Un mars organizat in capitala Republicii Srspka, Banja Luka, la care au participat mii de persoane, a degenerat intr-un protest violent, intrucit manifestantii - care au cerut independenta fata de Bosnia - au aruncat cu pietre si cu oua in politie, care incerca sa ii opreasca sa intre in consulatul Statelor Unite.
In capitala Serbiei, Belgrad, aproximativ 7.000 de persoane s-au adunat in Piata Republicii, in centrul orasului, fluturind steaguri sirbesti si scandind sloganuri antialbaneze.
Citeva mii de sirbi din regiunea Mitrovita, situata in nordul Kosovo, au organizat un amplu protest. Acestia au strigat sloganuri cum ar fi "Kosovo in Serbia", marsaluind pe podul construit peste riul Ibar, care separa aceasta zona de partea de sud a orasului, populata de albanezi.
In Banja Luka, protestatarii, condusi de studenti si profesori, s-au adunat in fata sediului Parlamentului, din centrul orasului.
"Kosovo este sirb", "Serbia este un singur stat", se putea citi pe pancartele agitate de acestia.
Protestatarii mai strigau "Ucideti-i pe siptari", un nume peiorativ atribuit albanezilor, si l-au elogiat pe Ratko Mladici, un criminal de razboi dat sub urmarie, care a condus armata sirbilor bosniaci in razboaiele dintre 1992-1995, impotriva musulmanilor bosniaci si croatilor.
Demonstratia de la Belgrad a fost pasnica, spre desoebire de noaptea anterioara, cind amabasada Statelor Unite a fost luata cu asalt de manifestanti, care au aruncat cu pietre si cu sticle si au atacat si misiunea diplomatica a Sloveniei, tara care detine in prezent la presedintia semestriala a UE. Occidentul a sprijinit independenta Kosovo.
Unii protestatari au ridicat miinile, imitind salutul nazist, majoritatea insa au scandat sloganuri impotriva majoritarilor albanezi din Kosovo.
"Aceasta tara devine din ce in ce mai mica. Marsaluim pentru a arata ca sintem impotriva acestui lucru", spune Jelena, o studenta in virsta de 24 de ani, care este de parere ca sirbii nu pot abandona mostenirea religioasa din Kosovo, unde se afla multe manastiri ortodoxe.
In Mitrovita, politia ONU si cea kosovara au supravegheat protestatarii care se aflau pe pod.
Trupele franceze din cadrul NATO au fost mobilizate, fiind echipate cu garduri din beton si sirma ghimpata pentru a bloca intrarea de pe pod in oras, daca este necesar, un punct nevralgic in cadrul violentelor sirbo-albaneze in razboiul din perioada 1988-1999.
Liderul nationalist al sirbilor din Kosovo, Marko Jaksici, un aliat al premierului sirb Voislav Kostunita, a lansat un apel catre Guvernul sirb pentru a-si apara poporul din teritoriul separatist.
"Serbia trebuie sa se decida daca vrea sa utilizeze armata pentru a apara sirbii din Kosovo daca sint atacati de albanezi", a spus acesta multimii.
Pe una dintre pancarte se purea citi: "Folositi-va de toate mijloacele pentru a apara Kosovo".