Mii de capace furate, pagube de miliarde în bugetul local | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mii de capace furate, pagube de miliarde în bugetul local


Furtul capacelor de canalizare încă se practică pe scară largă în Brăila. În timpul patrulărilor prin oraş, agenţii Poliţiei Locale au identificat, pe parcursul săptămânii trecute, 133 de guri de canalizare sau cămine fără capac. "S-a trimis o adresă către Compania de Utilităţi Publice «Dunărea», pentru înlocuirea acestor capace", se arată într-un comunicat al Poliţiei Locale. Conducerea acestei instituţii spune că, pentru prevenirea furturilor, vor fi controlate periodic centrele de comercializare a materialelor refolosibile. "Acolo unde vom găsi bunuri sustrase, vom propune suspendarea activităţii respectivului agent economic", declară Traian Jipa, directorul Poliţiei Locale Brăila.
"Cu sau fără adresele primite de la poliţiştii locali, noi ne ocupăm permanent de înlocuirea capacelor furate. Cel puţin o dată la două zile montăm astfel de capace. Aceste furturi cauzează pagube anuale de 3-400 mii lei (3-4 miliarde lei vechi n.n.). Sunt zone în oraş unde pui astăzi capacul, iar a doua zi dimineaţă nu-l mai găseşti. Carantinei este una dintre străzile unde avem cele mai mari probleme, din acest punct de vedere", ne-a declarat Constantin Toma, directorul tehnic al CUP "Dunărea". Toma spune că, de multe ori, în cazul gurilor de canalizare vechi, pe piaţă nu se mai găsesc modelele originale de capac, iar acestea trebuie făcute la comandă, fapt ce umflă preţurile.
Din păcate, cu toate eforturile despre care vorbeşte conducerea CUP "Dunărea", există situaţii în care căminele sau gurile de canalizare stau săptămâni întregi descoperite, până când li se înlocuieşte capacul sustras de indivizii certaţi cu legea. Un exemplu găsim la intersecţia străzii Basarab Vodă cu Şoseaua Râmnicu Sărat, unde un astfel de capac lipseşte de la începutul lunii februarie, punând în pericol atât maşinile cât şi pietonii.
Pagubele companiei care gestionează alimentarea cu apă şi reţeaua de canalizare din municipiu nu sunt provocate, însă, doar de sustragerea capacelor de fontă. Mai nou, în goana lor după metale, hoţii reuşesc să scoată din funcţiune chiar şi cablurile subterane aflate sub tensiune. Recent, un astfel de cablu, care alimentează cu energie electrică Uzina de Apă de la Chiscani, a fost secţionat în mai multe locuri. Pentru câteva kilograme de cupru, hoţii au pus în pericol alimentarea cu apă a zeci de mii de brăileni. Reparaţiile au durat câteva zile şi au costat circa 100 milioane de lei vechi. Din fericire, incidentul nu a avut repercusiuni directe asupra brăilenilor, deoarece există un sistem de rezervă pentru alimentarea cu energie a pompelor de apă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro