Mergi la conţinutul principal

Mihail Sebastian, sarbatorit la Braila

Liceul Teoretic "Mihail Sebastian" a sarbatorit, ieri, implinirea a 100 de ani de la nasterea scriitorului al carui nume il poarta unitatea scolara. Cu aceasta ocazie, a fost asezata o placuta comemorativa pe bustul lui Mihail Sebastian din holul principal al scolii. Cu aceasta ocazie, profesoarele de limba si literatura romana Valerica Vranceanu si Valentina Vintila au prezentat doua lucrari asupra actualitatii operei lui Mihail Sebastian. Placuta a fost realizata cu sprijinul unui tatic inimos, Marius Horincar, care a oferit si o alta placuta pentru cabinetul de limba si literatura romana. Elevul Andrei Horincar este in clasa a XII-a C, diriginte fiindu-i prof. Mihaela Slavu.
Actiunea s-a continuat apoi cu un moment literar sustinut de elevii claselor a X-a - a XII-a. Ana Maria Niculescu a vorbit despre "Jurnalul" lui Sebastian, Diana Mocanu despre "Biografia scriitorului si receptarea acesteia", iar Ana Maria Cristea a citit fragmente din "Jurnal". Tot despre acest subiect a vorbit si Ana Maria Necula, iar despre problemele personajelor lui Sebastian a discutat Ramona Popa. Prezentarea generala a pieselor lui Sebastian de catre eleva Corina Nechifor si vizitarea expozitiei de la biblioteca scolii, realizata de bibliotecara Clementa Ion, a incheiat actiunea.
Directorul scolii, prof. Georgeta Rusu, a apreciat importanta momentului si faptul ca el trebuie exploatat de elevii si profesorii scolii si a multumit parintilor, Comitetului de parinti, pentru sprijinul acordat. Actiunile au fost coordonate de profesoarele Raluca Voinea si Liliana Marin - director educativ.

De la Mihail Sebastian elevii ar trebui sa invete sa iubeasca si sa viseze

Tot Mihail Sebastian a fost si in centrul manifestarii organizate, ieri, de Biblioteca Judeteana "Panait Istrati", la Sectia pentru copii si tineret. Dialogul intre elevii din clasele a XI-a si a XII-a de la Liceul de Arta si studentii din anul I de la Facultatea de Arte din Galati, din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos" Galati, a inceput cu expunerea profesoarei dr. Mihaela Dumitriu, despre opera si viata lui Mihail Sebastian. "Am primit cu mare bucurie aceasta invitatie pentru ca mi s-a transmis ca elevii de liceu nu prea stiu multe lucruri despre Mihail Sebastian. Inainte de a le reprosa lor ceva mi-am propus sa le oferim noi citeva informatii despre autorul “Orasului cu salcimi”", a spus profesoara Mihaela Dumitriu. La baza prezentarii sale a stat volumul "Teatrul lui Mihail Sebastian", lansat acum patru ani la Teatrul "Maria Filotti". S-a discutat despre faptul ca Sebastian nu a trait decit 38 de ani, ca a fost ucis intr-un accident de circulatie, pe care se spune ca l-ar fi vazut la 29 de ani, viziune care ar fi stat la baza romanului "Accidentul". Mihaela Dumitriu a mai vorbit despre importanta dramaturgiei lui Sebastian, numit la vremea sa un dramaturg nostalgic, si despre faptul ca teatrul lui era o noua forma de a visa, aspect foarte important astazi pentru ca multi, in special tineri, au uitat sa viseze. In final, Mihaela Dumitriu a invitat elevii sa citeasca opera lui Sebastian si sa invete sa viseze si sa iubeasca.
Dupa alocutiunea sa, patru tineri de la Facultatea de Arte, sectia arta actorului, Adina Taschina, Radu Horghidan, Razvan Desis si Adrian Trofei au interpretat un scurt fragment din "Steaua fara nume".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu