* brăilenii au aprins, ieri, lumânări la mormintele celor răposați și le-au dat de pomană ouă roșii, cozonac și alte bunătăți * cei mai mulți credincioși au fost la Cimitirele "Sf. Constantin" și "Sf. Maria" * anul acesta nu s-au semnalat incidente, chiar dacă cerșetorii au continuat să necăjească oamenii veniți la mormintele celor dragi * "Nu lăsați niciun mormânt fără lumânare" - a fost îndemnul ierarhului Dunării de Jos, ÎPS Casian, către credincioșii eparhiei
Spre deosebire de anul trecut, când pandemia i-a ținut deoparte, mii de brăileni au purces, luni, dis-de-dimineață, la mormintele celor dragi, ca să le aprindă câte o lumânare și să se roage "pentru sufletele celor adormiți". Cimitirele s-au umplut, ieri, de oameni temători de Dumnezeu, pentru că a fost Paștele Blajinilor - ziua în care se pomenesc morții și li se de pomană ouă roșii și cozonac, potrivit ritualului creștin-ortodox. A fost mulțime de popor la Cimitirul "Sf. Constantin" și la Cimitirul "Sf. Maria", însă au fost, de asemenea, credincioși mulți și la Cimitirele "Sf. Dumitru", "Chercea" și "Radu Negru". Iar preoții s-au rugat laolaltă cu mirenii.
În ajunul zilei de 10 Mai - care, anul acesta, a coincis cu Paștele Blajinilor - ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, a postat următorul mesaj de suflet: "E Paștele celor adormiți în Domnul, aflați în imensele "dormitoare", care sunt cimitirele. Se mai numește și Paștele Blajinilor, trecerea celor pe care ne dorim să-i știm fericiți, în odihna, în pacea și în lumina Mântuitorului înviat din morți și celor din morminte viață dăruindu-le. Eroul de la '77, marele poet Ioan Nenițescu, are pe mormântul lui, la Cimitirul Bellu, aceste cuvinte: "În mormânt nu toți murim, cum în trai nu toți trăim. De vreți morți să nu muriți, cătați vii ca să trăiți". Vă mulțumim pentru că ați aprins, în seara aceasta, toți, câte o lumânare din lumina pascală, în inimă și din inimă la cimitir, și de la cimitir la altar. Veșnica lor pomenire! Nu lăsați niciun mormânt fără lumânare! Hristos a înviat!".
Spre deosebire de anii trecuți, nimeni nu s-a mai încumetat să tulbure liniștea celor adormiți sau să facă "petreceri" cu mici la locurile de veci. Polițiștii locali au patrulat pe aleile cimitirelor și au vegheat la respectarea ordinii publice dar, chiar și așa, încă au mai fost cerșetori care au continuat să-i necăjească pe oameni, la fel cum s-a întâmplat și în anii trecuți .
Numit și "Paștele morților", al celor răposați în Domnul, Paștele Blajinilor se prăznuiește o dată pe an. Este cea mai însemnată dintre zilele în care se pomenesc morții de obște și în care li se dă de pomană. Este singura zi în care se face pomenirea tuturor morților la cimitir, de aceea ea este foarte importantă pentru credincioșii ortodocși. Este, totodată, o tradiție care a prins rădăcini și la Brăila.
Potrivit canoanelor creștine, Paștele Blajinilor se ține a doua zi după Duminica Tomii (luni), sau a opta zi după Sfintele Paști. Are adânci semnificații; însuși Domnul Iisus Hristos, înainte de patimile Sale, le-a prezis ucenicilor că întristarea lor se va preface în bucurie, bucurie pe care au avut-o când L-au văzut, după Înviere (Ioan 16, 20-22; 20, 20). Această mare bucurie a Învierii Lui Hristos, a Paștelui, pe care au trăit-o creștinii în Săptămâna Luminată este împărtășită, iată, și celor adormiți, în nădejdea fericitei învieri, a cărei bucurie a vestit-o Domnul Iisus Hristos. Tot așa și urmașii Lui vin la mormintele celor răposați, ca să le vestească biruința Lui Hristos asupra morții.
Temelia acestei sărbători de suflet - Paștele Blajinilor - este, în ultimă instanță, credința că Biruitorul morții, Hristos, va învia la Judecată sufletele celor adormiți - părinți, bunici, rude și prieteni - pentru viața veșnică. Nu e de mirare că, în fiecare an, credincioșii vin la cimitir și curăță buruienile de pe morminte, ori răsădesc liliac pe ele, apoi se roagă pentru cei răposați. Tot acum, se îngrijesc și mormintele străinilor, care nu au pe nimeni să-i pomenească. De Paștele Blajinilor, se înroșesc ouă și se coc cozonaci și pască pentru "Blajini", adică pentru cei morți, și se dau de pomană celor necăjiți.