de studii din străinătate
Tinerii care îşi termină studiile universitare în străinătate apreciază aceste programe din mai multe motive: multiculturalism, posibilitatea de a învăţa o limbă străină, posibilitatea de a face internship pe bune şi de a căpăta experienţă profesională încă de pe băncile facultăţii. Mai mult, programa şcolară adaptată nevoilor pieţei muncii şi profesorii bine pregătiţi, sunt alte avantaje foarte apreciate de tineri.
De exemplu, elevii care se înscriu în sistemul britanic de învăţământ apreciază, în primul rând, programa. Ei studiază 3-4 materii în concordanţă cu domeniul ales pentru universitate. Cei care merg pe international baccalaureate program studiază 6 materii, dar 3 dintre ele la nivel mai aprofundat. De asemenea, un alt beneficiu pentru ei este numărul mic de elevi care participă la cursuri (6 - 20 de elevi/curs). Iar, pe lângă teorie, partea practică are un rol foarte important în programa şcolară. Deloc de neglijat, este programa extracurriculară foarte bogată, care vine în completarea celei de bază.
Care sunt preţurile studiilor în străinătate
La universităţile de stat din Marea Britanie taxele diferă în funcţie de regiunea în care se află universitatea. În Anglia, de pildă, acestea sunt de până la 9.250 de lire/an pentru full-time study şi 4.625 de lire/an pentru part-time study. În Ţara Galilor, taxa anuală este de 9.000 de lire/an, iar în Scoţia este semnificativ mai mică, de 1.820 de lire/an. La universităţile private nu există o limită obligatorie impusă de stat pentru taxa de şcolarizare, deci pe tot teritoriul Marii Britanii aceasta diferă între aproximativ 7.250 şi 16.400 de lire/an. Pentru studiile de masterat, studenţii trebuie să achite între 4.000 şi 30.000 de lire pentru un an de studiu.
În Olanda, taxa de şcolarizare, atât pentru licenţă, cât şi pentru master, este de 2.060 de euro/an. Programul de licenţă durează între 3 şi 4 ani, iar cel de master are o durată de 1 sau 2 ani.
Învăţământul public în Danemarca este gratuit pentru studiile de licenţă şi master, atât pentru studenţii nativi, cât şi pentru ceilalţi studenţi din UE. Pe lângă programele de licenţă şi master, sunt şi programe de certificare care sunt contra cost.
Nici în Suedia nu se încasează taxe pentru studenţii din statele UE, decât pentru anumite programe de certificare. Atât învăţământul de stat, cât şi cel privat sunt gratuite pentru studenţii suedezi şi pentru tinerii din UE.
În Franţa, statul acoperă cea mai mare parte din costurile taxei de studiu. Aceste taxe reprezintă aproximativ 14.000 euro/an/student. Aşadar, studenţilor le rămâne să plătească doar nişte taxe administrative anuale. Faţă de aceste sume, taxele pentru o instituţie privată sunt sensibil mai mari. Acestea se încadrează între 3.000 şi 10.000 de euro, dar pot ajunge şi la 30.000 de euro pe an.
Cei care doresc să meargă peste Ocean pentru studiile de licenţă sau master, trebuie să ştie că taxele de la universităţile de stat din SUA diferă între 12.000 - 25.000 de dolari/an, iar la cele private acestea pornesc de la 18.000 de dolari şi ajung până la circa 57.000 de dolari/an (Princeton, Columbia, Yale, Chicago). La universităţile de top, aceste taxe se ridică la 60.000 de dolari, cu masă şi cazare incluse.
Pentru un an de studii de licenţă în Canada, se plătesc taxe între 10.900 şi 38.500 de euro, în timp ce pentru studiile de masterat costurile sunt mai mici, între 5.100 şi 10.900 de euro.
Costurile pentru un an de studiu la o instituţie de învăţământ din străinătate nu este de neglijat, dar toate şcolile dau burse de studii pentru cei cu rezultate bune, valoarea lor fiind cuprinsă între 10% şi 100% din taxa de scolarizare.
Câţi dintre tineri se mai întorc în România?
Regula confirmată deja în ani arată că studenţii, în număr foarte mare, rămân în ţara în care au studiat sau aleg să se mute în alte ţări pentru a-şi continua programul de master. Mai ales că, pe perioada studiilor, cei mai mulţi intră în programe de internship, iar mai apoi au ocazia să îşi găsească un loc de muncă în cadrul companiilor. Foarte puţini se mai întorc în ţară.
Dintre tinerii care-şi finalizează studiile liceale în străinătate, toţi (100%) merg mai departe tot la universităţi din afară.