• evenimentul devenit deja o tradiţie a adus la Brăila peste 2000 de persoane interesate să vadă la faţa locului cum se implementează cele mai noi tehnologii în domeniul agricol • după investiţiile masive făcute de firma din Emiratele Arabe care a preluat “Agricost”, invitaţii chiar au avut ce să admire
Insula Mare a Brăilei a fost, ieri, gazda unui amplu eveniment devenit deja tradiţie în rândul fermierilor români şi străini: Ziua Câmpului, cea mai importantă manifestare destinată promovării tehnologiilor moderne în agricultură şi dezvoltării relaţiilor cu agricultorii şi distribuitorii. Ajuns la cea de-a 17 ediţie, evenimentul s-a bucurat în acest an de o prezenţă covârşitoare, aproximativ 2.000 de participanţi. Vorbim de cercetători în agricultură, distribuitori naţionali şi regionali de îngrăşăminte sau ierbicide pentru agricultură, lideri în domeniul fertilizanţilor globali, fermieri reprezentativi din întreaga ţară, precum şi din Maroc, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova şi, nu în ultimul rând, din Emiratele Arabe Unite, reprezentate, în mare parte, de staff-ul companiei Al Dahra, cumpărătorul pachetului majoritar al Agricost, deţinută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan.
Ca în fiecare an, Ziua Câmpului a debutat încă de la primele ore ale dimineţii, cu o plimbare cu bacul şi, mai apoi, cu un tur de recunoaştere la cele 8 ateliere amenajate în solele fermelor. Aici, invitaţii erau aşteptaţi cu noutăţile în materie de tehnologii aplicate, insistându-se mai ales pe culturile deja înflorite şi unele aproape gata de recoltare. Prima oprire a fost, astfel, la ferma Filipoiu, acolo unde a fost prezentat un nou tip de furaj, mai exact mazăre amestecată cu cereale triticale. “Suntem la Ferma Filipoiu, este a doua noastră fermă. Aici avem o noutate, spunem noi şi pentru România. Avem un amestec de triticale cu mazăre. Este o cultură pe o suprafaţă de 33 hectare pe care am însămânţat-o în toamnă şi de la care sperăm să obţinem rezultate bune. Este o cultură pentru furaj”, a explicat directorul tehnic al Agricost, Mihai Solomei.
Turul de recunoaştere a continuat cu vizite şi la culturile de grâu, porumb, floarea-soarelui şi soia, unde au fost prezentate şi noutăţile în materie de tehnologie. A urmat vizitarea staţiei de procesare lucernă, însă nu înainte de a se trece în revistă şi o nouă gamă de utilaje de ultimă generaţie care, puse laolaltă, formează dotarea optimă pentru o fermă de 2.000 de hectare.
Ultima oprire a invitaţilor a fost la Ferma Lunca, unde cei 2.000 de participanţi au luat un loc la umbră şi s-au delectat cu cele mai noi informaţii şi promisiuni de la mai marii Agricost-ului, în frunte cu omul de afaceri Constantin Duluţe, directorul general al Agricost, Lucian Buzdugan, şi oamenii de încredere ai şeicului Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. “Am continuat să reducem dozele de pesticide aplicate pe suprafaţă prin demineralizarea apei, cu ajutorul unei instalaţii pe care o avem în cele 29 de ferme. Am readaptat tehnologia de administrare a îngrăşămintelor cu fosfor la prăşitoare prin aplicarea lor odată cu semănatul, având în vedere nivelul Ph-ului din Insula Mare(...)Continuăm plantarea perdelelor de protecţie. Am pornit de la un kilometru, astăzi avem 265 km şi ne vom opri la 1.000 km”, sunt doar câteva dintre explicaţiile inginerului Lucian Buzdugan, directorul general al Agricost. Într-o ediţie viitoare, vom reveni cu amănunte.