Mii de brăileni insulino-dependenți | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mii de brăileni insulino-dependenți

luni, de Ziua Internațională a Diabetului Zaharat, brăilenii s-au testat gratuit, pentru aflarea glicemiei • evenimentul a fost organizat de Secția de Diabetologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila, reprezentantă de medicii Cristiana Voineag, Bianca Postolache și Asociația Profesională a Medicilor de Familie Brăila • după determinarea glicemiei, cei interesați au participat și la un simpozion despre prevenție, tratarea complicațiilor diabetului zaharat și optimizarea stilului de viață • în județul Brăila sunt în evidențele medicilor peste 16.000 de cazuri de diabet • aproape 3.000 de persoane sunt insulino-dependente

 

Ziua Mondială a Diabetului Zaharat nu a trecut neobservată la Brăila! După o pauză de 2 ani, din cauza pandemiei de Covid-19, medicii diabetologi din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila, cu sprijinul Societății Medicilor de Familie Brăila și voluntarilor de Cruce Roșie au organizat luni, o amplă campanie de conștientizare a diabetului.

Evenimentul a avut loc la Casa Tineretului, unde brăilenii s-au putut testa gratuit pentru aflarea glicemiei, au primit sfaturi, recomandări, broșuri informative și au putut participa și la un simpozion despre prevenție și tratarea complicațiilor diabetului zaharat și optimizarea stilului de viață. Astfel, medicii și voluntarii au reușit să realizeze 200 de teste gratuite, pentru aflarea glicemiei, potrivit medicului diabetolog, Cristiana Voineag.

Lansată în 1991 de către Federația Internațională de Diabet  și Organizația Mondială a Sănătății, Ziua Mondială a Diabetului Zaharat urmărește promovarea importanței unei acțiuni coordonate și concertate pentru abordarea diabetului ca problemă critică globală de sănătate. Evenimentul unește o audiență mondială de peste un miliard de oameni din peste 160 de țări, printre care și România, pentru a conștientiza nevoia de îngrijire, educație și resurse de sprijin pentru cei cu diabet.

Conform specialiștilor, diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină (sau nu produce deloc), sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie. Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie. În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză, iar insulina ajută glucoza să intre în celule.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), la nivel mondial trăiesc cu diabet 537 milioane de adulți. Altfel spus, 1 din 10 adulți din întreaga lume are diabet și se estimează că numărul va crește la 643 milioane până în 2030 și peste 700 milioane în 2045. În ceea ce privește situația din județul nostru, conform cifrelor puse la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică Brăila, la data de 30.09.2022, în evidențele medicilor se aflau 16.238 de cazuri de diabet, din care 8.571 de cazuri provin din mediul urban și 7.667 de cazuri din mediul rural. De asemenea, din cele 16.238 de cazuri de diabet din județul Brăila, 2.889 de persoane sunt dependente de insulină.

Măsurile simple pentru un stil de viață sănătos s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului diabetului de tip 2. În acest sens, specialiștii fac și câteva recomandări pentru a preveni această boală cronică, dar și complicațiile acesteia: orice persoană trebuie să atingă și să mențină greutatea corporală normală; să fie activă fizic, cel puțin 30 de minute de activitate regulată, moderată ca intensitate în majoritatea zilelor; să mănânce alimente sănătoase, cu evitarea aportului de zahăr și grăsimilor saturate; să evite consumul de tutun, pentru că fumatul crește riscul de diabet și boli cardiovasculare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro