• dacă până la finele lui 2018 cei şapte parlamentari ai Brăilei se lăudau cu o indemnizaţie brută de 17.100 lei, de la 1 ianuarie aceştia vor încasa 18.720 lei pe lună • asta pentru că lefurile demnitarilor se calculează în funcţie de salariul minim pe economie, care de la începutul acestui an a crescut de la 1.900 lei la 2.080 lei • pe lângă aceste indemnizaţii se mai adaugă câteva milioane bune şi la sumele forfetare, la fel cum nu trebuie uitate nici pensiile speciale ale foştilor aleşi
Vremuri bune pentru demnitarii României şi pentru parlamentarii brăileni, în mod special, după ce li s-au mărit lefurile cu aproape 10% de la 1 ianuarie 2019. Dacă până în decembrie 2018, cei cinci deputaţi şi doi senatori de Brăila încasau lunar o indemnizaţie brută de 17.100 lei, potrivit datelor postate pe site-ul Camerei Deputaţilor şi cel al Senatului României, de la 1 ianuarie conturile acestora sunt şi mai bine alimentate. Discutăm despre o indemnizaţie brută de 18.720 lei lunar pentru fiecare dintre aleşii noştri: deputaţii Mihai Tudose, Nicu Niţă (PSD), Emilia Meiroşu (independent - coordonator Pro România), liberalii Vasile Varga şi Antoneta Ioniţă; senatorii Ion Rotaru (PSD) şi Mihai Ruse (ALDE). Creşterea se datorează faptului că lefurile parlamentarilor se calculează în funcţie de salariul minim pe economie, care de la începutul acestui an a crescut de la 1.900 lei, la 2.080 lei. Interesant este că raportarea la salariul minim se face şi când se calculează suma forfetară a fiecărui parlamentar în parte. Astfel, potrivit Regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiecare ales are dreptul la cel puţin o indemnizaţie şi jumătate brută din venitul încasat, bani pentru întreţinerea birourilor parlamentare din teritoriu, şi pe care nu trebuie să îi justifice în vreun fel.
Şi nu trebuie ignorat nici faptul că toţi foştii parlamentari ai Brăilei se bucură în prezent de pensii speciale destul de grase, indiferent de activitatea pe care au depus-o de-a lungul timpului, dacă au realizat ceva pentru acest judeţ sau dacă măcar au deschis gura vreodată pentru un discurs în plen.
Potrivit presei centrale, cel mai mare salariu de politician rămâne cel al şefului statului, Klaus Iohannis. În urma creşterii salariului minim, indemnizaţia netă a preşedintelui a ajuns la 24.960 de lei, cu 2.160 de lei mai mult faţă de cât încasa până acum. A doua indemnizaţie ca valoare e cea a prim-ministrului, a preşedintelui Camerei Deputaţilor şi a şefului Senatului. Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu se bucură de la 1 ianuarie de o leafă de 23.920 de lei lunar, în timp ce viceprim-miniştrii de o indemnizaţie netă de 22.256 de lei, cu aproape 2.000 de lei mai mult decât aveau. Vicepreşedinţii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor vor lua tot 22.256 de lei, la fel ca viceprim-miniştrii.
Reamintim că potrivit HG 937/2018, salariul minim pe economie a crescut de la 1.900 de lei la 2.080 de lei brut. De asemenea, persoanele cu facultate care au cel puţin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare vor avea salariu minim brut 2.350 de lei lunar.