Mergi la conţinutul principal

Mii de litri de motorină pentru utilajul de întreţinere a Drumurilor Judeţene

• consilierii judeţeni au aprobat recent o modificare la planul privind consumul lunar de carburanţi al aparatului propriu şi al instituţiilor subordonate, prin introducerea în schemă a noului utilaj ce va fi folosit la întreţinerea drumurilor din Judeţul Brăila • este vorba despre alocarea a 5.000 litri de motorină lunar • liberalii au solicitat să primească trimestrial o raportare privind consumul acestei maşini • preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a fost de acord, precizând că tocmai de aceea a luat decizia ca maşina să aibă montată o sondă litrometrică

 

Membrii Consiliului Judeţean Brăila au făcut încă un pas spre punerea în funcţiune a autoutilitarei care a fost achiziţionată recent pentru a întreţine drumurile judeţene. Este vorba despre aprobarea în cadrul şedinţei ordinare a CJ din luna august, a unui proiect care modifică o hotărâre mai veche ce stabilea consumul lunar de carburanţi al aparatului propriu şi al instituţiilor şi serviciilor publice subordonate. Pe scurt, a fost introdusă în schemă această autoutilitară de tip MAN, pentru care s-a alocat o cotă lunară de motorină de 5.000 litri.

Consilierii judeţeni PNL, în frunte cu Vasile Constantin Varga, au precizat că li se parte un volum foarte mare de carburant, astfel că au solicitat să primească raportări trimestriale privind consumul acestui utilaj proaspăt achiziţionat.

“Domnule preşedinte, aici PNL ar propune un amendament. Este vorba de autospeciala Man, da? Căreia i se atribuie un consum destul de mare de carburant după părerea noastră: 5.000 litri lunar. La un consum de 30 - 35 de litri, cum e trecut în cartea tehnică, ar trebui ca 5.000 l de motorină să se facă în 14.000 de km lunar. Noi am vrea de la dumneavoastră un raport trimestrial cu tahograful respectiv. Ca să vedem practic şi cât se munceşte”, a declarat Varga.

Propunerea a fost primită destul de bine de preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, care le-a promis consilierilor că vor primi un astfel de raport la fiecare trei luni. Mai mult, a anunţat că maşina este dotată cu sondă litrometrică, tocmai pentru ca lucrurile să fie cât se poate de transparente în privinţa consumului.

“Cu siguranţă! Avem sondă litrometrică. Este corect. Tocmai de aceea am pus o cantitate atât de mare, plecând de la fişa tehnică a utilajului. Vom face un raport. Iar această cantitate poate fi micşorată sau mărită ulterior, în funcţie de activitatea pe care o are. În momentul în care utilajul va funcţiona şi avem toate aceste rapoarte la 3 luni, putem să mai micşorăm dacă este cazul. Asta era şi ideea. O să îl aveţi la mapă. Eu vă spun că am luat hotărârea în CJ Brăila să îi punem şi sondă litrometrică, astfel încât cu tahograf să ştim exact ce şi cum. Să nu se mai fure motorină şi să avem toate datele la zi”, a declarat Chiriac.

Utilajul de tip MAN TGM 8.290 4x4 BB are accesorii de cosire vegetaţie, tăiere crengi, spălare şi igienizare indicatoare rutiere pe timp de vară, lamă plug pentru zăpadă, dispozitiv de împrăştiere a materialelor antiderapante şi freză de zăpadă pe timp de iarnă. Din referatul de necesitate se precizează că această cotă de 5.000 l motorină lunar a rezultat din următorul calcul: program de lucru 8 ore/zi; program lunar mediu 166,5 ore; pregătire utilaj la începutul şi finalizarea programului - 1 oră/zi; deplasarea la punctul de lucru în medie 1 oră/zi; lucru efectiv la consum mediu 6 ore/zi; consum mediu orar 30 l/oră; consum lunar 166,5 ore x 30 l/oră.

 

Cum arată schema consumului de combustibil pentru maşinile CJ Brăila

Pe lângă autoutilitara nou achizionată pentru care s-a alocat o cotă lunară de 5.000 litri motorină, situaţia cotelor de carburanţi stabilite pentru maşinile CJ Brăila şi ale instituţiilor subordonate se prezintă în felul următor. Pentru maşina preşedintelui CJ (Opel Vectra) - 300 litri motorină, pentru maşina secretarului judeţului/ DAPC (Dacia Duster) - 250 litri benzină, pentru vicepreşedinte/DAPEB (Dacia Duster) - 250 l motorină, pentru celălalt vicepreşedinte şi Direcţia de Strategii de Dezvoltare (Dacia Duster) - 250 l motorină, pentru Arhitectul Şef (Dacia Duster) - 250 l benzină, pentru Direcţia Tehnică şi Lucrări Publice (Dacia Duster) - 250 l motorină (tot la direcţia tehnică intră şi echipamentul multifuncţional de întreţinere şi reparare a drumurilor). La toate acestea se adaugă o autoutilitară - microbuz de 16 locuri (Renault Master) pentru care s-a alocat o cotă lunară de 100 l motorină şi o altă autoutilitară - camionetă (Ford Ranger) folosită pentru situaţii neprevăzute (vizite delegaţii interne sau externe, deplasări în situaţii de urgenţă în localităţi izolate şi greu accesibile din judeţ - 200 l motorină.

Per total, asta înseamnă lunar 500 l benzină şi 6.350 l motorină.

Subliniem că prima hotărâre privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru consumul lunar de carburanţi al aparatului propriu şi al instituţiilor şi serviciilor publice subordonate a fost adoptată de plenul CJ Brăila în august 2017, fiind modificată ulterior în luna decembrie a aceluiaşi an.

 

Divizia de reparaţii drumuri încă nu şi-a început activitatea

Tot în cadrul acestei şedinţe, consilierul liberal Marian Sârbu l-a rugat pe şeful CJ Brăila să prezinte luna viitoare un raport legat de cheltuielile pe care instituţia le-a avut până acum cu această divizie de întreţinere/reparaţii drumuri. De asemenea, a întrebat dacă s-au făcut angajări.

Chiriac a afirmat că în afară de achiziţionarea acestui utilaj multifuncţional nu au existat alte cheltuieli până în prezent. Chiar şi aşa, acesta a explicat că sunt scoase două posturi la concurs şi odată ce se vor ocupa, maşina va putea funcţiona. În paralel, CJ Brăila urmează să intre în posesia a încă două utilaje în viitorul apropiat, care să funcţioneze tot la această divizie.

“Nu am angajat ca să nu avem un nou segment Rocreativ. Acum o vom face. Am luat utilajul. În momentul de faţă sunt două posturi scoase la concurs. Unul de şofer cu atestat de macaragiu, pentru că maşina are braţ telescopic, şi un alt post de şofer. Luna viitoare, sau într-o lună şi jumătate ne vin şi celelalte utilaje. În momentul când le avem pe toate în curte, când sunt înscrise cu toată procedura pe care am făcut-o astăzi, cu acordarea combustibilului şi aşa mai departe, vom scoate şi celelate posturi la concurs, astfel încât să le ocupăm. Eu mi-aş dori ca acest utilaj să îşi facă deja treaba pe drumurile judeţene dacă aceste două posturi se vor ocupa. Se apropie toamna, trebuie să cosim drumurile judeţene, să le pregătim pentru iarnă, astfel încât deszăpezirea să ne coste mai puţin. Avem destul timp. Anul trecut firma care a câştigat s-a ocupat efectiv pe 1 octombrie”, a declarat Chiriac.

Precizăm că proiectul privind cotele de carburanţi s-a aprobat în unanimitate, cu 26 de voturi “pentru”, din partea consilierilor prezenţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro