Mergi la conţinutul principal

Mii de amenzi pentru viteză, puse sub semnul întrebării

Mii de amenzi date de Poliţia Rutieră brăileană în ultimele două luni ar putea fi ilegale, pe motivul că sistemul de monitorizare de pe DE 584, montat între localităţile Bărăganu şi Viziru, care i-a detectat pe şoferi circulând cu viteză prea mare în trafic funcţionează ilegal. Descoperirea a fost făcută recent, după ce mai mulţi jurişti din ţară au atras atenţia că realizarea acestui tip de sistem de monitorizare în regim de colaborare între primării şi diverse firme care au instalat camerele video este ilegală, iar primarii care împart banii obţinuţi din amenzi cu societăţile amintite sunt pasibili de închisoare. Mai norocos decât confratele său de la Însurăţei, implicat deja într-o situaţie de acest gen, primarul Brăilei, Aurel Simionescu, a aflat întâmplător că una dintre variantele luate în calcul pentru acest gen de proiect este ilegală, exact în perioada în care plănuia să dea drumul la licitaţia pentru instalarea sistemului de monitorizare video a circulaţiei pe câteva drumuri aglomerate din municipiu. Mai exact, Simionescu a aflat în urma unei emisiuni televizate pe tema monitorizării video făcute în parteneriat public-privat, în colaborare cu diverse firme, că, potrivit art. 14 din Legea Finanţelor Publice, "este interzisă efectuarea de plăţi direct din veniturile încasate, cu excepţia cazurilor în care legea prevede altfel". Cu alte cuvinte, primarul care împarte veniturile încasate din amenzi, pe stilul "una mie, una ţie" cu firma care operează sistemul de monitorizare a circulaţiei rutiere face o ilegalitate şi poate fi cercetat penal. În plus, potrivit juriştilor, amenzile date în urma unei monitorizări ilegale sunt şi ele ilegale, iar cei care sunt sancţionaţi în acest fel le pot contesta cu succes garantat, în instanţă.

"Mi-a dat şi mie de gândit ceea ce am văzut la acea emisiune şi va trebui să găsim o altă formulă de lucru cu acest sistem, adică fie să ne ocupăm de finanţare doar noi, autorităţile locale, fie altcineva să finanţeze tot şi acel altcineva va primi bani de la noi, într-o formă de plată eşalonată, pe care eu o trec la buget. În această ultimă variantă, eu, primărie, îi plătesc lui investiţia, nu cotă-parte din amenzi. Partea aceea, cu finanţare jumătate-jumătate şi apoi, cu recuperarea unei cote-părţi din amenzi se pare că nu este tocmai legală - şi mă refer la prevederile din Codul fiscal şi Legea finanţelor publice. Dar s-ar putea ca, până la urmă, pe presiunea care există, să apară şi unele modificări la aceste acte normative. Pe de altă parte, noi, municipalitatea, dorim să facem pe planul integrat acea monitorizare pe zone cu potenţial infracţional şi atunci, ca să evităm alte probleme, vom face partea aceea strict pe banii noştri, ca să zic aşa, chiar dacă este vorba despre accesarea de finanţări externe".

Cătălin Chivu: "Cum să fie ilegale când fac numai bine traficului?"

În ceea ce-l priveşte, primarul Însurăţeiului, Ionel Gheorghe, a oftat din greu ieri, când l-am contactat telefonic. El a declarat că ştie despre controversa cu privire la legalitatea acestor parteneriate, însă, în opinia sa, nu a făcut nimic ilegal. Ionel Gheorghe a admis că are un contract cu firma clujeană care a montat camerele video, în baza căruia fiecare din părţi ia câte o cotă din amenzi, însă nu a dorit să precizeze valoarea acestor cote, pe motiv că este vorba despre un contract confidenţial: "Avem un parteneriat cu firma respectivă, care prevede să luăm o cotă-parte din sumele încasate. Eu cred că nu este nimic ilegal, dar urmează să mă lămuresc în această privinţă. Oricum, noi nu am făcut încă nicio plată către firma în cauză, pentru că suntem abia în prima lună de colaborare. Ca să fiu mai sigur, nu le voi da niciun ban până nu obţin informaţii clare de la specialişti, cu privire la legalitatea acestui tip de parteneriat".

Contactat telefonic, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, comisar şef Cătălin Chivu, ne-a precizat că, din punctul său de vedere, sistemul este cât se poate de legal. "Cum să fie ilegale când fac numai bine traficului? De când au fost puse în funcţiune, în acea zonă nu s-au înregistrat evenimente. Ideal ar fi ca toţi banii din amenzi să ajungă la bugetul local, dar asta este o altă problemă".

Amintim că sistemul de monitorizare a traficului rutier de pe DE 584 pe direcţia Brăila - Slobozia a fost pus în funcţiune pe data de 20 februarie şi doar în primele 10 zile a constatat 4.000 de contravenţii. El cuprinde 5 camere video, montate între localităţile Bărăganu şi Viziru, care îi surprind în timp real pe cei ce depăşesc viteza legală pe acest segment de drum. În baza acestui prim succes, autorităţile municipale şi judeţene pregătesc instalarea unui sistem similar de monitorizare, cu circa 100 de camere, montate pe şoselele cele mai circulate, în zona în care numărul accidentelor este mai mare decât media, pentru a tempera avântul unor şoferi vitezomani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro