In mod traditional, acest concurs se desfasura la Braila, pentru ca el a fost initiat de profesorul de fizica brailean Emilian Micu, insa in 2005, din cauza gripei aviare, acesta nu s-a mai putut desfasura in noiembrie, atunci cind a fost planificat. Ca urmare, banii alocati de Ministerul Educatiei s-au pierdut si nu s-a mai organizat concursul. Datorita entuziasmului profesorilor de fizica insa, acest concurs a avut totusi loc la Calimanesti, in judetul Valcea, Inspectoratul Scolar de acolo impreuna cu autoritatile locale gasind sponsori dispusi sa sprijine financiar actiunea.
Peste 160 de elevi din clasele a VII-a - a XII-a, care indragesc fizica au intrat in concurs. Braila a fost reprezentata de un grup de patru elevi, care au reusit sa obtina performante foarte bune. Cel mai bun rezultat l-a obtinut mezinul echipei, Mihaita Cracan, elev in clasa a VII-a la Scoala "Mihai Viteazul", care s-a situat pe primul loc intre elevii din clasa lui. "Consider ca nu lucrez foarte mult la fizica. Aproape in fiecare zi rezolv cite 8 - 9 probleme la fizica. Cel mai mult lucrez in week-end pentru ca in timpul saptaminii trebuie sa invat si la celelalte discipline. Imi place fizica foarte mult pentru ca are legatura cu matematica, dar problemele mi se par mai usoare decit cele de geometrie. Marti m-am intors de la concurs, m-am odihnit o zi, apoi am inceput din nou sa lucrez, pentru ca obiectivul meu acum este sa ma calific la faza nationala a olimpiadei de fizica" ne-a declarat, ieri, Mihaita Cracan, elevul Scolii "Mihai Viteazul". Un rol important in performantele elevului l-a avut si profesoara acestuia de la clasa, Liliana Iacob, despre care cunoscutii spun ca este foarte sufletista si se gindeste mereu cum poate sa-si ajute elevii sa mearga mai departe. "Este un elev deosebit, inteligent, care prinde foarte repede, modest si care are performante si la fizica, si la matematica. Acesta este al doilea concurs la care participa si deja a luat locul I, are o evolutie promitatoare. Oricum, nu cred ca este in forma maxima, pentru ca anul acesta nu am lucrat foarte mult in plus, din cauza grevei. Cunostintele lui se datoreaza acumularilor anului trecut. Sper ca pina la olimpiada sa se prezinte mai bine", a spus profesoara Liliana Iacob.
"Conditiile de cazare, masa si concurs au fost foarte bune, iar natura a tinut cu noi si ne-a oferit citeva zile pline de zapada si soare, intr-un peisaj extraordinar. Profesorii participanti, desi s-au bucurat de atmosfera deosebita, au simtit lipsa Dunarii si spera ca gripa aviara va ramine in anii viitori departe de tinuturile noastre. Organizatorii, impreuna cu reprezentantii administratiei locale din judetul Valcea, intentioneaza sa organizeze la Calimanesti un centru permanent de pregatire a loturilor nationale pentru fizica, astronomie si olimpiada stiintelor", a spus prof. Nicoleta Becheanu, insotitoarea grupului celor patru elevi braileni. Subiectele, ca intotdeauna, au fost concepute la un nivel foarte ridicat, de reputatul prof. Mihail Sandu, iar presedintele comisiei de evaluare a fost prof. univ. dr. Uliu Florea de la Universitatea din Craiova. Si ceilalti elevi din echipa braileana au obtinut rezultate foarte bune. Iulia Condurache s-a situat pe locul sase, iar Eugen Podaru, bursier din Republica Moldova, pe locul noua la clasa a XII-a. Alexandru Sutii, tot bursier din Republica Moldova, s-a situat in prima jumatate a elevilor inscrisi la clasa a XI-a. Toti trei sint elevi ai Colegiului National "Nicolae Balcescu".