Precizam ca, incepind din acest an, cuantumul ajutorului lunar pentru sotul supravietuitor s-a majorat cu 25%. Acordarea acestui sprijin financiar a fost reglementata prin Legea nr. 578/2004, dar aceasta nu a avut finantare decit incepind din acest an.
Stefan Sinpetru, director executiv al (CJP) Braila, a explicat in cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Virstnice, desfasurat ieri, la Prefectura, ca se asteapta sa mai primeasca aproximativ 1.000 de solicitari. De asemenea, conducerea institutiei a precizat ca numarul persoanelor care se adreseaza in vederea acordarii ajutorului financiar pentru sotul supravietuitor a scazut de la aproximativ 300 de solicitanti/zi la 10 - 12 solicitanti /zi. "Institutia noastra intimpina dificultati in ceea ce priveste solutionarea cererilor depuse pentru acordarea ajutorului prevazut de Legea nr. 578/2004 din cauza personalului insuficient. Facem precizarea ca indiferent de data emiterii deciziei de catre Casa Judeteana de Pensii, drepturile financiare cuvenite se acorda incepind cu luna urmatoare lunii in care a fost depusa cererea de acordare a ajutorului", ne-a declarat Stefan Sinpetru.
Acte necesare acordarii sprijinului financiar
Documentele necesare acordarii ajutorului financiar sint: copie dupa buletinul de identitate/carte de identitate, copie dupa certificatul de nastere, copie dupa certificatul de casatorie, copie dupa certificatul de deces al sotului, copie dupa decizie/talon de pensie/ dovada inregistrarii cererii de pensionare, copie dupa decizie/ talon de pensie/dovada inregistrarii cererii de pensionare a sotului decedat, declaratie pe propria raspundere referitoare la faptul ca solicitantul nu s-a recasatorit. Decizia de acordare a acestui ajutor trebuie emisa in 30 de zile de la depunerea documentelor. Sotul sau sotia supravietuitoare poate beneficia de acest sprijin financiar numai daca sotul sau sotia decedata a avut calitatea de pensionar.