Din numărul total, aproximativ 1.450 dintre aceştia au plecat din Franţa, a indicat Jourova într-un interviu pentru ziarul francez Le Figaro, în care subliniază necesitatea încheierii de către UE a unor acorduri de cooperare judiciară cu ţări terţe. Există deja acorduri bilaterale între ţări UE şi state precum Maroc, Tunisia, Turcia şi Egipt.
Acordurile avute în prezent în vedere sunt menite să creeze la scară europeană o accelerare a schimbului de informaţii între procurori şi magistraţi, în special în privinţa aspiranţilor la jihadism în Siria.
„Nivelul european este important pentru că sunt în creştere cazurile care afectează nu doar o singură ţară, ci mai multe state membre", a subliniat Jourova, înainte de a exemplifica: „Un jihadist francez poate lua un avion din Spania şi, la întoarcerea din Siria, să treacă prin Italia". În opinia sa, măsurile de prevenire constituie o prioritare în lupta împotriva radicalizării jihadiste. În multe cazuri, radicalizarea nu are raţiuni religioase, ci are ca motive „căutarea aventurii, plictiseala, nemulţumirea faţă de statutul social sau lipsa de perspectivă", spune Jourova.