Mergi la conţinutul principal

Mii de brăileni îngheaţă în apartamente

* CET a pornit furnizarea agentului termic în cazul unităţilor de învăţământ şi instituţiilor publice * de asemenea, şi pentru apartamentele contorizate individual agentul termic aşteaptă la limita de proprietate * în oraş au mai rămas arondate sistemului centralizat de termoficare aproximativ 19.000 de apartamente, la fel ca şi anul trecut *

Mii de brăileni îngheaţă în apartamente în aşteptarea datei de 1 noiembrie, dată la care Guvernul va începe să acorde ajutoarele pentru încălzire. În ciuda temperaturilor extrem de scăzute din ultimele zile, ei vor să amâne cât mai mult momentul în care primesc în sistem centralizat căldura, de teama facturilor mari la întreţinere. Dacă într-un bloc în unanimitate se ia această decizie, lucrurile sunt în regulă, probleme apar însă atunci când părerile sunt împărţite. Practic, în prezent, majoritatea dictează politica unei întregi asociaţii, chiar dacă printre proprietari sunt şi familii care îşi doresc un confort termic ridicat. De altfel, de aici a pornit întreaga nebunie cu debranşările şi instalarea de centrale proprii, fapt ce a perturbat întreaga activitate a operatorului local de temoficare. Oricum, CET s-a obişnuit deja cu astfel de situaţii, drept pentru care în fiecare an, în luna octombrie, lasă la latitudinea asociaţiilor de proprietari decizia legată de distribuirea agentului termic. "Până acum au fost puţine solicitări din partea asociaţiilor de proprietari pentru a primi agent termic. Doar câteva blocuri au deschis vanele la conductele de termoficare. De obicei, abia din noiembrie acceptă şi celelalte asociaţii să primească energie termică pentru că în perioada noiembrie - martie Guvernul acordă acele ajutoare pentru încălzire. În schimb, noi am început furnizarea agentului termic în cazul instituţiilor de învăţământ din oraş, arondate sistemului centralizat de încălzire, precum şi a instituţiilor care au solicitat să primească agent termic. În continuare aşteptăm solicitări din partea asociaţiilor de proprietari, dar şi a brăilenilor care au făcut lucrări de contorizare individuală a consumului de energie termică şi au montat şi repartitoare de costuri", ne-a declarat directorul general al SC "CET" SA Brăila, Ionel Pătraşcu. Întrebat câte apartamente au mai rămas arondate sistemului centralizat de încălzire, sursa citată a explicat că situaţia este relativ identică în comparaţie cu sezonul rece 2008 - 2009. Concret, din cele circa 53.000 de apartamente existente în oraş aproximativ 19.000 mai primesc energie termică de la SC "CET" SA, în timp ce restul proprietarilor au ales să-şi gestioneze singuri problemele legate de încălzire cu ajutorul, de cele mai multe ori, a centralelor de apartament. Legat de tariful perceput pentru energia termică livrată populaţiei, trebuie precizat că acesta rămâne, ca şi anul trecut, la 154.56 lei/gigacalorie.

Boc a cerut primăriilor să accepte cereri până la venituri de 615 lei

În ceea ce priveşte acordarea sprijinului financiar cu scopul compensării costurilor cu încălzirea locuinţelor în această iarnă, premierul Emil Boc a cerut public, luni seara, primăriilor, să primească solicitări pentru subvenţionarea facturii la căldură şi de la familiile unde venitul pe membru este cuprins între 425 şi 615 lei. Aceasta, deşi Parlamentul nu a răspuns încă solicitării de a majora plafonul stabilit de Executiv.
Reamintim că Guvernul a adoptat în 7 octombrie un act normativ prin care s-a stabilit că numai familiile unde venitul mediu pe membru de familie este mai mic de 425 de lei să primească ajutoare pentru încălzire, în sezonul rece 2009 - 2010. Executivul a alocat astfel 173 de milioane de euro pentru subvenţionarea facturilor. Acest act a fost adoptat înainte de 13 octombrie - data la care Executivul a fost demis în urma moţiunii de cenzură - şi nu mai poate fi modificată de Guvern, pentru că un Executiv interimar nu poate emite ordonanţe.

Şcolile au, de ieri, căldură
* directorii spun că până ieri nici nu a fost nevoie

Deşi în ultimele zile au fost temperaturi destul de scăzute, în şcolile brăilene nu a fost foarte frig, să se ajungă la situaţii limită, spun directorii instituţiilor de învăţământ. Ca urmare, conducerile şcolilor nu au cerut înainte de 20 octombrie căldură. Directorul Şcolii "I. L. Caragiale", Valeriu Rusu, a precizat că în clase a fost bine, copiii nu au suferit de frig. Ceva mai rece a fost în secretariat, în laboratoare, dar nu au fost temperaturi foarte scăzute care să-i determine să solicite căldură. "De mâine sau de poimâine vom avea căldură. Astăzi au venit angajaţi de la sistemul de termoficare, au făcut probele la rece şi au spus că dacă nu apar probleme, şi nu cred că vor apărea, ne vor da drumul la căldură", a precizat prof. Valeriu Rusu. La Şcoala "George Coşbuc" s-a dat căldură încă de ieri. Directorul, Mariţa Breabăn, ne-a declarat că nu au avut probleme cu frigul şi că a început furnizarea căldurii aşa cum au făcut şi în alţi ani, din 20 octombrie.
Inspectorul şcolar general Viorel Botea a precizat că a făcut o solicitare de furnizare a căldurii în toate şcolile arondate la sistemul centralizat de termoficare, iar de ieri a început să se dea căldură.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro